maritbet girişmaritbet
Milli Park’ın ortasından demir yolu geçecek

Milli Park’ın ortasından demir yolu geçecek

Nairobi Milli Parkı’ndaki doğal yaşam demir yolu projesi yüzünden tehdit altında.

Mombasa ve Nairobi şehirlerini Uganda'ya bağlayacak demir yolu projesi yaban hayatını tehdit ediyor. Çin ile 2013 yılında imzalanan 13,8 milyon dolarlık demir yolu projesinin bir bölümü Nairobi'de yer alan Milli Park'tan geçecek.

Kenya'nın yeni demir yolu hattı, koruma alanını boylu boyunca bölecek ve mevcutta var olan Lunatic Ekspres (Deli Ekspres) adıyla bilinen sömürge dönemine ait demir yolu ile birleşecek.

kenya tren yolu inşaatı

Kenya'da zengin yaban hayatı barındıran ve dünyanın her tarafından turistleri çeken birçok yaban hayatı sahası bulunuyor. Ancak hükümet yoksulluğun hâlâ hüküm sürdüğü ülkenin hızlı bir şekilde kalkınması için Kenya'da altyapı projelerinin durdurulmaması gerektiğini düşünüyor.

Koruma alanı görevlileri ve hükümet arasında yapılan anlaşmaya göre; demir yolu hattı, 117 km kare büyüklüğe sahip Nairobi Milli Parkı'nın sınırlarını değiştirmeyecek. Hat etrafı çevrilerek yer seviyesinden yüksekte hayvanların altından güvenle geçebileceği şekilde inşa edilecek.

Kenya Yaban Hayatı Birimi Başkanı Richard Leakey “Aslında milli parklarda ulaşım hatlarının bulunmaması gerektiğini” vurguluyor. “Ancak yaban hayatı ve kalkınma arasında pragmatik bir denge kurmak gerekiyor” diye de ekliyor.

Nairobi milli parkında dolaşana filler

Yetkililer, demir yolu projesinin yerleşimin olduğu alanlarda yapılmasından ziyade parkın içinden geçirilmesiyle birlikte tasarruf edilen paranın parka gelir sağlamak için kullanabileceğini söylüyorlar.

Şehir merkezinden sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunan park bufalo, gergedan, zürafa, zebraların ve antilopların yanı sıra 550'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Her yıl yaklaşık 150 bin ziyaretçi çeken park, genişleyen başkent için temiz hava kaynağı niteliği taşıyor.

Hali hazırda karayolları, fabrikalar, genişleyen şehrin baskısı altında olan milli parkın yaban hayvanlarını zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

gaiadergi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Milli Park’ın ortasından demir yolu geçecek
  • 05.08.2015 10:45

Milli Park’ın ortasından demir yolu geçecek

Nairobi Milli Parkı’ndaki doğal yaşam demir yolu projesi yüzünden tehdit altında ...