maritbet girişmaritbet
Mutlaka görülmesi gereken iki sahil!

Mutlaka görülmesi gereken iki sahil!

Kalifornia’daki Camdan Plaj ve İzlanda’daki Siyah Çakıltaşı Sahili mutlaka görülmesi gereken sahiller arasında yerlerini alıyor.

Kalifornia'daki  Glass Beach yani Camdan Plajı ilgi çekici yapan, herhangi bir sahil ya da plajda karşılaşmayı beklediğiniz, kum, çakıl ya da insanoğlu icadı çimen ve betondan ziyade camlardır. Bu camların oluşumu da tıpkı çakıl taşlarının oluşumuna benzer. Yıllarca dalga, yağmur ve rüzgar gibi bir çok çevresel faktörün etkisi ile aşınan, zamanla elipsoit ya da yuvarlağımsı şekiller alan çakıl taşları.. Aynı kaderi camlar da paylaşmış.

Kaliforniya'da bulunan Fort Bragg sahili 1949'lu yıllarda, insanların kontrolsüzce tüm çöplerini atabaliceği bir at-kurtul alanıydı. 18 yıl gibi uzun bir süre de bu şekilde kaldı. Daha sonra bir takım girişimler ile birlikte, toksik etki gösterebilecek madde yoğunluklarına ulaşıldığı tespit edilerek bölge koruma alanı olarak ilan edildi. 

Günümüzde bu ekosistemin kendini onarması ve okyanusun sahip olduğu çöpü geri iade etmesi, zamanla yağmur, dalga ve rüzgar etkisi ile temizlenmesi gibi nedenler artık Doğal Koruma Parkı haline sokmuş sahili. Ve doğrusu beklenmedik bir şekilde harikulade bir manzara oluşmuş, tabii ki sadece görsel olarak.

Bir diğer ilginç ve mutlaka görülmesi gereken sahil ise Siyah Çakıltaşı Sahili…

Bir buzul lagünü olan Jökulsarlon Lagünü, İzlanda'nın güneydoğusunda bulunur ve Vatnajökull Milli Parkı ile sınırdır. Lagün, büyük buzul kütlelerinin zamanla ayrışarak Atlantik Okyanusu kıyısından içeriye doğru gerilemesiyle oluşmuştur. Buzulların erimeye devam etmesinden dolayı, ilk oluşumundan itibaren her gün değişik oranlarda büyümeye devam etmektedir. Lagün günümüzde okyanus kıyısından yaklaşık 1,5 kilometre kadar içeriye girmiştir ve 18 km2‘lik bir alana yayılmış durumdadır. Son dönemlerde derinliğinin de giderek artması, 248 metre ile İzlanda'nın en derin gölü ünvanını almasını sağlamıştır. Jökulsarlon Lagünü, İzlanda'nın en önemli doğa harikaları arasında gösteriliyor.

Akuaturk.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu sahillere gitmeden ölmeyin!
  • 16.05.2015 12:14

Bu sahillere gitmeden ölmeyin!

Kalifornia’daki Camdan Plaj ve İzlanda’daki Siyah Çakıltaşı Sahili, görenleri ...

Mutlaka görülmesi gereken iki sahil!
  • 16.05.2015 12:07

Mutlaka görülmesi gereken iki sahil!

Kalifornia’daki Camdan Plaj ve İzlanda’daki Siyah Çakıltaşı Sahili mutlaka görü ...