maritbet girişmaritbet
Miami'deki ucuz evlere Türkler akın etti

Miami'deki ucuz evlere Türkler akın etti

Bir zamandalar varlıklı Türkler arasında Cote dAzur modası vardı. Şimdiki moda Miami. Üstelik evler de oldukça uygun fiyatlara satılıyor.

İstanbullu Nerime Demren, 19 yıldır Miami'de gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapıyor ve 10 bin Türk'ün Miami'de yaşadığını ve 2 binden fazlasının ev sahibi olduğunu belirtiyor.

Ailesiyle birlikte 33 yıl önce ABD'ye göç eden Nerime Demren, giderek Miami'ye daha fazla ilgi gösteren Türklerin gayrimenkul satın almak istediklerinde kapısını çaldıkları ilk isim. Demren, aynı zamanda ABD Ulusal Emlakçılar Birliği Realtor'un Türkiye temsilcisi. Dünyada 60 ülkede temsil edilen ve 1.1 milyon üyesi olan Realtor'un uluslararası alım-satım serfikasına sahip bin 500 emlakçıdan biri. 

LİSANS YOKSA HAPİS

Demren, “ABD'de emlak sektörü sıkı denetlenen, belli kuralları ve etik standartları olan bir sektördür. Denetlemeyi hem bölgesel kuruluşlar, hem çatı kuruluşu Realtor yapar” diyor.  Emlakçıların ciddi eğitimden geçtiklerini, iki yılda lisanslarını yenilediklerini anlatıyor. Lisansı geçerli olmadan emlakçılık yapanların hapis cezası bile aldığını anlatan Demren'a göre, Türkiye'de emlak sektöründe taşların yerine oturması için daha epey zaman var. Bu aralar, Ankara merkezli TEMFED'e ( Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu) Realtor Türkiye temsilcisi olarak birikim ve deneyimlerini aktarmak için ülkeye sıklıkla gidip gelen Nerime Demren'e, Miami'nin son yıllarda yabancıların ve Rahmi Koç dahil Türklerin neden ilgisini çektiğini sordum. Demren bakın neler anlatıyor?

TÜRKİYE'YE GÖRE BEDAVA

* Marka konutlar ( Fendi, Armani, Porsche) bir yana genelde piyasada fiyatlar 2006 yılı seviyelerinde. Örneğin Miami'ye çok yakın Baco Raton'da lüks bir sitede 4 yatak odalı, havuzlu, beyaz eşyalı, hatta avizeli bir evin fiyatı 300 bin ila 400 bin dolar arasında. Konum durumuna göre daha ucuz olanlar da var. Türkiye'ye göre bedava desek yeridir.

* Florida bölgesinin avantajı şu: Eyalet gelir vergisi yok. New York, Kaliforniya gibi pek çok eyalette hem eyalet vergisi, hem şehir vergisi ödeniyor. Kişilerin yanı sıra şirketlerin de burayı tercih etmelerinin bir nedeni vergi meselesi.

* Miami'de kriz öncesi aşırı miktarda bina yapılmıştı. Ama baktık Güney Amerika'daki istikrarsızlık nedeniyle Venezuella, Arjantin, Brezilya'dan akın akın alıcı geldi. Ardından zengin Ruslar, derken ülkelerindeki verginin aşırı artması nedeniyle Fransızlar. Şimdi Çinliler de satın almaya başladı. Neticede kısa bir sürede boş dairelerin hepsinin satılması bir yana, projeler de havada kapışılıyor.

12 AY DENİZ ŞANSI

* Türklere gelirsek. Bir zamanlar varlıklı Türkler arasında Cote d'Azur modası vardı. Şimdiki moda Miami. Belli bir çevreden birileri gelince diğerleri de arkasından gelir ya. Öyle bir şey. Artık Bodrum, Çeşme yerine Miami tercih ediliyor. 

* Krizde fiyatlar dibe vurunca burası Türkiye'ye göre ucuz kaldı. Üstelik Türklerin sevdiği her şey burada.  İklim şahane, hava temiz. 12 ay denize girebiliyorsun, her türlü restoranda ucuza yemek yiyebiliyorsun. Gece hayatı muhteşem, kumarhaneler, sonsuz alış veriş, gemi turları. Avantajlar saymakla bitmez.

* Türkiye'den gelen VİP müşterilerim paparazzilerden uzak, diledikleri gibi yaşadıkları için Miami'yi tercih ediyorlar. Parmak arası terlik ve şortla, takıp takıştırmadan günlerini geçiriyorlar. Arabasını kendi yıkadığı için mutlu olduğunu söyleyen bir müşteriye bile rastladım.

* Burada insanlar kibar, güler yüzlü, ortam gergin değil. Güneydoğulu bir müşterim buraya ilk geldiğinde yüz hatları gergin, stres ve sinir içindeydi. Ev alıp Miami'ye gidip gelmeye başladıktan sonra tanıdıkları estetik ameliyatı olduğunu sanmış.

Nerime Demren'e göre, Miami'nin altın çağı da 10 yıl devam edebilir. Nitekim müşteri portföyünde Türkiye'den çok sayıda müteahhitin olması da bunu kanıtlıyor.
2 binden fazla Türk'ün evi var

Nerime Dermen, Miami'de resmi olmayan rakamlara göre 10 binin üstünde Türk'ün yaşadığını belirterek, “Değişik kaynaklarda bu rakamdan bahsediliyor. Şahsi izlenimime göde her gelen 3 kişi daha getiriyor. En azından 2 binin üzerinde ev sahibi Türk'ün olduğunu söyleyebilirim. Eskiden Miami'ye daha çok ABD içinden taşınan Türkler vardı. Şimdi daha çok Türkiye'den geliyorlar” diyo konuştu.

Gila BENMAYOR

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum'dan dar gelirliye sosyal konut müjdesi!
  • 16.11.2018 10:12

Bakan Kurum'dan dar gelirliye sosyal konut müjdesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili öne ...

İstmarina'dan ev alana, Cote D’Azur tatili hediye!
  • 13.05.2015 14:13

İstmarina'dan ev alana, Cote D’Azur tatili hediye!

DAP Yapı, Fransa’nın Akdeniz kıyılarındaki dünyaca ünlü tatil bölgesi Cote D’Azu ...

Sibel Can: Tatlıses, Miami’deki evime koyunla geldi!
  • 23.02.2015 09:40

Sibel Can: Tatlıses, Miami’deki evime koyunla geldi!

Sibel Can, İbrahim Tatlıses’in Miami’deki evine yaptığı sürpriz ziyareti anlattı ...

İbrahim Tatlıses, Miami'den ev alacak!
  • 07.02.2015 17:19

İbrahim Tatlıses, Miami'den ev alacak!

Miami'ye ameliyat olmak için giden ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses'in buradan ev a ...

Miami'deki ucuz evlere Türkler akın etti
  • 07.01.2015 09:22

Miami'deki ucuz evlere Türkler akın etti

Bir zamandalar varlıklı Türkler arasında Cote dAzur modası vardı. Şimdiki moda M ...

Düşük maaşlı ancak 40 bin liralık ev alabilir
  • 04.09.2014 09:25

Düşük maaşlı ancak 40 bin liralık ev alabilir

BaşbakanYardımcısı Ali Babacan’ın gelire göre taksit sınırlamasında Bankacılık D ...