maritbet girişmaritbet
Nazilli şehir, plakası da 90 olsun!

Nazilli şehir, plakası da 90 olsun!

Aydın'a bağlı Nazilli ilçesinin halkı, vilayet olmak için yoğun çaba sarf ediyor. Nazillililer plakalarını 90 olmasını istiyor.

Hakkari'ye bağlı Yüksekova ve Cizre'nin il yapılacağına ilişkin haberler, 77 yıldır il olmayı bekleyen Nazillililer'i ayağa kaldırdı. İlçe sakinleri, "Nazilli il olsun, plakası 90 olsun" sloganıyla kampanyalar açtı, sosyal paylaşım sitelerinde gruplar kurdu ve yetkililere bir kez daha seslerini duyurmaya çalıştı.

HAKKARİ ÖRNEĞİ

Aydın'ın, belde ve köyleriyle birlikte nüfusu 200 bini bulan büyük ilçelerinden Nazilli'nin il hayali, Atatürk'ün 1933'teki ziyaretinde ilk kez dile geldi. Atatürk ziyaret sırasında, "Nazilli istikbalde vilayet olacaktır" dedi. Tarımı, sanayisiyle, Aydın'ın hızla gelişen kentlerinden Nazilli'nin bu arzusu sık sık gündeme geldi. Politikacılar, parti liderleri, dönemin cumhurbaşkanları ve başbakanları, her fırsatta Nazilli'nin mutlaka il olacağını ya da il olmayı hakettiğini vurguladı. TBMM'ye zaman zaman önerge de verildi. Nazilli halkı il olmayı sabırla beklerken, hükümetin Yüksekova ve Cizre'yi il yapmaya hazırlandığına ilişkin haberler kent halkını üzdü. Nazillili vatandaşlar, her fırsatta haksızlığa uğradıklarını belirtirken, "Nazilli il olsun plakası 90 olsun" sloganıyla imza kampanyaları başlatma kararı aldı. Bu girişimlerini de sosyal paylaşım sitelerinde duyurmaya başladı. Vatandaşlar sitelere yazdıkları mesajlarda, "Ata'mızın 77 yıl önce söylediği sözün yerine getirilmesini istiyoruz. Gelsinler, incelesinler ve görsünler. 42 ilden büyük bir ilçeyiz. Uzun yaşamın merkeziyiz. İncir, zeytin, kestanenin vatanıyız. Aydın'ın merkezine uzak ve doğu ilçelerine destek veren, ağabey konumunda bir ilçeyiz. İl olmalıyız. Plakamız da 90 olmalı" dedi. Gürsoy Özenoğlu adlı kullanıcı ise, "Yaşım 66, ölmeden Nazilli'min vilayet olduğunu görürsem gözlerim açık gitmeyecek" dedi. Vatandaşlar, Nazilli il oluncaya kadar kampanyalarını sürdüreceklerini söyledi.

ÖNEMLİ POTANSİYEL

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, ilçelerinin 42 ilden büyük, altyapısı, tarımsal ve sanayi ürünleriyle de büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Nazilli, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile kendi kendine yetebildiği gibi uluslararası düzeyde önemli bir yere sahip. İlçemizin il olmasını özlemle bekliyoruz" dedi. Kaymakam Caner Yıldız da, Nazilli'nin, il olma kriterlerini taşıdığını belirterek, "Nazilli il olmayı hakeden kentlerin başında geliyor. Nüfusu, dinamik potansiyeliyle Türkiye'deki birçok ilin de önünde. Uzun zamandır hasretle beklenen bu konuda hükümetimizin en iyi kararı vereceğine inanıyorum" diye konuştu. Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Enes Öğünçlü de, Nazilli'nin il sevdasının 1960'lı yıllarda sık sık dile getirildiğini, o dönemde ilçe halkının kampanya açıp Nazilli Valisi'nin makam aracını dahi aldığını hatırlatarak, "İlçemizin il olması hepimizi mutlu edecek" dedi.

Devlet adamları gündeme getirdi

Atatürk, 1933 yılındaki Nazilli'yi ziyareti sırasında, "Nazilli istikbalde vilayet olacaktır" diyerek kentin gelişmesi konusundaki güvenini belirtti. Bu hayal, uzun süre politikacıların seçim vaatlerinin ilk sıralarında yer aldı. İl sözü veren ünlü politikacı ve devlet adamlarının sözleri şöyle:

  • İsmet İnönü: Nazilli'nin haklı isteği olan il olması işini halledeceğiz.
  • Süleyman Demirel: Nazilli mutlaka il yapılacaktır
  • Eski Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay: Nazilli il olacaktır.
  • Bülent Ecevit: Nazilli'nin 68 plakalı aracı hazırlansın.
  • Turgut Özal: Nazilli il olmayı hak ediyor, elimizden geleni yapacağız.
  • Tansu Çiller: Nazilli'yi il yapmak bize nasip olacak.
  • Mesut Yılmaz: Nazilli il olacaktır.
  • Necmettin Erbakan: Nazilli il olacaktır.
  • Erdal İnönü: Birçok ilden büyük olan Nazilli il olacaktır.

"09'un tersi"

"Nazilli il olsun, plakası 90 olsun" sloganını açıklayan vatandaşlar, Yüksekova ve Cizre'nin il yapılacağını, sırada il olmayı bekleyen 30'a yakın ilçe olduğunu belirterek, "81 ilimiz var, Yüksekova ve Cizre ile 83 olacak. Nazilli, Tarsus, Anamur, Silifke, Şereflikoçhisar, Polatlı, Suşehri, Divriği, Erciş, Karadeniz Ereğli, Alanya, Siverek, Oltu, Edremit, Niksar, Çorlu, Lüleburgaz, Keşan, Gebze, İskenderun, Bafra, Ünye, Fatsa, Şebinkarahisar, Refahiye, İnegöl ve Ceyhan'ın da il olması gündemde. Yeni il yapılacak ilçeler arasında mutlaka Nazilli de olmalı. Plakası, bağlı olduğumuz Aydın'ın '09' olan plakasının tersi, yani '90' olsun istiyoruz. Çünkü Aydın'la her zaman gönül bağımız olacak" dedi.

Kaynak: ALİ SOYDEMİR / Yeni Asır

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı
  • 28.07.2023 11:35

Bakan Uraloğlu, Yeniköprü-Yüksekova Yolu T-1 Tüneli Işık Görme Töreni'ne katıldı

  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolu medeniyetin simg ...

Hakkari Yüksekova havadan görüntülendi!
  • 17.03.2018 15:30

Hakkari Yüksekova havadan görüntülendi!

Hakkari'nin Yüksekova bölgesindeki çalışmalar havadan görüntülendi. ...

Beymen, yazı Bodrum’da dört mağaza ile karşılıyor
  • 11.06.2021 11:39

Beymen, yazı Bodrum’da dört mağaza ile karşılıyor

Beymen, haziran ayı boyunca Bodrum’da üçü bu yıl, ilk kez hizmete girecek dört m ...

Ağustos ayında konut fiyatları en çok Amasya'da arttı!
  • 22.09.2020 14:46

Ağustos ayında konut fiyatları en çok Amasya'da arttı!

REIDIN Emlak Endeksi 2020 Ağustos Ayı Sonuçları'na göre, Amasya’da metrekare baş ...

Eğri minarenin sırrı sensörlerle ortaya çıkacak
  • 25.07.2020 13:29

Eğri minarenin sırrı sensörlerle ortaya çıkacak

Sivas Ulu Cami’nin minaresinin eğimi 6 ay boyunca sensörlerle takip edilecek. ...

Hakkari’de 401 konutun temeli atıldı
  • 11.06.2020 08:45

Hakkari’de 401 konutun temeli atıldı

TOKİ tarafından yapılacak 401 konutun Aralık ayında bitirilmesi planlanıyor. ...