maritbet girişmaritbet
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin tamamı yayımlandı!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin tamamı yayımlandı!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, tüm detaylarıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlandı.

Uzunca bir süredir gündemde olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre bir dairenin net büyüklüğü en az 33 metrekare olmak zorunda. Ruhsat olmadan kazı izni yapma olanağı da tanıyan yeni yönetmeliğin en belirgin özelliği ise stüdyo dairelerin yapımına izin vermiyor olması

Belediyeler imar yönetmeliği hazırlayabilecek

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında büyükşehir belediyeleri ve şehir belediyeleri, uygulanmak üzere imar yönetmeliği hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunabilecek. Geçtiğimiz dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada er şehrin kendine ait imar planı olacağını söylemişti.

1 Temmuz 2017 tarihinden önceki projelerin ruhsatlandırması nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuyu açık bir dille yanıtlıyor. Bakanlık, 1 Temmuz öncesinderuhsat aşamasında olan projeler için süreyi 3 ay uzattı ve Ekim 2017 olarak açıkladı. İşte detaylar

22/5/2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, 1/10/2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30/5/2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilir. Ancak, bu madde hiçbir şekilde bu Yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanamaz ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemez.

(2) Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri 1/10/2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılır. 

Yürürlük MADDE 71 - (1) Bu Yönetmeliğin geçici 3'üncü maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeler 1/10/2017 tarihinde yürürlüğe girer. 

Yürütme MADDE 72 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür. 

Stüdyolar ortadan kalkıyor

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun ise Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ni emlaktasondakika.com'a değerlendirdi. Erilkun "Yeni yönetelik artık yatay yapılaşmayı teşvik ediyor. En vurucu özelliği ise stüdyo daire olmayacak. Çünkü her dairede bir yatak odası ve bir oturma bölümü ayrı ayrı olmak zorunda olacak. En büyük özelliklerden birisi de tabi ki bu. İnşaat alanından yola çekme mesafesine varana kadar standart geldi. Bu yönetmelikle birlikte belediyeler yönetmelik hazırlayabilecek. Çatıya havuz, bu yönetmelikle birlikte yapılıyor olabilecek. Ruhsat olmadan kazı izni, gereksiz prosedürleri ortadan kaldırıyor. Elde bir stüdyo stoku var, onların erimesi biraz sıkıntı olacak" diye konuştu.

Kapıcı daireleri nasıl olacak?

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre katı atık dışında yakıt kullanılan konut kullanımlı yapılarda bağımsız bölüm sayısı 60'tan fazlaysa bir adet, 150'den fazlaysa iki adet kapıcı dairesi konacak. Bunun dışında ilave her 150 daire için ek bir kapıcı dairesi daha yapılacak. Kapıcı daireleri bina içerisinde olacaksa en az brüt 50, bina dışında olacaksa en fazla brüt 40 metrekare şeklinde tasarlanacak.

Binaların asansörleri nasıl tasarlanacak?

Planlı Alanar İmar Yönetmeliği'ne göre kat alanı 3 olan binalarda asansör yeri olmak zorunda, kat adedi 4 veya daha fazla yapılarda ise asansör olma zorunluluğu var. Tek asansörlü binalarda asansör kabininin dar kenarı 1,20 metreden, alanı 1,8 metrekareden ve kapı net geçişliği 0,90 metreden az olamaz. 10 kat ve üzeri binalarda asansörlerin bir tanesi yük, eşya ve sedye taşıma amacına uygun olarak dar kenarı 1,20 metreden, alanı 2,52 metrekareden ve kağı genişliği net 1,10 metreden az olmayacak şekilde tasarlanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde sosyal alanlarla ilgili yer alan maddeye göre ise sosyal alanların tamamlayısıcı olan abdest alma mekanları ile diğer gerekli mekanların kolay ve erişilebilir bir yerde bu mekanlarla birlikte yer almasının zorunlulığu hususu yer aldı. 

Konutlara, AVM'lere, otellere, fabrikalara mescit yapılacak

Buna göre alışveriş merkezi ve benzeri ticari kullanımlı binalarda iş hanı, büro, yönetim binası gibi umumi ve resmi binalarda, fabrika ve benzeri sanayi tesislerinde, düğün salonu, lokanta, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, kongre merkezi, yurt binaları, spor tesisleri gibi sosyal ve kültürel yapı ve tesislerde, eğitim yapılarında, hastane ve benzeri sağlık tesislerind, havalaalanı, liman, terminal tren garı, metro istasyonu ulaşım yapı ve tesislerinde, akaryakıt istasyonlarında, oteller ve benzeri turizm tesislerinde kullanıcıların, çalışanların veya müşterilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla mescit, bebek emzirme yeri, çocuk bakım ve oyun alanı, yetmiş 75'ten fazla bağımsız bölümü bulunan konut parsellerinde mescit  ve çocuk oyun alanı, milli park, tabiat parkı, bölge parkı, mesire alanı piknik alanı için gerekli mekan ayrılır. 

yeni tip imar yönetmeliği

yeni tip imar yönetmeliği 2

yeni tip imar yönetmeliği

YENİ TİP İMAR YÖNETMELİĞİ DETAYLAR

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yeni düzenleme Resmi Gazete'de!
  • 25.02.2022 10:17

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yeni düzenleme Resmi Gazete'de!

Bakanlıkça hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına ...

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne 'su tasarrufu' ayarı geldi!
  • 16.02.2022 11:48

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne 'su tasarrufu' ayarı geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetme ...

10 kat ve üzeri binalara 2 asansör zorunluluğu!
  • 28.07.2018 14:28

10 kat ve üzeri binalara 2 asansör zorunluluğu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde ...

'Artık İstanbullular daha ferah evlerde yaşayacak'
  • 22.05.2018 10:20

'Artık İstanbullular daha ferah evlerde yaşayacak'

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “İstanbul İmar Yönet ...

Yeni imar yönetmeliği ile 1+1 daire fiyatları arttı!
  • 11.10.2017 10:38

Yeni imar yönetmeliği ile 1+1 daire fiyatları arttı!

Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, konut sektöründe yaşanan gelişmeler ile ilgili ...

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile neler değişecek?
  • 30.09.2017 09:56

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile neler değişecek?

Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, 1 Ekim'de yürürlüğe ...