maritbet girişmaritbet
Prof. Cemal Saydam: Kanal İstanbul tatlı-tuzlu su dengesini bozacak!

Prof. Cemal Saydam: Kanal İstanbul tatlı-tuzlu su dengesini bozacak!

“Çılgın Proje” Kanal İstanbul’a karşı kampanya başlatıldı. Prof. Cemal Saydam: Marmara’nın sıcak akıntısı Karadeniz’e geçmeyecek, tatlı-tuzlu su dengesi bozulacak

 

Silivri ile Karadeniz sahili arasında yapılması düşünülen Kanal İstanbul projesinin Karadeniz ve Marmara Denizi'nin dengesini bozacağını söyleyen uzmanlar imza kampanyası başlattı. Projenin iptali için yürütülen kampanyanın mimarı olan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, doğal tatlı su gölü olan Karadeniz'e Marmara'dan gelen sıcak ve tuzlu suyun geçemeyeceğini söyleyerek, Karadeniz'e akan sıcak ve tuzlu su arasındaki dengenin ters yüz olacağını ifade etti. “change.org” isimli internet sitesinde başlatılan ve bir süredir devam eden kampanyaya destek verenlerin sayısı hızla artıyor. Destekçiler yazdıkları notlarda projenin doğaya büyük zarar vereceği uyarısında bulunuyor.
 
Karadeniz, Akdeniz'den yüksek
 
Cemal Saydam, change.org sitesinde Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na hitaben yayınladığı imza metninde şunları söylüyor: “Kanal İstanbul ya da “Çılgın Proje” için çalışmalar başlamak üzere. Kanal İstanbul, bir nevi İstanbul'un idam fermanı. Doğaya ait olmayan bu yapay kanal, Çanakkale'den Karadeniz'e hem Türkiye'yi hem de Doğu Avrupa'yı olumsuz etkileyecek. Projenin hayata geçmesi ile Karadeniz'in soğuk ve tatlı suyu ile Akdeniz'den Marmara'ya, oradan da Karadeniz'e varan sıcak ve tuzlu su arasındaki denge ters yüz olacak. Proje Karadeniz'e yeni bir musluk açacak ve Karadeniz'in tatlı suyu devamlı Marmara'ya akacak. Fakat kanalın derinliği yetersiz olduğu ve Karadeniz, Akdeniz'den 30 cm. yüksek olduğu için Akdeniz ve Marmara'dan gelen sıcak ve tuzlu su Karadeniz'e geçemeyecek. Marmara ve Akdeniz'in sıcaklık ve tuz oranı bozulacak. “Çılgın Proje”nin sonu Çılgın Felaket olacak! Projenin sahibi Türkiye olsa da Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeleri etkileyecek.”
 
Uzmanlar projenin hayata geçmesinden sonra Karadeniz'deki bazı canlı türlerinin tükenebileceği uyarısında bulunuyor.
 
 
İptal edilmeli
 
Kampanya destekçileri şöyle diyor:
 
» Emine Gülhan: “Ben deniz biyoloğuyum, bu projenin denizlerimize ne derece zarar vereceğini görebiliyorum ve iptal edilmesini istiyorum.
 
» Sıdıka Altınözek: “Su ürünleri mühendisi olarak Prof. Dr. Cemal Saydam ile aynı görüşleri paylaşmaktayım.
 
» Deniz Erkmen: “Doğanın dengeleri ile keyfi ve gereksizce oynanmasını, bunların geriye dönülemeyecek bir şekilde zarar görmelerini istemiyorum.”
 
» Nurten Ergun: “Kanal projesinin gerçekleşeceği bölgede yaşıyorum. Bu doğallığın bozulmasını istemiyorum.”
 
» Ali Galip Yıldız: “Doğaya böyle bir müdahalenin aynı oranda büyük felaketlere yol açması kaçınılmaz olacaktır.”
 
Hüseyin İstemil/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...