maritbet girişmaritbet
Mudanya Mütareke Evi Müzesi yeni yüzüyle ziyarete açıldı

Mudanya Mütareke Evi Müzesi yeni yüzüyle ziyarete açıldı

Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Mudanya Mütarekesi’nin 92. yıldönümü kutlamaları haftasında yeni yüzüyle ziyarete açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulan Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Mudanya Mütarekesi'nin 92. yıldönümü kutlamaları haftasında yeni yüzüyle ziyarete açıldı.

Bursa'da tarihi mirası ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerdeki ecdat yadigarı eserleri de restore edip geleceğe taşımaya hızla devam ediyor. Bu kapsamda; Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edilerek yenilenen Mudanya Mütareke Evi Müzesi, törenle ziyarete açıldı.

Tarihin yorgun tanığı eski ihtişamına kavuştu

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Bursa'daki değerleri gün ışığına çıkarıldığını ve işlevlendirip halkın kullanımına sunulduğunu belirterek, Mudanya'nın ziynetlerinden olan Mudanya Mütareke Evi'nin yeniden orijinal kimliğine kavuşturulduğunu söyledi. Mudanya Mütarekesi hakkında da bilgiler veren Başkan Altepe, “Türk tarihi ve dünya barışı açısından tarihi bir öneme sahip olan Mudanya Mütarekesi'nin 92. yılındayız. Büyük Taarruz'un sona ermesiyle başlayan mütareke sürecinde, Mudanya tarihi bir rol üstlenmiştir. 11 Ekim 1922'de Türk, İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilciler arasında imzalanan mütareke, 15 Ekim 1922'de yürürlüğe girmiştir. 14 maddelik Mudanya Mütarekesi'nin görüşmeleri esnasında, zaman zaman gergin anlar yaşanmıştır. Görüşmelerin tehlikeye girmesi sebebiyle Türk ordusu yeniden harekât hazırlığına bile girmiştir. Ancak 3 Ekim 1922'de başlayan görüşmeler 11 Ekim 1922'de uzlaşmayla sonuçlanmıştır. Böylece büyük zaferden sonra Ankara hükümeti tek kurşun atmadan isteklerini yerine getirmiş oldu. Müttefikler ilk kez Ankara hükümetini Türkiye'nin tek meşru hükümeti olarak karşılarına almışlardı. Bu da ülkemizin yeni bir zaferi oluyordu” diye konuştu.

Başkan Altepe, Mudanya Mütarekesi'nin Türk Devleti'nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belge olduğunu da belirterek, “Mütarekenin izlerini 19. yüzyılın mimari özelliklerini taşıyan ve müze olarak hizmet veren ‘Beyaz Yalı'da görmek mümkündür. 11 Ekim 1922'de Mudanya, özgürlük bilincinin merkezi olmuştur. O gün Mudanya'da elde edilen başarı Türkiye'nin başarısı sayılmaktadır” dedi. 

Mütareke Evi baştan başa yenilendi

Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye'nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan, 1937'den sonra müze olarak kullanılmaya başlanan Mütareke Evi'nin, restorasyon çalışmalarının ardından yine müze olarak hizmete açıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Mütareke Evi, 19. yüzyıl başlarında Rus Asılı Tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yapılmıştır. Restorasyon kapsamında çürümüş durumda olan tüm ahşap imalatlar aslına uygun olarak yenilendi. Projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencereler ilaçlanıp bakımı yapılarak korundu, bina etrafında çevre düzenleme imalatları yapıldı,  yapıda sağlam durumda olan tüm ahşap elemanlar ilaçlandı, yeni yapılan tüm ahşap imalatlar emprenye edildi. Sıvaların raspa işlemleri yapılarak taşıyıcı elemanlarda görülen bütün çatlaklar uygun dikiş ve enjeksiyon yöntemiyle onarıldı. Yapı genelinde baca imalatları tekniğine uygun malzeme ile yapıldı, dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk, dere imalatları çinko malzemeden yapıldı. Bina giriş tabelası, ofis mahallerinde duvar koruma bantları ve ferforje imalatları yapıldı. Çatının ahşap taşıyıcılarından çürüyenler 1. sınıf çamdan yapılmış yenileri ile değiştirilerek çatı güçlendirildi ve çatı arasına ısı yalıtım malzemesi serildi” şeklinde konuştu.

Ecdat yadigarı 

Binanın iç elektrik tesisatının komple yenilendiğini, bina dışı aydınlatmaların yapıldığını ve binanın yangın tesisatının tamamlandığını anlatan Başkan Altepe, çalışmaların yaklaşık 1 milyon 100 TL'ye mal olduğunu belirterek, “Mudanya Mütareke Evi Müzesi ile ecdat yadigarı bir eser daha, Bursa'nın incisi Mudanya'ya kazandırıldı” dedi.

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'ya değer katan çalışmalarının Mudanya'da ve tüm ilçelerde devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Mudanya'nın Bursa'nın önemli bir ilçesi olduğunu söyleyerek, “Mudanya, Türk tarihinin çok önemli kavşaklarındandır. 1. Dünya Savaşı'nda ülkemizi paylaşmak isteyenlerin karşısında dimdik durulan Mudanya'nın Mütareke Evi'nin müze olarak yenilenmesinden dolayı mutluyuz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir de kurumun faaliyetlerinden bahsettiği konuşmasında Mudanya Mütareke Evi'ne değer katan Büyükşehir Belediyesi'nin özellikli çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik etti. Bozdemir, müzeye Kurtuluş Savaşı'nın izlerini taşıyan bir kılıç kazandıran Emekli Tümgeneral Yaşar Karagöz'e de teşekkür etti.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise Büyükşehir Belediyesi'nin ilçedeki çalışmalarının önemine değindiği konuşmasında, “Mudanya Mütareke Evi Müzesi'nin açılışı Mudanya ve Cumhuriyet için çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri burada atılmıştır. Nerede olursa olsun bugün, savaşları ve kavgaları kınıyor, tüm dünyaya Mudanya'dan barış dileklerimizi gönderiyoruz” dedi. Türkyılmaz, Başkan Altepe'ye de restorasyon nedeniyle teşekkür etti. Konuşmaların ardından Mudanya Mütareke Evi Müzesi'nin açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri müzeyi de gezdi. Törene Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Bursa milletvekilleri ile Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve Mudanyalı vatandaşlar katıldı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ne 4 minareli cami!
  • 17.10.2017 09:51

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ne 4 minareli cami!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Bursa mitinginde yapılmasını istediği ...

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden trafiğe yeni çözüm!
  • 01.10.2017 13:45

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden trafiğe yeni çözüm!

Bursa’da trafiğin düğüm noktalarından biri olan Orhaneli kavşağı ile Acemler ara ...

Karacabey'e yapılan ulaşım yatırımı 32 milyon TL’yi aştı
  • 30.09.2017 16:29

Karacabey'e yapılan ulaşım yatırımı 32 milyon TL’yi aştı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karacabey’e yapılan ulaşım yatırımları ...

Bursa'nın yapı stoğu daha güçlü hale geliyor
  • 27.09.2017 09:55

Bursa'nın yapı stoğu daha güçlü hale geliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yıkımlarla kent nefes alırken, ay ...

Cilimboz'da ulaşım etabı tamamlanıyor
  • 24.09.2017 11:36

Cilimboz'da ulaşım etabı tamamlanıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cilimboz Deresi etrafındaki dere ıslah ve çevre düz ...

Demirtaşpaşa İlkokulu’ndaki yenileme çalışmaları hızlandı
  • 22.09.2017 14:28

Demirtaşpaşa İlkokulu’ndaki yenileme çalışmaları hızlandı

Bursa’da kent merkezindeki ilk günkü orijinalliği ile yeniden yapılan Demirtaşpa ...