maritbet girişmaritbet
Özlem Denizmen tasarrufa götüren tüyoları açıkladı

Özlem Denizmen tasarrufa götüren tüyoları açıkladı

‘Parasını yöneten, hayatını yönetir’ sözü ile dikkat çeken finansal okuryazarlık hareketini başlatan Özlem Denizmen tasarruf için ipuçları verdi.

Türkiye'nin ilk finansal okur-yazarlık hareketini başlatarak ‘Para Durumu' platformunu kuran, para uzmanı Özlem Denizmen, Emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu. 

Tasarruf ederek para biriktirmeye çalışırken ilk adımı atmakta her zaman zorlanırız. Ancak şu da bir gerçek ki devir tasarruf devri…

Ev bütçesine tasarruf ederek katkı sağlamak istiyorsunuz, ancak eliniz kredi kartına, ayaklarınız ise vitrinine baktığınız mağazadan içeriye giriyor. Ya da evde/işte diş fırçalarken eliniz bir türlü musluğu kapatmaya gitmiyor. Peki ne yapmalısınız? Para Uzmanı Özlem Denizmen, zaaflarınıza söz geçirecek, bahar gelmeden cebinizi yeşillendirecek tasarruf tüyoları verdi. 

İşte Özlem Denizmen'den keyfi harcamalara ‘Dur' diyecek, paranızın bolluk getirecek tasarruf tüyoları:

HARCAMALARINIZI YAZIN!

“İlk önce kendi hedeflerinizi belirleyin. Ne için biriktirmek istiyorsunuz? Bütçenizi yapın ki paranın nerelere gittiğini görün. Bir şey satın almadan önce aklınıza hedefinizi getirin. İstek/ihtiyaç ayrımını yaparak karar verin. Harcamalarınızı yazın. Bilmediğiniz şeyleri kontrol edemezsiniz. Cebinizde küçük bir kağıtla dolaşın ya da cep telefonunuzda bir yer açıp devamlı not alın. Fişlerini biriktirin. Kredi kartı ekstrenizi inceleyin. Birkaç ay bunu yaparsanız nereye ne harcadığınızı göreceksiniz. Bunu bilince ileriki aylar için kendinize limit koyabilirsiniz. Örneğin, kıyafete bu ay 100 TL harcayacağım gibi. Bütçenizde yeri olduğu sürece ihtiyaçlar dışında, istek harcamalarınızı da yapabilirsiniz.”

Baharın ilk günlerini yaşadığımız ve kışı yavaş yavaş geride bıraktığımız bugünlerde yüksek faturalar da geride kaldı. Ancak yine de önümüzdeki kış için tasarruf hazırlıkları yapmakta fayda var.

GÜNEŞ ÇEKİLDİĞİNDE PERDELERİ KAPATIN!
RADYOTÖR ÖNÜNDEKİ MODİLYALARI KALDIRIN!

Kış aylarında ısı kaybını önlemek için gerçekleştireceğiniz küçük tedbirlerin faturalarınızda büyük etki sağlayacağını söyleyen Denizmen, “Radyatör önüne mobilya koymayın, oda ısını 20 derecede sabitleyin, kışın hırka giyin” diyor.

  • Radyatör:    Önüne mobilya, perde koymayın. Bu, yüzde 15 ısı kaybına neden oluyor. Kuzey cephelerde ısınmayan duvarlarda peteğin arkasına alüminyum folyo koyarak ısı kaybını engelleyebilirsiniz.
  • Apartman: Komşularla konuşup anlaşın, dış yalıtım yaptırın. 
  • Doğalgaz sobası: Her ay filtresini temizleyin ya da değiştirin.
  • Isınma: Termostat her 1 derece için yüzde 6 daha fazla tüketim yapar. Oda ısısını 20 dereceye sabitleyin. Kışın hırka giyersiniz. 
  • Perdeler: Güneş çekildiğinde perdeleri kapatın ki ısı dışarı çıkmasın.
  • Pencereler: Pencere-kapı izolasyonu yaptırın. Çift cam kışın  yüzde 50'ye, yazın ise yüzde 15'e varan kayıpları engelliyor.

“Tasarruf güzel bir şey, hem yapmak istediğimiz, almak istediğimiz şeyler için para biriktiriyoruz, hem israf etmeyerek topluma katkıda bulunuyoruz. Bir taşla iki kuş yani!” diyen Özlem Denizmen ayrıca şu önerilerde bulundu. 

DÜDÜKLÜ TENCERE KULLANIN!
GEREKSİZ YERE SİFON ÇEKMEYİN!

  • Ocak: Patates haşlama ve etli sebze yemekleri için düdüklü tencere kullanın.
  • Diş fırçalarken ve tıraş olurken musluğunuzu kapalı tutun: Bunu yapmayanlar yılda kişi başına ortalama 12 ton su israf ediyor. 4 kişilik bir ailede 48 ton eder.
  • Çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcar: Makinenizi haftada bir kez az çalıştırın, yılda 9 ton su tasarruf edin.
  • Gereksiz yere sifon çekmeyin: Ailenin fertleri günde bir kez amacı dışında sifon çekse, yılda 16 ton israf olur.

ORTAK HEDEFLER EVLİLİĞİ DAHA SAĞLIKLI KILIYOR

Tasarrufa birlikte başlayacak olan evli çiftler için de tüyolar veren Özlem Denizmen; 

  • “Bazen finansal konularda eşimizden o kadar farklı oluyoruz ki, anlaşmak çok zor oluyor. Örneğin, bazen bir taraf daha çok harcamacı oluyor; devamlı arkadaşlarına bir şeyler ısmarlamak, kıyafetler almak, plansız harcamak istiyor... Bazen bir taraf diğerini rahatsız edecek şekilde tutumlu davranıyor, güvence için sürekli biriktirmek istiyor. Bazen çiftlerden biri borç yapmış ama eşine söylemeye çekiniyor... Bazen de gözü borçtan korkmuş olan taraf borç almaktan öyle korkuyor ki ev kredisi bile alamıyorlar... Daha bir sürü konu var. İşte böyle… Her birimiz farklıyız.
  • Para yönetimini sadece birlikte fatura ödemelerini konuşmak, planlamak olarak düşünmeyin. Birbirinizin para karakterlerinizi anladıktan sonra bireysel hedeflerinize de ulaşmanıza engel olmayacak ortak hedefler belirleyin. Araştırmalar gösteriyor ki, ortak hedefler evliliği daha sağlıklı ve uzun kılıyor. Ne istediğinizi bilirseniz, bu size birlik duygusu verir. 
  • Hem eşinize hem kendinize karşı samimi olun. Para konularında birbirinizden bir şey saklamanız, ilişkinizi zora sokmaktan başka bir şeye yaramaz. Birlikte ortak bir gün belirleyin, çayınızı / kahvenizi alın, kısa - uzun dönem hedeflerinizi, faturaları, harcamalarınızı konuşun. Bunu düzenli olarak yaparsanız her şey daha da kolay olacaktır” dedi.

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"
  • 18.10.2022 14:51

Prof. Dr. Özbalta: "Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji inanılmaz bir potansiyel barındırmakta"

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ...

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak
  • 13.07.2022 09:04

Zonguldak-Filyos tünelleri zaman ve akaryakıttan tasarruf sağlayacak

Zonguldak ile Filyos arasında yapımı süren tünellerle zaman ve akaryakıttan yıld ...

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"
  • 17.11.2020 15:41

"Sadece bölünmüş yollar her yıl 18 milyar liranın üzerinde ekonomik fayda sağladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Yol ...

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"
  • 03.10.2018 14:03

"Isı yalıtımıyla gazdan 1 milyar dolarlık tasarruf mümkün"

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan "Türkiye'de şu anda 5,6 milyon konut ...

Koçar Mermer, Komatsu PC450 ekskavatörden vazgeçmiyor!
  • 24.11.2020 10:06

Koçar Mermer, Komatsu PC450 ekskavatörden vazgeçmiyor!

Koçar Mermer, mermer ocaklarında kullanmak üzere Temsa İş Makinaları’ndan bir se ...

ZeroBuild Forum’20 dijital ortamda gerçekleşecek
  • 11.08.2020 11:16

ZeroBuild Forum’20 dijital ortamda gerçekleşecek

ZeroBuild Forum’20, “Dünya Çözüm Bekliyor, Çözüm: Sıfır Enerji Binalar” sloganı ...