maritbet girişmaritbet
Polat Holding, YEKA rüzgar ihalesine giriyor!

Polat Holding, YEKA rüzgar ihalesine giriyor!

Polat Holding şirketlerinden olan Polat Enerji, 000 MW’lik yenilenebilir kaynak alanı rüzgar santrali lisans ihalesine katılacak.

Türkiye'nin rüzgar enerji santrali alanındaki en büyük oyuncusu konumundaki Polat Enerji, YEKA rüzgar santrali ihalesinde yarışacak. Mart ayında gerçekleştirilen Karapınar Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) güneş santrali ihalesinden sonra sıra merakla beklenen YEKA rüzgar santrali ihalesi 27 Temmuz 2017'de gerçekleştirilecek.

Güneş YEKA'sını Kalyon İnşaat ile Hanwha Q Cells ortaklığının kazanmıştı. Güneş YEKA'sında olduğu gibi, rüzgar YEKA ihalesinde de yatırım büyüklüğü 1000 MW olacak.

Rüzgar YEKA ihale sürecine katılmak isteyenlerin başvurularını 27 Temmuz 2017 tarihine kadar yapabilecekleri açıklanmıştı. Tarihin ve şartnamenin belirlenmesinden sonra ihaleye katılmaya istekli oyuncular hazırlıklarını hızlandırdı. Gelen bilgilere göre rüzgar YEKA ihalesi ile ilgilenenler arasında halen Türkiye'nin en çok rüzgar yatırımına sahip oyuncuları yer alıyor.

Hazırlıkların en önemli kısmını rüzgar türbini üreticileriyle yerli yatırımcıların bir araya gelme süreçleri oluşturuyor. Sektörün önde gelen oyuncuları arasında yer alıp rüzgar YEKA süreciyle ilgilenen şirketler, ihaleye kendileriyle birlikte katılacak türbin üreticisini bulmaya yöneldi.

Borusan ENBW, Fina ve GE

Bu konudaki ilk açıklamalardan biri halen Türkiye'nin en büyük RES yatırımı portföyüne sahip ilk beş oyuncusu arasında yer alan Borusan EnBW cephesinden geldi. Türk Alman ortaklığı Borusan EnBW, ABD'li türbin üreticisi General Electric, bir başka yerli yenilenebilir enerji yatırımcısı Fina Enerji ve Özgül Holding, rüzgar YEKA ihalesine birlikte katılmak üzere mutabakat imzaladıklarını duyurdu.

Polat Enerji Türbinci arıyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre 560 MW kurulu güç ile halen Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali portföyüne sahip oyunucusu Polat Enerji de rüzgar YEKA ihale sürecinde yer alacak. Polat Enerji'nin ortakları arasında Türkiye'den işadamı Adnan Polat'ın şirketi Batıyel Enerji, Fransız enerji şirketi EDF EN, Kanadalı PSP Investments yer alıyor. Ortaklardan Adnan Polat Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, Polat Enerji'nin rüzgar YEKA ihalesine katılmak üzere birlikte hareket edeceği türbin üreticisini belirlemek üzere adaylarla görüşmelerini hızlandırdığını söyledi.

Borusan ve Fina Rüzgar Yeka'da GE ile birlikte hareket edecek

GE, Borusan EnBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding, 1000 MW'lik ortak rüzgâr santrali kurulumu, işletimi ve finansmanını içeren YEKA rüzgar ihalesine birlikte katılmak üzere anlaştı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada “GE, Borusan EnBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding işbirliği, ekipman ve finansman desteği konularında birbirini tamamlayan bir nitelik gösterirken; güçlü bir mali yapı ve bilgi birikimi kuvvetli bir ekip ortaya çıktı” ifadesine yer verildi.

İşte Türkiye'nin 'Rüzgar Beşlisi'

İşletmedeki rüzgar santralleri esas alındığında Türkiye'de bu alandaki en büyük yatırımcılar Polat Enerji, Demirer Enerji, Güriş Holding, Bilgin Enerji ve Borusan EnBW olarak sıralanıyor. TÜREB'in Ocak 2017 verilerine göre Fransız, Kanadalı ve Türk ortaklı Polat Enerji'nin işletmedeki RES kurulu gücü 560 MW. Demirer Grubu 408 MW ile ikinci, Güriş Holding 371 MW ile üçüncü, Bilgin Enerji 404 MW ile dördüncü ve Türk-Alman ortaklı Borusan EnBW ise beşinci durumda.

Hedef rüzgarda yerli teknoloji

Türkiye enerji kaynaklarında olduğu gibi, enerji ekipman ve teknolojilerinde de dışa bağımlılığı azaltmayı hedefl iyor. Bu amaçla enerji kaynak tedarikinde çeşitliliği sağlama ve yerli kaynakları daha fazla kullanıma sunma çabalarını, ulusal ekonomi ve enerji stratejisinin ana omurgalarından biri haline getirmiş durumda. Bu çerçevede hem güneş hem de rüzgar YEKA ihalelerinin esas amaçlarından biri Türkiye'de bu alanlarda yerli ekipman üretimi ve teknoloji geliştirilmesinin önünü açmak. YEKA rüzgar ihalesi şartnamesine göre isteklilerde son iki yılda en az 2 bin MW'lik türbin üretmiş olmaları şartı aranıyor. YEKA ihalesini kazanacak isteklinin kurulacak 1000 MW'lik rüzgar santrallerinde en az yüzde 65'lik yerli girdi oranını tutturması isteniyor. Bu oran izleyen yıllarda önce yüzde 70'e yükseltilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de 18 ilde 59 saha güneş enerjisine dayalı YEKA ilan edildi
  • 11.11.2022 09:23

Türkiye'de 18 ilde 59 saha güneş enerjisine dayalı YEKA ilan edildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan ...

Polat Enerji Grubu, temiz enerji yatırımlarına yenilerini ekliyor
  • 30.07.2022 01:03

Polat Enerji Grubu, temiz enerji yatırımlarına yenilerini ekliyor

Türkiye’de rüzgar enerjisi üretiminin öncü oyuncularından Polat Enerji Grubu; am ...

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!
  • 03.02.2022 09:36

32 ildeki yeni 59 YEKA belirlendi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 32 ildeki 59 araziyi güneş enerjisine dayal ...

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!
  • 04.10.2019 16:55

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!

PD Real Estate Genel Müdürü Murat Aysan, Polat Holding'in Macaristan Budapeşte'd ...

"Her ay 500 daireyi teslim ediyoruz"
  • 25.10.2018 10:11

"Her ay 500 daireyi teslim ediyoruz"

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Piyalepaşa projesindeki teslim ...

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!
  • 27.05.2021 08:32

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!

Venezia Mega Outlet Yönetim Direktörü Oğuz Isıgöllü, 17 günlük kapanmadan sonra ...