maritbet girişmaritbet
Pembe Köşk otel oluyor...

Pembe Köşk otel oluyor...

ağaloğlu’ndaki Pembe Köşk, ‘eski İstanbul konağı’ konseptiyle yeniden inşa edilerek butik otele dönüştürülecek

Osmanlı döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin merkezi olan, Cumhuriyet döneminde de yaklaşık 80 yıl Cumhuriyet gazetesine ev sahipliği yapan Cağaloğlu'ndaki Pembe Köşk, ‘eski İstanbul konağı' konseptiyle yeniden inşa edilerek butik otele dönüştürülecek.

Mimar Hasan Sökmen, İstanbul Erkek Lisesi'nin karşısında yer alan 2.5 dönüm arsada yapılacak otelin tasarımında son aşamaya geldiklerini, tasarımı bir ay içinde sonlandıracaklarını söyledi. Tasarım sonrasında ruhsat sürecinin başlayacağını belirten Sökmen, kasım ayında inşaata başlanabileceğini söyledi.

Betonarme bina yıkılacak

Mardan Palace, Titanic, Concorde, Kremlin Palace, Venezia Palace, Topkapı Resort, Kaya Artemis gibi birçok temalı oteli tasarlayan Hasan Sökmen, Pembe Köşk ve yanındaki köşkün aslına uygun olarak restore edileceğini ve butik otele dönüştürüleceğini kaydetti. Sökmen, Cumhuriyet gazetesinin uzun yıllar kullandığı betonarme binanın ise yıkılarak yerine eski İstanbul sokağı yapılacağını ifade etti. Sökmen, “Sultanahmet, Süleymaniye ve Üsküdar'da çok az kalmış olan eski İstanbul atmosferini burada yaratacağız. Bu sokakta kahvehane, lokanta gibi birimler nostaljik bir tasarımla yer bulacak” dedi.

15 milyon TL'ye satıldı

Pembe Köşk, 2012 yılında 15 milyon liraya İpek Kuyumculuk'un sahibi İbrahim Kaygısız'a satılmıştı. Köşkün satışından elde edilen gelir Cumhuriyet Vakfı, Nadi, Uşaklıkgil ve Nun aileleri arasında paylaşılmıştı. Satıştan Cumhuriyet Gazetesinin payına 5 milyon lira düşmüş, gazete binası Şişli'ye taşınmıştı.

Bab-ı Ali baskını burada planlandı

1913'te İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önderlerinden Enver Paşa yandaşlarıyla, Pembe Köşk'ten çıkarak Bab-ı Ali'yi basmış, Sadrazam Kamil Paşa'yı istifaya zorlayarak yerine Mahmut Şevket Paşa'yı sadrazamlığa getirmişti. Köşkü 1923'ten itibaren Cumhuriyet gazetesi kullanmıştı.

Fehim Genç/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kocaeli'ndeki Pembe Köşk restore ediliyor
  • 12.01.2018 13:57

Kocaeli'ndeki Pembe Köşk restore ediliyor

Kocaeli'ndeki 19. yüzyıldan kalan tarihi Pembe Köşk'ün restore çalışmaları devam ...

Pembe Köşk otel oluyor...
  • 16.08.2014 17:02

Pembe Köşk otel oluyor...

ağaloğlu’ndaki Pembe Köşk, ‘eski İstanbul konağı’ konseptiyle yeniden inşa edile ...