maritbet girişmaritbet
Mısır, Gazze Şeridi'ni boğuyor!

Mısır, Gazze Şeridi'ni boğuyor!

Mısır'ın Gazze sınırındaki tünellerin yıkılması amacıyla deniz suyu pompalamasının, Gazze Şeridi'ni "boğmak" anlamına geldiği belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Filistinli uzman ve siyasiler, Mısır ordusunun Gazze sınırındaki tünelleri yıkmak için pompaladığı deniz suyunun yıllardır devam eden "acımasız abluka" nedeniyle zaten zor olan Gazze halkının yaşam şartlarını daha da çetin hale getireceğini ifade etti.  

"Bu tür baskılar Hamas'ı değil, Gazze halkını vuruyor"

Birzeit Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Abdussettar Kasım, Mısır'ın attığı bu adım ile Hamas'ı hedef aldığını ileri sürdü. 

Son dönemde Hamas hareketine yönelik baskıların artırıldığını ve hareketin de bunun idrakinde olduğunu ifade eden Kasım, "Ancak ne yazık ki bu tür baskılar Hamas'ı değil, Gazze halkını vuruyor" dedi.

Bu durumun Gazze'deki izolasyon halinin şiddetlenmesine, bölgenin ve dünyanın en büyük açık hava hapishanesi haline dönüşmesine neden olduğunu belirten Kasım, "Mısır ordusunun gerçekleştirdiği bu son uygulama ile tünellerin tamamen yıkıldığını söylemek zor. Ancak şunu söyleyebilirim, Mısır yönetimi, 8'inci yılında ablukayı daha da şiddetlendirmek suretiyle, Hamas hareketini baskı altına almayı hedefliyor" diye konuştu.

"Hamas, Mısırlı yetkililerle siyasetten uzak insani açıdan konuşmalar yapmalı"

Siyasi Bilimler uzmanı İbrahim de, Hamas'ın İsrail ablukasını hafifletmek adına  "Gazze krizi" başlıklı insani bir projeyi benimsemesi gerektiğini belirtti.

Hamas hareketinin sınır güvenliğini sağlaması konusunda Mısır'ın karşısında bir tutum içinde olmadığını açıkça ifade etmesi gerektiğini söyleyen İbrahim şunları söyledi:

"Hamas'ın, Mısırlı yetkililer ile tünellerin sadece Filistinlilerin acılarını hafifletmek amacıyla kullanılan bir yol olduğu, deniz suyunu pompalamanın bu acıları daha da fazlalaştıracağı, Gazze Şeridi'ni ekonomik ve çevresel bakımdan tamamen yok edeceği gibi siyasetten uzak insani açıdan konuşmalar yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'da yayımlanan "El-Eyyam" gazetesi yazarı Talal Avkel, Mısır ordusunun Gazze sınırındaki tünellerin yıkılması amacıyla deniz suyu pompalamasının, Gazze Şeridi'ni "boğmak" anlamına geldiğini söyledi. 

Avkel, "Mısır sınırını istediği şekilde koruyabilir, gerekli önlemleri alabilir. Ancak bunu, muhasara altındaki bir halka yönelik cezai uygulamalar olmadan yapmalı. Burada tüm Filistinli taraflardan, krizin sona ermesi için Kahire'yle uzlaşmacı bir çözüm bulunması yönünde çaba göstermesi beklendiği gibi,  Filistin yönetimi ile Mısır'dan da Hamas'a karşı tutumlarıyla Gazze'de kıskaca alınan insanlık krizi içerisindeki halka karşı tutumları arasına bir fark koyması bekleniyor" dedi. 

"Su pompalanması, tarım arazileri ve yer altı su kaynaklarını olumsuz etkiliyor"

Gazze'deki Filistin Sular İdaresi Başkanı Mazin el-Benna da pompalanan deniz sularının topraktaki kirlilik oranını arttırarak tarıma elverişsiz hale getirdiğini belirtti. 

 Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemesinin Filistin halkının su ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini yineleyen Benna, bu durumun bölgenin boşaltılmasına kadar gideceğini savundu. 

Refah Belediye Başkanı Subhi Rıdvan da tünellerin kapatılması için su pompalanmasının tarım arazileri ve yer altı su kaynakları üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını dile getirdi. 

Rıdvan, "Deniz suları, yer altı havzalarının tuzlu suyla kirlenmesi gibi çevresel sorunların yanısıra sınır bölgelerindeki binaların, kanalizasyon şebekelerinin art arda çökmesine, su, elektrik, telefon hatlarının tehlikeyle karşı karşıya kalmasına, sınır çevresindeki toprağın tuzlanmasına neden olacak"  diye konuştu. 

Gazzeliler, Mısır ordusunun 11 Eylül'de Gazze tünellerini yıkmak amacıyla sınır boyunca döşediği boru hattı üzerinden hudut hattında kazdığı hendeklere, deniz suyu pompaladığını ifade etmişti. 

Hamas, Mısır yönetimiyle anlaşan Abbas'ı "komplo kurmakla" suçladı

Mısır'ın tünellere deniz suyu pompalanması konusunda Filistin yönetimiyle anlaşmalı olduğunu açıklamasının ardından Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Mısır yönetimiyle anlaşarak Gazze aleyhinde "komplo kurmakla" suçlamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de 26 Eylül'de yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze sınırında yürüttüğü "güvenlik faaliyetlerinin" Filistin halkına ve Gazzelilere zarar verme amacı gütmediğini, bu konuda Filistin yönetimiyle anlaşma sağlandığını söylemişti. Sisi söz konusu icraatların mahiyeti ve deniz suları meselesine ise değinmemişti. 

Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, 25 Mayıs'ta el-Ahram gazetesine verdiği mülakatta, 6 ay zarfında Gazze'yle sınırlarındaki 521 tünel girişinin yıkıldığını belirtmişti.  

İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.

Mısır yönetiminin Refah Kapısı'nı kapatması ve mal geçişleri için kullanılan tünelleri yıkması, dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Gazze'yi büyük bir mahrumiyetle karşı karşıya bırakıyor. 

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gazze'deki evlerin yüzde 75'i yeniden imar edildi
  • 06.04.2017 09:23

Gazze'deki evlerin yüzde 75'i yeniden imar edildi

İsrail'in 2014 yılında Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yıkılan evlerin ...

Gazzelilerin küçük teneke evlerdeki zorlu yaşamı!
  • 18.02.2017 13:18

Gazzelilerin küçük teneke evlerdeki zorlu yaşamı!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sonrasında çok sayıda Filistinl ...

Gazze'de 1,400 ev inşa ediliyor!
  • 18.10.2016 09:21

Gazze'de 1,400 ev inşa ediliyor!

UNRWA Gazze Direktörü Schack, İsrail saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde yıkılan ...

Gazze Şeridi'nin yeniden imarı silahsızlanmaya bağlı!
  • 23.08.2016 15:26

Gazze Şeridi'nin yeniden imarı silahsızlanmaya bağlı!

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Gazze Şeridi'nde yeniden imarın silahsız ...

Mısır, Gazze Şeridi'ni boğuyor!
  • 03.10.2015 14:30

Mısır, Gazze Şeridi'ni boğuyor!

Mısır'ın Gazze sınırındaki tünellerin yıkılması amacıyla deniz suyu pompalamasın ...

Gazze'nin yeniden imarı için anlaşmaya varıldı
  • 25.06.2015 13:55

Gazze'nin yeniden imarı için anlaşmaya varıldı

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, Gazze'nin yeniden imarı ...