maritbet girişmaritbet
Ruslar'dan, Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışacak 400 kişiye özel eğitim!

Ruslar'dan, Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışacak 400 kişiye özel eğitim!

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye hafta başında yapacağı ziyarette en güncel uluslararası konularda görüş alışverişi yapılacağını, Ortadoğu ve Transkafkasya problemlerinin de gözden geçirileceğini söyledi

 

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye hafta başında yapacağı ziyarette en güncel uluslararası konularda görüş alışverişi yapılacağını, Ortadoğu ve Transkafkasya problemlerinin de gözden geçirileceğini söyledi.

Rusya'nın Türkiye'ye doğrudan yatırımlarına devam edeceğini ifade eden İvanovski, Akkuyu'ya yapılmak istenen nükleer santralin iki ülke arasındaki yatırımlara iyi bir örnek olduğunu belirtti. "Türkiye'den, 2013'ün yaz aylarına kadar mevzuatlara yönelik her türlü izin, ruhsat ve evrakları almış olacağımızı ümit ediyoruz" dedi. İvanovski, nükleer santral projesine Türk firmalarının da katılmasının beklendiğini dile getirdi.

Santral ihalesi ile ikili ilişkilerin daha da gelişeceğine dikkati çeken İvanovski, "Moskova'da 400'den fazla Türk öğrencisi bu proje bittikten sonra yapılacak tesislerde çalışacak personel olarak yetiştirilmektedir. Yakın zamana kadar Türkiye bu alanda gelişmiş uzmanlara kavuşmuş olacaktır" diye konuştu.

Gazprom ile dört Türk şirketi arasında gaz distribütörlüğü sözleşmesi imzalandığını anımsatan İvanovski, bu sözleşmelerin toplam 6 milyar metreküp doğalgaz sevkıyatını öngördüğünü kaydetti.

Önümüzdeki günlerde Samsun limanıyla Rusya'daki Kavkaz limanını birleştirecek demiryolu feribot hattının açılışının yapılacağını belirten İvanovski, "Tüm bunlar ilişkilerin ulaşılmış seviyesini ortaya koymaktadır. Bunlar yatırım alanında işbirliğinin örnekleridir. Türkiye ve Rusya olarak bundan sonra geleceğe birlikte gideceğiz. Bu olumlu trendlerin teyidi 3 Aralık'ta Vladimir Putin'in ziyaretiyle tekrar yapılacaktır" diye konuştu.

"Rusya da Türkiye de haklı"

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan İvanovski, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağında ele geçirilen malzemelere ilişkin sorular üzerine, Rusya'nın da Türkiye'nin de bu konuda haklı olduğunu söyledi.

Rusya'nın haklılığının bu malzemenin yolcular için herhangi bir hayati tehlike oluşturmamasından, cephane olmamasından kaynaklandığını ifade eden İvanovski, Türk tarafının da uluslararası sivil havacılık kurallarına göre bildirimde bulunulmaması dolayısıyla haklı olduğunu belirtti.

İvanovski, "Bizim şikayetimiz, uçakta bulunan vatandaşlarımızın yanına neden konsolosluk temsilcilerimiz alınmamıştır" diye konuştu.

Uçaktaki malın 2004 yılında yapılan bir sözleşmeyle Suriye'ye satıldığını, tamirat için Rusya'ya götürüldüğünü, artık Suriye'nin mülkünde olduğunu ve Rus malı olmaktan çıktığını anlatan İvanovski, "Artık bugün itibarıyla kapatalım bu konuyu ve değinmeyelim" dedi.

Geçen yıl, Türk Jandarma Genel Komutanlığı helikopterlerinin yedek parçalarının sevki için de sivil bir uçağın kullanıldığını anlatan İvanovski, 18 Türk helikopterinin yedek aksam tamiratını Rusya'da yaptıklarını söyledi.

Rusya ve Türkiye'nin bazı uluslararası konularda görüş farklılıkları olmasına rağmen bu olayların ikili ilişkileri etkilemeyeceğini ifade eden İvanovski, en son BM'de Filistin'in "üye olmayan gözlemci" statüsü için Türkiye ve Rusya'nın lehte, ABD'nin ise aleyhte oy verdiğini anımsattı.

Putin'in Patrikhane'yi ziyaret edip etmeyeceğinin de sorulması üzerine İvanovski, programın çok yoğun olduğunu ve bu nedenle Patrikhane ziyaretinin öngörülmediğini söyledi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir gecikme olmayacak"
  • 12.03.2022 12:45

"Akkuyu Nükleer Santrali'nde bir gecikme olmayacak"

Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili konuşan Bakan Dönmez projede gecikme olmayaca ...

"Yeni nükleer güç santrallerimiz için hazırlıklara başlayacağız"
  • 09.11.2021 16:58

"Yeni nükleer güç santrallerimiz için hazırlıklara başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akkuyu'nun ardından süratle 2'nci, hatta 3'üncü nükleer ...

"Türkiye'nin en büyük projesi burada gerçekleştiriliyor"
  • 04.04.2018 11:15

"Türkiye'nin en büyük projesi burada gerçekleştiriliyor"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Türkiye'nin önünü a ...

"Akkuyu, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir"
  • 04.04.2018 10:38

"Akkuyu, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir ...

Akkuyu NGS'nin temeli atıldı
  • 04.04.2018 10:25

Akkuyu NGS'nin temeli atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mersi ...

"Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz"
  • 04.04.2018 10:24

"Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir ...