maritbet girişmaritbet
Rize Güneysu'da mimari yapılarda 'öze dönüş' projesi!

Rize Güneysu'da mimari yapılarda 'öze dönüş' projesi!

Rize'nin Güneysu ilçesinde, DOKAP desteği ile 'Turizm Odaklı Yenileme ve Öze Dönüş' Projesi uygulanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Rize ziyaretleri sırasında beton binalara yönelik hemşerilerine şiveli yaptığı 'Hayin kötü evler yapayisunuz' eleştirileri sonrası bölgede harekete geçildi. Başta kamu binaları olmak üzere konutlar ve tesisler yöre mimarisine uygun ahşap-taş olarak inşa edilmeye başlandı. DOKAP' ta, Karadeniz Bölgesi'nde, 'Turizm Odaklı Yenileme ve Öze Dönüş' Projesi başlattı. Proje ile beton yığınına dönen ilçe merkezlerindeki yapıların dış cepheleri yöresel mimariye uygun olarak ahşapla kaplanması planlandı.  Karadeniz'de, ilk etapta 4 ayrı noktada çalışma başlatıldı. Rize'nin İyidere ve Güneysu ilçeleri ile Giresun'un Dereli ve Tokat'ın Turhal ilçesinde uygulanan proje ile beton görünümlü kentler Karadeniz'in özlenen yöre mimarisine kavuşacak.

GÜNEYSU'DA DEĞİŞİM BAŞLADI

Projenin uygulandığı Rize'nin Güneysu ilçesinde değişim başladı. Beton binaların ahşapla kaplandığı ilçenin görünümü değişiyor. Orta Ada alarak bilinen ilçenin orta kısmındaki yapıların yıkımı ile başlayan ilçedeki değişim Kentsel Dönüşüm ve öze dönüş projeleri ile devam etti. 180 ve 160 konut ile 480 konutluk üniversite konutları inşaatları ile devam eden yenilenme süreci Köprübaşı Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm Projeleri ile sürdürüldü. DOKA ile başlayan Güneysu'daki beton binaların ahşapla kaplanması projesi, DOKAP'ın proje desteği ile sürdürülüyor.  

BELEDİYE BAŞKANI: GÜNEYSU KENDİNİ 2'YE KATLAYACAK

Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, yöresel mimariyi modern mimari ile buluşturan ilk ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek yaptığı yöresel mimarideki evinin örnek oluşturduğunu söyledi. Turan, "Sonra da bazı kamu binaları bu tarzda yapıldı. Geçmişte değerli bir kültürümüzün açığa çıkmasını Cumhurbaşkanımız sağladı. Kendisi Belediye Başkanı olmadan önce ilçemizde Orta Ada'nın yıkılmasını için dönemin belediye başkanı Ahmet Minder beye 'Orta Ada'yı yık demişti. Orta Ada yıkıldı ilçemizin içi açıldı. Köprübaşı Mahallemizde kentsel dönüşüm başlattık. Kimse yıkımlara itirazda bulunmadı. Çok güzel bir proje uygulayacağız. Güneysu'da, 2 adet toplu konut projemiz var. 180 ve 160 konutluk 2 projemiz var. Üniversitemizin 480 konutlu lojmanları yapılıyor. Burası öğretim görevlileri için bir cazibe merkezi olacak. Yeni yapılaşmalarla beraber Güneysu kendini 2'ye katlayacak" dedi.

'ESKİ YAPILAR YÖRESEL MİMARİYE DÖNÜŞECEK'

Bu değişimin bir kaç yılda gerçekleşeceğini ifade eden Turan, şunları dedi:

"Biz yıkıp yapacaklarımızın inşaatına başladık. Mevcut yapıların da ıslah edilebilenler üzerinde bir çalışma başlattık. Ersin Yazıcı Valimiz döneminde DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay beyle birlikte bir çalışma başlattık. Bölgede olmayan bir proje oldu. İyidere bizden sonra bu projeyi uyguladı. Bizim projemiz o gün 3'de 1'ini kapsıyordu. Daha sonra milletvekilimiz Hasan Karal ile beraber Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan beye gittik. Projenin kalan ödeneğini oradan aldık. DOKAP Başkanı Ekrem Yüce'nin ilgisi ve yakın takibi ile o projenin yüzde 50'sini tamamladık. Bu proje ile eski yapılar yöresel mimariye dönüşecek"

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rize için acele kamulaştırma kararı!
  • 15.10.2020 09:43

Rize için acele kamulaştırma kararı!

Rize'de Güneysu-Başköy İl Yolu Projesi kapsamında bazı taşınmazlar için acele ka ...

Rize Güneysu'da mimari yapılarda 'öze dönüş' projesi!
  • 15.05.2018 11:10

Rize Güneysu'da mimari yapılarda 'öze dönüş' projesi!

Rize'nin Güneysu ilçesinde, DOKAP desteği ile 'Turizm Odaklı Yenileme ve Öze Dö ...

Güneysu, turizm destinasyonu oldu
  • 15.05.2018 09:39

Güneysu, turizm destinasyonu oldu

Rize'nin Güneysu ilçesindeki turistik bölgeler yerli ve yabancı turistlerin ilg ...

Yeşil Yol Projesi 2018'de tamamlanacak
  • 14.12.2017 10:23

Yeşil Yol Projesi 2018'de tamamlanacak

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Yeşil ...

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak
  • 17.11.2017 10:23

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, DOKAP tarafından Gümüşhane'de düzenlenen "Yeşil Yol ...

Samsun'a 2 bin kişilik öğrenci yurdu yapılıyor!
  • 13.10.2015 09:46

Samsun'a 2 bin kişilik öğrenci yurdu yapılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Doğu Karadeniz Projesi kapsamında Sams ...