maritbet girişmaritbet
Otopark işletmeciliğine yatırım yapan şirket sayısı artıyor

Otopark işletmeciliğine yatırım yapan şirket sayısı artıyor

Her geçen gün artan araç sayısına bağlı olarak İstanbul’da büyük bir sorun haline gelen otopark, özel sektörün de iştahını kabartıyor.

Giderek artan araç sayısı başta İstanbul olmak üzere birçok büyük kentte otopark sorununu da beraberinde getirdi. Ortaya çıkan talep özel sektörün de ilgisini çekince son yıllarda otopark işletmeciliği yatırımları giderek hız kazandı. Trafiğin büyük sorun haline geldiği İstanbul'da, otopark alanlarının yetersizliği sürücülere büyük sıkıntı yaşatırken, bu sorun kamunun yanı sıra özel sektörün de yatırım alanlarından biri haline geldi. Aralarında Türkiye'nin büyük holdinglerinin de bulunduğu birçok grup, sahip oldukları marina ve hastane gibi şirketlerin otoparklarını işletiyor. Bazı yatırımcılar İstanbul'un yanı sıra potansiyel gördüğü kentlere yönelmiş durumda. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalardan da otoparklara ilgi büyük. Otopark yatırımcılarının en büyüğü ise kamu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2005'te kurulan İSPARK, 8 yılda 1.5 milyar lirayı kayıt altına aldı. TÜİK verilerine göre, şubat sonu itibariyle Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyonu aşıyor. Bun araçların 3.2 milyonu İstanbul'da trafiğe çıkıyor. Kentte sayıları bir kaç bin adedi bulan otoparka karşın ihtiyacın bunun birkaç kat üzerinde olduğu belirtiliyor. Devlet ve özel sektörün planladığı otoparklarla önümüzdeki dönemde kapasitenin artması bekleniyor.

İSPARK'ın geliri 8 yılda 1.5 milyar TL'yi buldu

İstanbul'u değnekçi olarak tabir edilen kayıtdışı çalışanların kuşatmasından kurtaran İBB iştiraki İSPARK, otoparkçılığa yeni bir anlayış ve sistem getirdi. İSPARK, kent genelinde yol üstü, açık ve katlı yaklaşık 500 otoparkın yanı sıra Tekne Park, Cep Otogarı, taksi ve minibüs durakları, Heliport ile akıllı bisiklet alanlarında modern ve teknolojik sistemleri kullanarak hizmet veriyor. Şirket bu otoparklardan 8 yılda 1.5 milyar lira gelir elde etti.

Günlük 700 bin, aylık ise yaklaşık 20 milyon lira ciro yapan şirketin gelirine en fazla katkı sağlayan bölge ise Nişantaşı. Parklanmanın en yoğun olduğu yerler arasında ise sırasıyla Fatih, Şişli, Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy geliyor. Günde 150 bin yıllık da yaklaşık 55 milyon parklanma işlemi yapan İSPARK, 80 bin araçlık kapasitesini yer altı katlı otopark, otomatik ve yarı otomatik otopark, apart park gibi modern ve teknolojik sistemlerle 2015'te 200 bine çıkarmayı hedefliyor. Birçok dünya kentine model olan İSPARK'ın kasasından söz konusu yatırımlar için 2 milyar dolara çıkacağı hesaplanıyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İSPARK ücretlerine yüzde 100 zam geldi!
  • 20.06.2022 10:07

İSPARK ücretlerine yüzde 100 zam geldi!

İBB iştiraki olan İSPARK'ta, personel maliyetleri gerekçesiyle gelen gelen yüzde ...

İSPARK, geçen yıl 41 milyon 351 lira zarar açıkladı
  • 08.12.2021 11:12

İSPARK, geçen yıl 41 milyon 351 lira zarar açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Otopark İşletmeleri Ticar ...

Sağlıkçılar ve minibüsçüler İSPARK'lardan ücretsiz faydalanacak!
  • 15.07.2021 11:29

Sağlıkçılar ve minibüsçüler İSPARK'lardan ücretsiz faydalanacak!

Sağlık çalışanları ve minibüsçülerin İSPARK'lardan ücretsiz yararlanmasını içere ...