maritbet girişmaritbet
Pico De Fogo, 250 metrelik tsunamiyi tetikler mi?

Pico De Fogo, 250 metrelik tsunamiyi tetikler mi?

Pico De Fogo Volkanı'ndaki hareketlilik, dev tsunamiyi harekete geçireceği endişesine neden oldu.

Batı Afrika açıklarındaki Pico De Fogo Volkanı'ndaki hareketlilik, 73 bin yıl önce bölgeyi yerle bir eden tsunami felaketinin tekrar yaşanacağı endişesini doğurdu

ABD'deki Columbia Üniversitesi uzmanları 73 bin yıl önce Batı Afrika açıklarındaki Capre Verde adalarındaki bir volkanın aniden çökmesi sonucu 250 metrelik dev dalgalarla tsunami felaketinin yaşandığını keşfetti. Felakette, 250 bin kişinin yaşadığı Santiago adasının sular altında kaldığı belirlendi. 2 bin 743 metre yüksekliğindeki Pico de Fogo volkanında son dönemdeki hareketlilik 'Aynı felaket tekrar yaşanır mı' korkusunu doğurdu.

DENİZDE FELAKET ANLARI

Uzmanlara göre günümüzdeki en aktif volkanlardan biri olan Pico de Fogo'nun çökmesi ve aynı yükseklikte bir tsunamiye neden olması hâlen mümkün. Üniversitede görevli Dr Ricardo Ramalho, "Ani çökmeler oldukça hızlı meydana geliyor ve dev tsunamilere neden olabiliyor. Bu da dünyadaki bütün okyanusları tetikleyip bizim için bir sona neden olabilir" diyor. Bilim insanlarına göre 250 metrelik dalgalar 770 ton ağırlığındaki bir kayayı çok kolayca yerinden kaldırabilir. Londra Collge Üniversitesi'nden Profesör Bill McGuire ise bu tür dev tsunamilerin gerçekleşme ihtimalinin 10 bin senede bir olduğunu ifade ediyor. Japonya'da 2011'de yaşanan büyük tsunami felakatinde bile dalga yüksekliği en çok 30 metreye ulaşmıştı.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Pico De Fogo, 250 metrelik tsunamiyi tetikler mi?
  • 04.10.2015 11:41

Pico De Fogo, 250 metrelik tsunamiyi tetikler mi?

Pico De Fogo Volkanı'ndaki hareketlilik, dev tsunamiyi harekete geçireceği endiş ...