maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’deki camiyi ziyaret etti!

Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’deki camiyi ziyaret etti!

Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir’deki Keçiova Camisi’ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir'in Kasaba bölgesinde bulunan ve Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonu yaptırılan Keçiova Camisi'ni ziyaret etti.

Camiye gelişlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı yerel giysili çocuklar karşıladı ve çiçek verdi. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından 1520'de inşa ettirilen camiyi gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın yürüttüğü restorasyon çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika başta olmak üzere dün ve bugün yaptığı görüşmelerde Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini söyledi. Cezayir'e geçen yıl Başbakan olarak geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi Cumhurbaşkanı olarak Afrika'daki ilk ziyaretimi Cezayir'e yaptım. Cezayir'in çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu görüyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Buteflika'nın, ülke içindeki ve bölgedeki hedeflerini siyasette bir duayen olarak kendilerine aktardığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye ve Cezayir olarak Afrika kıtasında çok büyük işler başarabileceğimize inanıyorum. Aramızdaki ticaret hacmi şu anda 4,5 milyar dolar. Bunu çok kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarabiliriz. Askerî, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda iş birliklerimizi geliştirebiliriz. Bizim 500 yıla dayanan bir birlikteliğimiz var. 2016, 500. yılı kutlayacağımız bir yıl olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında Keçiova Camisi'nin iki ülkenin kültürel birlikteliğinin en önemli ispatlarından biri olduğuna işaret ederek, caminin bulunduğu Kasaba bölgesinin aslına uygun restorasyonunun, bir Türk firmasınca yapılması halinde, bunun Cezayir'e farklı bir güç kazandıracağını söyledi. Kasaba bölgesinde Cezayir'in estetik dünyasını gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var. Yaşasın Cezayir-Türkiye kardeşliği” dedi.

Restorasyon çalışmaları 2 yılda tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, geçen yıl gerçekleştirdiği Cezayir ziyareti sırasında, statik problemler nedeniyle 2007'de ibadete kapatılan cami için ortaklaşa restorasyon konusunda mutabakata varılmıştı. Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında Eylül 2013 tarihinde protokol imzalanmasının ardından Eylül 2014'te başlayan restorasyon çalışmalarının 2 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Hasan Paşa tarafından 1794'te büyütülerek yeniden inşa edilen cami, 1830 yılındaki Fransız işgalinden sonra katedrale çevrildi. Cezayir'in 1962 yılında kazandığı bağımsızlığın sembollerinden biri olan yapı, cami olarak yeniden ibadete açıldı. Cami, bir mimari şaheser olarak nitelendiriliyor.

TOKİ Haber 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cezayir'deki tarihi Keçiova Camisi açıldı
  • 10.04.2018 09:18

Cezayir'deki tarihi Keçiova Camisi açıldı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajans ...

Restore edilen Keçiova Camisi kendine hayran bıraktı
  • 26.01.2018 14:33

Restore edilen Keçiova Camisi kendine hayran bıraktı

Keçiova Camisi'nin tamamlanan restorasyonu, Birleşmiş Milletler Eğitim, UNESCO ...

Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’deki camiyi ziyaret etti!
  • 22.11.2014 14:42

Recep Tayyip Erdoğan Cezayir’deki camiyi ziyaret etti!

Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir’deki Keçiova Camisi’ni ziyaret etti ...