maritbet girişmaritbet
'Portekiz'deki fırsatları ıskalamayalım'

'Portekiz'deki fırsatları ıskalamayalım'

DEİK Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı İlter, "Türk iş dünyası olarak Potekiz'deki fırsatları ıskalamayın" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Portekiz İş Konseyi Başkanı Berna Gözbaşı İlter, yaptığı açıklamada Türkiye-Portekiz İş Konseyi'nin, 10 Ekim 1991'de İstanbul'da imzalanan bir protokol ile kurulduğunu belirterek, "İş Konseyi'nin kurulmasıyla, iki ülke iş dünyasının ve iki pazarın birbiriyle etkileşimini artırma yönünde çalışmalara ağırlık verilmiş, her iki ülkede çeşitli tanıtım toplantıları, sektörel seminerler, ikili iş görüşmeleri düzenlenmiştir. Özellikle son 2 yılda İstanbul'da düzenlediğimiz Portekiz Yatırım Seminerleri'ne ilginin yoğun olduğunu ve Türk iş dünyasının Portekiz pazarına yönelik ilgi ve bilgisinde önemli artış olduğunu gözlemliyorum." bilgilerini verdi.

Türkiye ile Portekiz arasında 2000 yılında 275 milyon dolar seviyesinde olan ikili ticaret hacminin 2011 yılında 1 milyar dolar barajını aştığını hatırlatan İlter, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Portekiz'in ticaret hacmi 2016 yılında 1,3 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Portekiz ekonomisinde 2008 yılında başlayan kriz ve daralma sonucunda Portekiz'in iç pazar, üretim ve ithalatının daralması ikili ticaret dengesinin 2009 yılından itibaren Portekiz lehine dönmesine yol açmıştır. 2017 yılının ilk 10 ayında Portekiz'de ithalatımız 572 milyon dolar seviyesinde olup, 2016 yılı total ithalatımız 658 milyon dolar seviyesindeydi.

İhracat rakamları incelendiğinde ise, 2017 yılının ilk 10 ayında 663 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımızın 2016 yılında 651 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Portekiz Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre, 2016 yılı Ocak-Mart dönemi itibarıyla Türkiye, Portekiz'in ihracatında yüzde 0,6 pay ile 19'uncu sırada, ithalatında yüzde 1,1'lik payla 13'üncü sırada yer almaktadır. İkili ticaret rakamları dengeli olarak değerlendirilebilse de, iş konseyi olarak bu rakamların daha üst seviyelere taşınmasının ve iki ülkenin daha fazla sektörde ticaret ilişkilerini derinleştirmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum."

"Portekiz'de gıda ürünlerinde fırsatlar var"

İlter, Türkiye'nin Portekiz'e yönelik ihracatında otomotiv sanayi ürünleri, hazır giyim sektörünün ara girdisi tekstil ürünleri, pamuk ipliği, pamuklu dokuma ürünleri ve sentetik iplikleri öne çıktığını belirterek, ayrıca demir çelik ürünleri, beyaz eşyanın başını çektiği dayanıklı tüketim malları ile elektrikli makine ve cihazların da söz konusu ülkeye yapılan ihracatta önemli yer tuttuğunu söyledi.

"Portekiz'deki Türk yatırımlarında liman işletmeciliği, ilaç sanayi, beyaz eşya, madencilik ve son dönemde önemli ivme kazanan gayrimenkul-turizm olarak öne çıkıyor." diyen İlter, "Lizbon Ticaret Müşavirliği'mizin görüşleri doğrultusunda Türk yatırımcılar için Portekiz'de gıda ürünleri, organik kimyasal ürünler, plastik ham maddeleri, beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri, inşaat malzemeleri, tekstil ham maddeleri ve ev tekstili, turizm, müteahhitlik, enerji, lojistik, gemi inşa, gayrimenkul, liman ve madencilik sektörlerinde iş birliği ve yatırım fırsatları var. Türk iş dünyası olarak Potekiz'deki fırsatları ıskalamayalım." çağrısında bulundu.

"Türk iş dünyası açısından önemli fırsatlar barındırıyor"

Türk yatırımcıların Portekiz'e olan ilgisinde artış görüldüğünü söyleyen İlter, şöyle konuştu:

"Son dönemde Golden Residence Permit gibi gayrimenkul alımı veya yatırım karşılığında oturum izni ve vatandaşlık programları, Revive Projesi gibi Portekiz Hükümeti tarafından Portekiz'in kültürel ve tarihi varlıklarının renovasyonu ve kullanımı ile ulusal ekonomik değerlere dönüştürülmesini teminen, boş ve kullanılmayan kamu varlıklarının turizm amaçlı ekonomik faaliyetler için uygun hale getirilerek tanıtılması ve korunmasını hedefleyen programlar aracılığıyla yabancı yatırım çekilmesi hedeflenmektedir.

Portekiz ayrıca madenler açısından oldukça zengin bir ülke, dünyanın en büyük mermer ihracatçılarından birisi. Enerji konusunda dışa bağımlı oldukları için son dönemde rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapıyorlar ve özellikle rüzgar enerjisi alanında önemli gelişme göstermiş durumdalar. Portekiz'de enerji sektörünün 2020 yılına kadar 121 bin kişiye iş olanağı sağlaması öngörülüyor. Portekizce konuşan ülkeler ile birlikte 250 milyonluk bir nüfus ve 1,6 milyar avroluk bir pazardan bahsettiğimizde bu Türk iş dünyası açısından önemli fırsatlar barındırıyor." 

"Lizbon Avrupa'nın en büyük teknoloji konferansına etkinliğine ev sahipliği yapıyor"

İkili ticaret ilişkilerinin gelişmesi adına Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği ve DEİK Türkiye-Portekiz İş Konseyi'nin karşı kanat kuruluşu olan Portekiz Ticaret ve Yatırım Ajansı (AICEP) başta olmak üzere Portekiz'de birçok iş dünyası kuruluşu ile temaslar gerçekleştirdiklerini anlatan İlter, iki ülke iş dünyasının birbirini tanımasını ve güncel yatırım fırsatlarını takip edebilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Portekizli paydaşlarla öncelikli sektörleri ve hedefleri belirleyerek en hızlı şekilde yol almaya çalıştıklarını aktaran İlter, bu kapsamda resmi ziyaretler, iş dünyası heyetleri, iş forumları ve sektörel toplantılar yaptıklarını anlattı.

Berna Gözbaşı İlter, geçtiğimiz günlerde "İstanbul'dan Lizbon'a İnovasyon Köprüleri Semineri"ni gerçekleştirdiklerini belirterek, Lizbon'un 2016 yılı itibarıyla dünyadan 60 bin katılımcıyı ağırlayan ve Avrupa'nın en büyük teknoloji konferansı olan Web Summit etkinliğine ev sahipliği yaptığını anımsattı.

"Bazı start up'lar kendilerini tanıtma fırsatını elde etti"

Portekiz'de son dönemde bilgi teknolojileri (IT), teknoloji ve inovasyon sektörlerine yönelik yatırımlarla girişimlerin ivme kazandığını vurgulayan İlter, şöyle devam etti:

"2015 yılında 'Avrupa'nın Girişim Bölgesi' seçilen Lizbon, son yıllarda artan bir ivme ile yeni girişimlerin, start up ve risk sermayesini fonlarının odak noktası haline gelmiş ve girişimlerin ve teknoloji şirketlerinin yeşermesi için gerekli destekleri sağlamakta aktif rol üstlenmektedir. 2016 yılında Portekiz Başbakanı Antonio Costa tarafından Web Summit etkinliğinde tanıtılan 200 milyon avro değerindeki yatırım fonu ile tüm dünyadan risk sermayesi fonları ile beraber, girişimlere müşterek yatırım yapılacağı duyurulmuş ve bu çerçevede sunulan desteklerin altı çizilmiştir."

İlter sözlerini şöyle tamamladı:

"Portekiz'de bugün itibarıyla risk sermayesi fonları tarafından yönetilen varlık toplamının 500 milyon avro üzerinde olduğu düşünülmektedir. Portekiz'in başarılı girişimlerinin ortak paydasında uluslararası iş birliklerini faydaya çevirme kabiliyeti öne çıkmaktadır. Bu bilgiler ışığında, iki ülke arasında potansiyel teşkil edebilecek sektörde bir etkinliği World Economic Forum Global Shapers İstanbul Hub işbirliğinde, Portekiz'in Ankara Büyükelçiliği, AICEP, Starters Hub ve İTÜ Arı Teknopark'ın katkılarıyla gerçekleştirmekten memnuniyet duyduk.

Anılan etkinlik vesilesiyle ülkemizi ziyaret eden ve dünya üzerinde birçok girişime fon sağlayan bir şirketin yönetici ortağını ağırlayarak ülkemizde anılan sektördeki ekosistemi anlatma fırsatı bulduk, bazı start up'lar kendilerini tanıtma fırsatını elde etti.

İş Konseyi olarak ülkemizde katma değeri yüksek girişimlerin tanıtılması, bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması ve niş sektörlerde iş birlikleri ve fon yatırımlarının çekilmesi gibi konulara büyük önem atfetmekteyiz, bu gibi etkinliklere katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Bu ülkede yatırım olması lazım, başka çaremiz yok'
  • 24.12.2016 14:23

'Bu ülkede yatırım olması lazım, başka çaremiz yok'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel K ...

İbrahim Ekşi Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nı değerlendiriyor
  • 18.12.2013 16:49

İbrahim Ekşi Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nı değerlendiriyor

DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, emlaktasondakika.com Ha ...

Türk şirketler en çok bu sektörlere yatırım yaptı!
  • 18.12.2018 09:19

Türk şirketler en çok bu sektörlere yatırım yaptı!

DEİK/Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi ve Bain & Company tarafından Türk şirketler ...

Burundi iş heyeti Karmod’u ziyaret etti
  • 04.07.2018 17:25

Burundi iş heyeti Karmod’u ziyaret etti

DEİK ve MÜSİAD organizasyonuyla Türkiye'ye gelen Burundi iş heyeti firma geziler ...

'Yeni ekonomi paketi kangren olmuş konulara katkı sağlayacak'
  • 01.05.2018 10:57

'Yeni ekonomi paketi kangren olmuş konulara katkı sağlayacak'

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Başbakan Binali Yıldırı ...

Cezayir sanayiye yönelik yatırımlar bekliyor
  • 01.03.2018 10:04

Cezayir sanayiye yönelik yatırımlar bekliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir'de müjdesini verdiği 1 milyar dola ...