maritbet girişmaritbet
Muhsin Bayrak: İnşaat sektörü istikrar bekliyor!

Muhsin Bayrak: İnşaat sektörü istikrar bekliyor!

AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak: İnşaat sektörü, seçim sonrası dört partili meclisten istikrar bekliyor.

AB Grup Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak,“Dört partili meclisten bir hükümetin çıkması, toplumun genel beklentisi olmakla birlikte olası bir erken seçimin hem ekonomiye hem de toplumsal huzura zarar vereceği aşikardır” dedi.

Seçim sonuçlarını değerlendiren İnşaat sektörünün yükselen markalarından AB Grup Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, “Seçim sonrası tüm sektörler gibi inşaat sektörü temsilcileri olarak temennimiz, ekonomik istikrarın sürmesi yönünde. İstikrarın sağlanması halinde, enflasyon gerileyecek ve konut fiyatları da ucuzlayacaktır. Bu durum  ertelenen gayrimenkul yatırımlarının tekrar gündeme gelmesine sebep olurken, gayrimenkul piyasası da güçlenerek büyümesini sürdürecektir. Aksi bir durumun gelişmesini hiçbirimiz arzu etmeyiz. Dolayısıyla dört partili meclisten bir hükümetin çıkması, toplumun genel beklentisi olmakla birlikte olası bir erken seçimin hem ekonomiye hem de toplumsal huzura zarar vereceği aşikardır” açıklamasını yaptı.

İnşaat sektörünün istihdam ettiği kişi sayısı 1,5 milyon barajını aştı

Muhsin Bayrak, “İnşaat sektöründe istihdam artmaya devam ediyor. 2014 yılında sektörde istihdam oranı yüzde 4.3 artarak, istihdam edilen çalışan sayısı 1 milyon 829 bine yükseldi. Sektör, 2014 yılında 76 bin kişi daha istihdam etmiş oldu”  dedi.

“İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200 den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumunda olup, yarattığı etkiyle, ‘ekonominin lokomotifi' durumundadır.  İnşaat sektöründe ki hareketlilik istihdama da olumlu yansıyor. Özellikle kentsel dönüşüm ve markalı konut projeleriyle yatırımlarını hızla artıran inşaat sektörü, ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyor” diyen Bayrak, TÜİK verilerine göre İnşaat sektörünün sağladığı istihdamın, toplam istihdam içerisindeki payının da her geçen yıl arttığını, Aralık 2011'den bu yana da sektörün istihdam ettiği kişi sayısının  1,5 milyon sınırını aştığını belirtti.

“İnşaat sektörü 4 mevsim istihdama katkı sağlıyor”

İnşaat sektörünün, gelişen teknolojiyle birlikte artık 4 mevsim ekonomiye ve istihdama katkı sağladığını belirten Muhsin Bayrak, “Kentsel dönüşüm ve konut projeleriyle birlikte teknolojinin hızlı şekilde gelişmesi, inşaat sektörünü doğrudan etkiledi. Ekonomiye katma değer sağlayan sektör, istihdamdaki artışla da bunu kanıtladı. Her yıl ülkemizde 1,5 milyondan fazla insanın istihdam edildiği inşaat sektöründe, özellikle son 5 yılın rakamları değerlendirildiğinde somut gerçeklik göz ardı edilemeyecek kadar net ve umut verici” dedi.

TUİK hane halkı işgücü istatistikleri

Yıllar                 Tarım İstihdam/Kişi               İnşaat Sektörü/Kişi                     İnşaat Sektörü
2009                  16.324.000                              1.297.000                                      7,94%
2010                  17.082.000                              1.442.000                                      8,44%
2011                  18.079.000                              1.512.000                                      8,36%
2012                  19.080.000                              1.647.000                                      8,63%
2013                  19.755.000                              1.753.000                                      8,87%

“İnşaat sektörü devamlı bir büyüme içerisinde”

İnşaat sektörünün dinamik bir sektör olduğuna değinen Muhsin Bayrak, “Gelişmekte olan ülkemizin ihtiyaçlarıyla doğru orantılı olarak, inşaat sektörü de dinamizmini artırarak büyümeye devam ediyor. İnşaat sektörü 2001 yılında krizin etkisiyle küçülme yaşamış olsa da 2013 yılında hızlı bir büyüme gösterdi ve sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içerisindeki payı 2013 yılında yüzde 6,0 oldu.  İnşaat sektörünün GSMH içindeki payı ise yaklaşık yüzde 30 seviyesinde” dedi. 

Muhsin Bayrak, bundan 20 yıl önce hayal dahi edilemeyecek projelerin şuan gerçekleştiğinin altını çizerek,“20-30 yıl önce müteahhitler 10 katlı, 15 katlı projelerin altına imzalarını atıyorlardı ancak şuan baktığımızda milyon dolarlık projeler, yaşam alanları inşa ediliyor. İnşaat sektörü devamlı bir büyüme içerisinde ve bu büyüme ülke ekonomisine de, istihdam edilen çalışan sayısına da çok önemli katkı sağlıyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşümün inşaat sektörüne etkisi

Kentsel dönüşümün inşaat sektörüne ve istihdama olan etkisine de değinen Muhsin Bayrak, “Kentsel dönüşüm Türkiye'de gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişimi için yeni ve önemli bir unsur olacak. Bu açıdan uygulanabilir bir kentsel dönüşüm stratejisine sahip olunması büyük önem arz ediyor. Ülkemizde kentsel dönüşüm üçüncü yılına girdi. Yaklaşık 20 yıllık bir ömrün başında diyebiliriz. Kentsel dönüşümün hedefinde 7 milyon konut ve 25 milyon kişi var. Şu aşamada yaklaşık 450 bin konutu ve 2 milyon kişiyi kapsamına almış durumda.Her geçen gün artması öngörülen bu rakamlar, hem inşaat sektörü için hem de sektörün sağladığı istihdam için büyük önem taşıyor” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...