maritbet girişmaritbet
Niğde’de köylerden çöp toplama devri başladı

Niğde’de köylerden çöp toplama devri başladı

Türkiye’de ilk kez Niğde’de başlayan uygulamayla köylerdeki katı atıklar çöp kamyonları ile toplanmaya başlandı

"Niğde'nin Köylerindeki Çevre Kirliliğinin Giderilmesi Projesi" kapsamında yaklaşık 4 bin çöp konteynerinin dağıtıldığı 131 köyde, 12 sıkıştırmalı çöp toplama kamyonu hizmet veriyor. Vali Necmeddin Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin bu projenin pilot ili seçildiğini belirterek, köylerin tamamının çöplerinin araçla toplanarak, katı atık depolama sahasına ulaştırıldığını söyledi.

Niğde'nin köylerinin çok canlı ve kalabalık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları ifade etti: "Türkiye'de patates üretiminde birinci, elma üretiminde ise ikinci sıradayız. Köylerimizde tarımsal faaliyetin yoğun olması, göçün önüne geçmiştir. Türkiye'de kırsal kesimde yaşayanlar nüfusun yaklaşık yüzde 18'ine tekabül ederken, ilimizde bu rakam yüzde 55 oranlarında. Bu nedenle köylerimizdeki nüfusun fazla olması oraya götürülecek hizmetlerde de bir arayışı beraberinde getirdi. Bu kapsamda hazırladığımız projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Bakanımızın yakın ilgisi ve yardımlarıyla projeyi uygulamaya koyduk. Türkiye'de ilk defa bir özel idare tüm köylerinden düzenli olarak çöp toplamaya başladı."

Kılıç, katı atık faaliyetini yürütürken, köy birliklerini de devreye soktuklarını belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle köy birliklerinin emrine 12 sıkıştırmalı çöp kamyonu tahsis ettik. Özel İdare'nin imkanları ile de yaklaşık 4 bin çöp konteyneri yaptırarak, köylerimize dağıttık. Belediyelerden Özel İdare bünyesine geçen işçileri de köy birliklerine kazandırdık. Bu işçilerle birlikte her kamyonda 1 şoför, 2 işçi olmak üzere iş yoğunluğuna göre gün aşırı ya da her gün kamyonlarımız çöpleri alıyor" diye konuştu.

Köylerde çevre bilinci oluşturuluyor

Projeyle kırsal bölgelerde yaşam kalitesinin artırarak, çevre bilincini kalıcı şekilde oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti: "Özel İdare olarak Katı Atık Birliği'ne üye olduk. Birliğin planladığı noktalarda, ara istasyonlarda ilçelerden gelen çöpler toplanıyor. Depo belli bir seviyeye ulaştığında ana tesise taşınıyor. Buraya taşınan atıklarda bilimsel ve modernize bir şekilde yok edilecek. Yer altı, göl, gölet ve akarsulara karışan kirletici maddelerin önüne geçilmiş olacak."

Köy sakinleri memnun

Gösterli köy sakinlerinden 65 yaşındaki Hatice Doğanay ise çöp toplama hizmetinden çok memnun olduklarını söyledi. Daha önceleri ev atıklarını, çöplerini eski köy denilen mevkideki boş araziye taşıdıklarını belirten Doğanay, "Traktörü ya da aracı olan eski köydeki meydana götürüp atıyordu, olmayan da el arabasıyla taşıyordu. Oralarda çok kirlendi. Çöplerimizi şimdi evimizin önündeki çöp kutularına döküyoruz, çok rahatladık" dedi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum Niğde projelerini değerlendirdi
  • 29.07.2019 16:19

Bakan Kurum Niğde projelerini değerlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Niğde ile ilgili mevcut ve gelecekte yapı ...

Niğde'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  • 21.09.2020 09:09

Niğde'de 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Niğde'nin Bor ilçesinde büyüklüğü 5.1 olan deprem meydana geldi. ...

Niğde Kalesi ve çevresi yenileniyor
  • 02.07.2020 14:59

Niğde Kalesi ve çevresi yenileniyor

Niğde'nin kaderini değiştirecek “Kale ve Çevresi” yenileme projesi protokolü Ank ...

Şehidin ismi Niğde'nin en büyük meydanında yaşatılacak
  • 19.07.2016 17:32

Şehidin ismi Niğde'nin en büyük meydanında yaşatılacak

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olan Piyade Astsubay Ömer Halisdemir'in ...

Niğde’de TOKİ anahtarları teslim etti
  • 21.10.2015 21:44

Niğde’de TOKİ anahtarları teslim etti

Niğde'nin Kemerhisar Beldesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan ...

Niğde’ye yatırım yapacaklara üçlü fırsat
  • 17.09.2015 13:56

Niğde’ye yatırım yapacaklara üçlü fırsat

Niğde İl Özel İdaresi Kumluca Mahallesi’nde yer alan üç arsayı satıyor. ...