maritbet girişmaritbet
Moody's kararı Türk tahvillerine olumlu yansıdı

Moody's kararı Türk tahvillerine olumlu yansıdı

Moody's geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürmüştü.

Hazine, Moody's kararının ardından gerçekleştirdiği 5 ihalede olumlu sonuçlar alıp piyasadan 10,4 milyar lira borçlanırken, ihalelere gelen yoğun talep ve beklentilerin altında oluşan maliyet dikkati çekti.

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürerek, yatırım yapılabilir seviyenin altınaçekmesiyle gözler, Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği tahvil ihalelerine çevrilmişti.

Dün gerçekleştirilen 3 tahvil ihalesinde Hazine Müsteşarlığı piyasaya toplam 6 milyar 442 milyon lira borçlanırken, bu ihalelere rekabetçi olmayan teklifler dahil 19 milyar 554 milyon liralık talep geldi. Talepler ihale miktarının 4 katına kadar çıktı.

Sonrasında bugün ise düzenlenen 2 tahvil ihalesi ile Hazine, piyasaya toplam 3 milyar 955,6 milyon lira borçlandı. Böylece Hazine, değişik vadelerle düzenlediği 5 ihale ile piyasadan toplam 10 milyar 438 milyon lira borçlanmış oldu.

Faizler çift hanenin altında geriledi

Haftanın ilk işlem gününde 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,01'e kadar ulaşırken, yapılan 3 ihalede faiz oranları tek hanede kaldı. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de çift hanenin altına gerileyerek 9,80'e kadar indi. Bugünkü ihaleler öncesinde yüzde 9,84 seviyesinde olan uzun vadeli tahvilin bileşik faizi ihaleler sonrası yüzde 9,60'a, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,99'dan yüzde 8,77'ye geriledi.

Hazine açısından başarılı bir ihale geçti

Hazine'nin gerçekleştirdiği tahvil ihalelerine ilişkin değerlendirme yapan Azimut Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kunt, ''Hazine'nin borçlandığı faizin geçen hafta cuma günkü kapanış faizi seviyesinin üstünde bulundu. Ancak mevcut koşullar göz önüne alındığında Hazine açısından çok başarılı geçen bir ihale oldu.'' dedi.

Azimut Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kunt, 10 yıl vadeli kağıtlara gelen talebin fevkalade güzel olduğunu ifade ederek "Gerek Rekabetçi Olmayan Tekliflerde (ROT) gelen talep gerekse normal ihaleye gelen talep bu görüşü pekiştiriyor. Bu, Moody's haberi sonrası yatırımcıların Hazine'ye 10 yıl vadede borç verme konusunda hiç tereddüt etmediklerinin en güzel göstergesi" dedi.

Sözlerini enflasyona endeksli tahvile gelen talebin de çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak sonlandıran Kunt, "O tarafta da yatırımcı enflasyon üzerine yüzde 2,5 gibi bir reel getiriye razı. Özet olarak, bu ihale sonuçları, bize gerek yerli gerekse yabancı piyasa oyuncularının (bankalar, fon yöneticileri ve bireysel yatırımcılar) Türkiye ekonomisine bakışının net olarak pozitif olduğunu gösteriyor" dedi.

Yorum Yaz