maritbet girişmaritbet
Milli mücadelenin tanığı tarihi okul binası restore edilecek

Milli mücadelenin tanığı tarihi okul binası restore edilecek

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde bulunan tarihi Karadeniz İlkokulu'nun binasının restore edilmesi için çalışma yürütülüyor.

Milli mücadelenin Anadolu'ya giriş kapısı olan Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde cephane taşıyan çocukların öğrenim gördüğü tarihi Karadeniz İlkokulu'nun binası restore edilecek.

Kurtuluş Savaşı'nda deniz yoluyla İnebolu'ya gelen silah ve cephanenin taşınmasında görev alan öğrencilerin öğrenim gördüğü Karadeniz İlkokulu binasının restore edilmesi için çalışma yürütülüyor. 

Camikebir Mahallesi'nde bulunan ve yaklaşık 20 yıldır kullanılmayan binanın restore edilmesi için 2009 yılında hazırlanan, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı.

 Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, okuldaki incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 yıllık mazisi bulunan okulun restore edileceğini söyledi. Okulun restorasyon projesinin hazır olduğunu belirten Atasoy, "Burayı tarihine uygun şekilde restore edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığına gideceğiz. Hep beraber bu işi başaracağız inşallah." dedi.

İnebolu'nun tarihi bir ilçe olduğuna dikkati çeken Atasoy, "2018 yılında bu işe çivi çakma noktasına geleceğiz. Restorasyonun maliyeti çok yüksek tutuyorsa bundan vazgeçmeyeceğiz. Daha makul ya da kabul edilebilir olanı isteyeceğiz. Bu tarihi binanın bir restoran veya kafe tarzında değerlendirilmesi yönünde girişimlere başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Okulun öğrencileri ders kitaplarında da anlatıldı

Kurtuluş Savaşı'nda deniz yoluyla İnebolu'ya gelen silah ve cephanenin taşınmasında görev alan öğrencilerin okuduğu Karadeniz İlkokulu'na, Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl ortaokul 6. sınıflarda okutulan Türkçe ders kitabında da yer verildi. 

O yıllarda İstanbul'dan Anadolu'ya geçmek için deniz yoluyla İnebolu'ya gelen ünlü yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun "Vatan Yolunda" adlı anı kitabından alınan yazıda, bir öğrenci ile yaptığı görüşme aktarılıyor.

Yazıda öğrencinin, kıyıya yanaşan gemiden cephanenin indirilip cepheye ulaştırılması için yaşadıkları anlatılıyor.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Milli mücadelenin tanığı tarihi okul binası restore edilecek
  • 15.12.2017 16:48

Milli mücadelenin tanığı tarihi okul binası restore edilecek

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde bulunan tarihi Karadeniz İlkokulu'nun binasının ...