maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan Artvin'de toplu açılış törenine katıldı

Recep Tayyip Erdoğan Artvin'de toplu açılış törenine katıldı

Erdoğan, Artvin Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde bazı açıklamalar yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hidroelektrik santraller, yenilenebilir bir kaynak olarak dünyanın en çevreci ve en temiz enerji üretim tesisleridir. Hidroelektrik santrallerden derelere verilen suyun oksijen oranı daha yüksektir, daha temizdir, daha durudur" dedi.

Erdoğan, Artvin Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, eğitimden sağlığa, spordan altyapıya kadar pek çok alanda Artvin'e kazandırılan 159 milyon liralık 33 eser ve yatırımın açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Muratlı, Borçka, Deriner barajlarının daha önce yapıldığını, Artvin ve Yusufeli barajlarının inşasının da devam ettiğini bildiren  Erdoğan, "Su hayattır, medeniyettir" ifadesini kullandı.
Artvin'in adeta suyun, enerjinin merkezi haline geldiğini, bu sularla şehrin adeta sıçrama yapacağını dile getiren Erdoğan, eğitim, çevre, şehircilik, sağlık ve spor alanlarında Artvin'e yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi verdi

"Laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz iş " diyen Erdoğan, KÖYDES kapsamında tamamlanan yol ve içme suyu projesinin de hizmete alındığını belirtti. 

Yusufeli Barajı'nın inşası sürüyor

Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük barajlarından biri olan Yusufeli Barajı'nın inşasının hızla devam ettiğini belirten Erdoğan, "Yusufeli'nde aynı zamanda bir de şehir kuruyoruz. Yusufeli halkı denize nazır evlerde oturacak. Bu barajın bağlantı yollarının inşası, 32 trilyonluk yatırımla tamamlandı. Onları da bugün hizmete alıyoruz" dedi.

Yapılan yatırım ve hizmetlerin Artvinlilere hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, özel sektör tarafından ülkeye kazandırılan Arkun Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin de açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Erdoğan, bunun yatırımı yüklü, işletmesi halka ucuza gelen bir enerji santrali olduğu dile getirerek, "Eskiden 'su akar, Türk bakar' derlerdi. Biz geldik, 'su akar, Türk yapar' dedik. Çünkü bu sular boşu boşuna akıp nereye gidiyordu, Karadeniz'e. Olur mu, dedik. Allah birilerine petrol vermiş, bize de su vermiş. Bu suyun kadru kıymetini niye bilmiyoruz? 'Bunu değerlendirmemiz lazım' dedik. Şimdi bunu değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Hidroelektrik santrallerine yönelik eleştiriler

Zaman zaman özel sektörün yaptığı hidroelektrik santrallerine tepkiler geldiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Halbuki bu santraller yenilenebilir bir kaynak olarak dünyanın en çevreci ve temiz enerji üretim tesisleridir. Hidroelektrik santrallerden derelere verilen suyun oksijen oranı daha yüksektir, daha temizdir, daha durudur. İnşası boyunca ortaya çıkardığı katma değerler bölge halkının ekonomisine ciddi katkı sağlayan bu tesisler ülkemizin de enerji ihtiyacının karşılanmasında stratejik öneme haiz. Bizim petrol kuyularımız yok. Elektriksiz yaşayabilir miyiz? Geçmişte insanlar yaşamış, 'öyle devam edelim' diyorsanız ayrı mesele. Enerjisiz yaşayabilir miyiz? Fabrikalar, sanayi neyle çalışacak, neyle yaşayacağız. Buna ihtiyacımız var. Öyleyse bu enerjiyi üretmemiz lazım. Bunu ya termik santrallerden üreteceğiz ya hidroelektrik santrallerden üreteceğiz ya çevrim santrallerinden. Bu doğalgazdır, bu fulloildir vs. Ya bunlardan üreteceğiz ya güneş enerjisi, ki bu çok düşüktür oran itibarıyla, şimdi bir de RES'ler çıktı, rüzgar enerjisi santralleri. Bunlar da çok yüksek oranda değildir. Bunlardan en güçlü olanları eğer doğalgazınız varsa o güçlüdür ama maliyeti yüksek olduğu kadar halka da tüketiciye de maliyeti yüksektir."

Hidroelektrik santrallerinin, yatırımları itibarıyla pahalı olduğunu ancak vatandaşa ucuza yansıdığını vurgulayan Erdoğan, o yüzden çeşitlendirme yaptıklarını anlattı.

Halka ucuz enerji ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Hidroelektrik santrallerinden elde ettiğimiz enerjinin alternatifi dışardan ithal ettiğimiz doğalgaz veya petroldür. Şu ana kadar devreye aldığımız hidroelektrik santraller olmasaydı yılda 15 milyar dolar dışarıya ilave para ödemek zorunda kalacaktık. Bugün ülkemizde çok fazla hidroelektrik santral inşaatı var. Çünkü gelişmiş ülkelerin 30-40 yıl önce tamamladıkları bir süreci biz henüz yeni tamamlıyoruz. Bunca yatırıma rağmen hala bu alandaki potansiyelimizi tam olarak kullanabiliyor değiliz. 2015 sonu artık dünyada sınır aşan sularda bir risk dönemi başlayacak. Dolayısıyla sınır aşan sularda uluslararası engeller başlayacak. Onun için bizim bir an önce bu konuda adımımızı atmamız lazım. Dolayısıyla suyumuzu da değerlendirmemiz lazım."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gençler bir zenginlik değil, bir tehdit olarak algılandı. Tarih bir birikim olarak değil, bir yük olarak görüldü. Medeniyetimiz bir hazine olarak değil, utanılacak bir geçmiş gibi görüldü. Renkli sosyal yapımız büyük bir değer olarak, zenginlik olarak değil, ayrıştırıcı bir eser olarak görüldü. İşte biz dezavantaj gibi görülen tüm bu unsurları avantaj haline getirdik. Olması gereken yere taşıdık ve taşımaya da devam ediyoruz" dedi.

Erdoğan, Artvin Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, şu anda devam eden veya başlayacak hidroelektrik santrallerin tutarının 60 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bir başka ifadeyle, devletin kasasından çıkacak 60 milyar doları özel sektöre yönlendirerek bu parayla diğer alanlardaki hizmetleri gerçekleştirme imkanı elde ettiklerini belirten Erdoğan, "Bundan daha güzel ne olabilir? Bu milli bütçeden çıkacaktı, bunu özel sektör diyor ki 'Ben yaparım.' Bu yatırımlar için devletin parasından 5 kuruş çıkmadığı gibi katkı payı olarak, vergi olarak ciddi bir meblağı da ilaveten devlete kazandırıyoruz. Arkun Barajı'nda olduğu gibi. Oradan bize yılda 40 trilyon bir giriş olacak" bilgisini verdi.

Bugün açılışını yaptıkları Arkun Barajı ve hidroelektrik santralinin, yılda 842 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini bildiren Erdoğan, barajın devlete yılda ödeyeceği katkı payı 42 milyon, yani eski rakamla 42 trilyon" diye konuştu. Erdoğan, bu barajın ülkeye kazandırılmasında, inşasında emeği geçen herkesi, her kurumu kutladığını belirtti.

Artvin'e yaptıkları hizmetlerin sadece bunlardan ibaret olmadığına işaret eden Erdoğan, "Geçtiğimiz 12 yılda Artvin'e ne kadar hizmet yaptık biliyor musunuz? Ne kadar? 11 katrilyon" dedi.

Artvin'de inşası devam eden çok büyük yatırımları, çok büyük projeleri bulunduğunu dile getiren Erdoğan, Hopa ile Borçka arasında inşa ettikleri Cankurtaran Tüneli'ni gelecek yıl açacaklarını ifade etti. Tünelin, bağlantı yollarıyla birlikte uzunluğunun 7 bin 288 metre olduğunu anlatan Erdoğan, bu tünel projesinin Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağladığını, böylece Artvin'in ülkenin en önemli ticaret güzergahlarından biri haline geleceğini bildirdi.

Bu bölgede yapacakları, Rize'nin, Artvin'in, hatta Batum'un yararlanacağı havalimanıyla ilgili altyapı çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Erdoğan, Artvin-Rize havalimanının da proje çalışmalarının devam ettiğini, kısa zamanda inşaatını, ihalesini yaparak başlatacaklarını söyledi.

Artvin'in iki havalimanından istifade edeceğini dile getiren Erdoğan, "Hem Batum hem de kendi havalimanı. Yani artık buradan Trabzon'a gitmeyecek. Rize hem Trabzon'dan istifade edecek hem de bu havalimanından. Yani alternatifleri çoğaltıyoruz. Yıllar yılı bu imkanlar yoktu ama AK Parti iktidarıyla bunları hamdolsun gerçekleştirdik" diye konuştu.

Bugün Yusufeli Barajı'nın bağlantı yollarının açılışı yaptıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"İnşaat hızlandı. Deriner, Muratlı ve Borçka barajları sadece Artvinimizin değil ülkemizin gurur kaynağı dev eserler. Bu barajlardan dolayı ulaşımda yaşanan sıkıntıları çözmek için bir çok adımlar atıyoruz. Asma köprülerin projeleri yapılıyor, inşallah en kısa zamanda tamamlanıp onlar da hizmete alınacak. 2007 yılında kurduğumuz Artvin Çoruh Üniversitesi her geçen yıl daha da büyüyor daha da gelişiyor. Bugün açılışını yaptığımız tesislerle üniversitemizin önemli eksikliklerini gidermiş olduk. Amacımız Çoruh Üniversitesinin bölgesinin ve ülkemizin seçkin yüksek öğretim kurumları arasında üst sıralarda yerini almasıdır."

Sadece ülkenin değil dünyanın en muhteşem tabiat güzelliklerine sahip Artvin'i turizm alanında da hak ettiği seviyeye taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, Atabarı turizm bölgesinde yaptıkları yatırımlarla, şehir genelinde inşa ettikleri spor tesisleriyle bu konuda önemli mesafe aldıklarına inandığını kaydetti. Erdoğan, "İnşallah bu alanda yapacağımız yatırımlarla Artvin'i ülkemizin en önemli turizm markalarından biri haline getireceğiz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, vatandaşların "Dik dur eğilme, Artvin seninle" sloganları üzerine, "Zaten yolculuğumuzun başından beri ne diyoruz? Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Hiç ondan endişe etmeyin. Biz insanoğlu karşısında eğilenlerden olmadık, biz sadece Hakk'ın karşısında eğildik, Hakk'ın karşısında rükudayız" dedi.

Yatırımları bırakmayacaklarına işaret eden Erdoğan, "İşte Borçka Camili Macahel Tüneli, 5 bin 400 metre proje çalışması başladı. Proje tamamlanınca Borçka-Camili arası 43 kilometreden 24 kilometreye düşecek, 19 kilometre kısalıyor. Ardanuç-Artvin yolu tamamlanıyor, bunların da adımlarını attık" diye konuştu.

"Artvin'e sırtımızı dönenlerden olmadık"

Artvin'in çok ihmale uğradığını, bu ihmali şimdi kendilerinin giderdiklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Çay üretimi Artvin'de önemli bir yer tutuyor. Sadece 12 yılda yaş çay alımı ve kesimlerle birlikte Artvin'deki üreticilerimize 585 milyon lira ödedik. Yine ruhsatlı alanlarda fındık üretimi yapan üreticilerimize son 5 yılda 63 milyon lira destek verdik. Ama biliyoruz ki Artvin'de daha yapacak çok işimiz var. Zira Artvin bizden önce çok ihmale uğradı. Artvinli kardeşlerimin, Artvinli sanayicimin, çiftçimizin talepleri gözardı edildi. Biz hiç bir zaman Artvin'e sırtımızı dönenlerden olmadık, olmayacağız. Bundan sonra da Artvin'i kalkındırmak için yaptığımız yatırımların takipçisi olacak, Artvinli kardeşlerimize sağladığımız desteği artırarak devam ettireceğiz."

Rize'de dün toplu açılış töreni yaptıklarını anımsatan Erdoğan, "128 trilyon tutarında 18 ayrı eserin resmi açılışını gerçekleştirdik. Bu akşam Trabzon'a geçiyorum. Yarın da Trabzon'da 104 trilyon tutarında 21 ayrı eserin açılışını yapacağız. İşte sizlerle bugün açılışları yaptık, yapıyoruz" dedi.

"Her alanda ülkemizin çehresini değiştirdik"

Başbakan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"12 yıldır Allah'a hamdolsun, açılıştan açılışa koşuyoruz. Büyük projeler istisna olmak üzere temel atma törenlerine katılmıyorum. Temel atma törenlerine katılacak fırsat bulamıyor ancak bunlar tamamlandığında toplu açılışlarına iştirak ediyoruz. 81 vilayetin 81'ine, bütün ilçelerimize, köylerimize, hatta yayla ve mezralarımıza kadar eser ve hizmet götürdük. 12 yılda her alanda ülkemizin çehresini değiştirdik, görünümünü değiştirdik, hamdolsun talihini değiştirdik, nereye giderseniz bizim eserlerimizi görürsünüz.
Artvin'de aldığımız oy oranlarına bakmadan, 12 yılda 11 katrilyon lira yatırım yapmışız. Biz burada siyaseten ne kadar oy aldık, bunların hiç birisi bizim için önemli değil. Önemli olan burası bizim vatan topraklarımızdır, burada benim vatandaşım vardır, dolayısıyla bunlara biz hizmeti en güzel şekilde ulaştıracağız. Erzurum'a gidin yatırımlarımızı göreceksiniz, Karadeniz sahil şeridine gidin, her yerde yatırımlarımızı göreceksiniz."

"Hakkari'de de bizim milletvekilimiz yok ama yatırımlarımız var. Tunceli'de de milletvekilimiz yok ama yatırımlarımız var. Çünkü buralar, 780 bin kilometrekare Türkiye'nin topraklarıdır. Bütün bunlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" diyen Erdoğan, Muğla, Aydın, Edirne'de, 81 vilayetin tamamında yatırımlarının görülebileceğini vurguladı.

"Laf üretmedik, gerilim üretmedik, Türkiye'nin enerjisi, kaynaklarını heba etmedik, heba edilmesine müsaade etmedik. 12 yıl boyunca muhalefet kriz üretmenin, kaos üretmenin mücadelesini verdi. Biz iş üretmenin, eser üretmenin, hizmet üretmenin mücadelesini verdik" değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şunu çok açık, net ifade ediyorum. Bizim, yani Türkiye'nin dünyanın hiç bir ülkesinden hamdolsun eksiğimiz yok. Hatta bizim bir çok ülkeden, çoğundan fazlamız var. Biz genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz ve bununla da avantajlıyız. Bulunduğumuz coğrafi konumda avantajlıyız. Medeniyet birikimiyle avantajlıyız. En önemlisi de çok renkli bir sosyal yapıyla avantajlıyız. Bu avantajlar bugüne kadar hep bir dezavantaj gibi görüldü. Gençler bir zenginlik değil, bir tehdit olarak algılandı. Tarih bir birikim olarak değil, bir yük olarak görüldü. Medeniyetimiz bir hazine olarak değil, utanılacak bir geçmiş gibi görüldü. Renkli sosyal yapımız büyük bir değer olarak, zenginlik olarak değil, ayrıştırıcı bir eser olarak görüldü. İşte biz dezavantaj gibi görülen tüm bu unsurları avantaj haline getirdik. Olması gereken yere taşıdık ve taşımaya da devam ediyoruz. 12 yıldır bu avantajlar sayesinde Türkiye'yi büyütüyoruz, yüceltiyoruz, Türkiye'nin itibarına itibar katıyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Artvin'de düzenlenen toplu açılış törenine katılarak vatandaşlara hitap etti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"
  • 07.12.2023 15:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amacımız, İstanbul'da 5 yılda acil dönüşüm gerektiren binaları yenilemektir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Dönüşüm çalışmalarında, pazartesi günü 5,1 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"
  • 29.11.2023 16:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıl bitmeden 46 bin deprem konutu ve köy evini teslim etmeyi planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'na katıldı. ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...