maritbet girişmaritbet
Osmaniye'deki 60 yıllık cezaevi müze oldu

Osmaniye'deki 60 yıllık cezaevi müze oldu

Osmaniye Kadirli ilçesinde 5 yıl önce kapatılan 60 yıllık cezaevi, kent müzesine dönüştürüldü.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 5 yıl önce kapatılan ve ardından belediyeye devredilen 60 yıllık cezaevi, hazırlanan projeyle kent müzesi haline getirildi.

Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine, cezaevi olarak kötü anılar barındıran bir yeri güzel bir dönüşüme tabi tutmak amacıyla Adalet Bakanlığı'na başvurduklarını ve binanın belediyeye devrini sağladıklarını söyledi.

Bina 2 yıllık çalışma ile yeni bir kimlik kazandı 

Daha sonra cezaevinin kent müzesi haline getirilmesi için "Geçmişimizi geleceğimize taşıyoruz" sloganıyla "Kadirli Kent Müzesine Kavuşuyor" adlı proje hazırladıklarını anlatan Tarhan, projenin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansınca kabul edilerek, 325 bin lira hibe desteği verildiğini ifade etti.

Tarhan, yaklaşık 2 yıl süren çalışmayla binaya yeni bir kimlik kazandırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"İlçenin sosyal, kültürel ve tarihi dokusunu yansıtmak istedik. Ziyaretçiler müzeye girdiklerinde çok kısa bir zamanda nasıl bir kentte yaşadıklarını görecekler. Geçmişe yolculuk yapacaklar. Restorasyonunu yaptığımız eski cezaevini, Kadirli'nin tarihini, kültürünü, geçmişini anlatan ögelerden oluşan bir yapıya dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz."

Eylülde açılışı yapılacak 

Tarhan, Kadirli'nin yerleşik dönem öncesi ve yerleşik yaşama geçişini vurgulayan temaların da bulunduğu müzenin eylül ayında resmi açılışını yapacaklarını sözlerine ekledi.

Müze sorumlusu, sanat tarihçisi Cevahir Zararsız da bu tarz müzelerin kentlerin belleği, kimliği, geçmişi ve ileriye dönük başvurulacak en değerli kaynağı olduğunun altını çizerek, 2 bin 548 metrekare alana sahip müzede yörenin yemek kültürü, el sanatları ile sosyal ve ekonomik yaşantısından ögelerin sergilendiğini bildirdi.
Zararsız, Kadirli Ticaret Odası ve Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de destek verdiği müze sayesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin ve çocuk oyunlarının da hatırlatılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmaniye'deki 60 yıllık cezaevi müze oldu
  • 20.07.2015 10:54

Osmaniye'deki 60 yıllık cezaevi müze oldu

Osmaniye Kadirli ilçesinde 5 yıl önce kapatılan 60 yıllık cezaevi, kent müzesine ...

Osmaniye Kent Müzesi, geçmişi gelecek nesillere aktarıyor
  • 30.05.2014 12:43

Osmaniye Kent Müzesi, geçmişi gelecek nesillere aktarıyor

Osmaniye Kent Müzesi, geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar ile bazı meslek ...