maritbet girişmaritbet
Mersin’in 2’nci teknoparkı tarım sektörüne hizmet edecek

Mersin’in 2’nci teknoparkı tarım sektörüne hizmet edecek

Turunçgil ve tropik meyve üretimiyle adından söz ettiren Mersin’in 2’nci teknoparkı tarım sektörüne hitap edecek

Mersin Tarım Platformu Başkanı Mustafa Asparuk, kentte tarım teknopark kurulması için düğmeye basıldığını belirterek, “Tarım teknoparkın yapılacağı arazi belirlendi. Bütçe çalışmaları yapıldı. Bu yılın sonuna kadar çalışmalar tamamlanacak ve gelecek yıl ise bu projenin hayata geçecek” dedi. Tarım Teknopark için Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi yanında yer alan yaklaşık 50 dönümlük bir arazinin belirlendiğini kaydeden Asparuk, “Bu arazi içindeki binaların revize edilmesi ile teknopark oluşturulacak. Bu nedenle de kuruluş için 2 milyon TL gibi mütevazı bir bütçe yeterli gelebilir. Alata'nın tüm teknik imkânlarından faydalanılacak olması da bu teknoparkın etkinliğinin artması adına büyük önem taşıyor” diye konuştu. Tarım teknoparkların üniversiteler içinde kurulan diğer teknoparklardan farklılıklar gösterdiğini anlatan Asparuk, “Tarım teknoparkta girişimciye bir ofis verilmesi çok anlam ifade etmiyor. Tarım konusunda fikri olan girişimciler teknoparka başvuru yapacak. Teknoparkta hizmet veren mühendis kadrosu o projenin geliştirilmesine yardımcı olacak. Bunun için de Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi'nin laboratuvar ve arazi imkânlarından faydalanılacak” dedi.  Alata'nın Türkiye'deki en önemli araştırma istasyonları arasında yer aldığını kaydeden Asparuk, şunları söyledi:

“Alata'da tarımsal üretimde tohumdan en son hasada, depolama aşamasına kadar geçecek süreç içinde araştırılması gereken 8 unsur var. Alata bu 8 teknik basamağın tümünü araştırabilecek donanıma sahip. Bunu başarabilen Türkiye'de üniversite dahi yok. Bu nedenle tarım teknoparkın Alata'nın yanında kurulması çok önemli. Teknoparkta görev yapacak araştırmacıların gelirini iyi oluşturamazsak, bu araştırmacılar, yüksek lisans ve doktoralarını yapmalarının ardından üniversitelere giderler. Bu nedenle teknik kadroyu oluşturmaya büyük önem vermeliyiz.”

Firmaların araştırma yaparken ya da bir konu üzerinde çalışırken bünyelerinde sürekli bir mühendis istihdam etmelerinin mümkün olamayabileceğini vurgulayan Mustafa Asparuk, “Son dönemlerde koyu renkli meyvelerin içerdiği kimyasalların faydaları çok konuşuluyor bu nedenle Uzakdoğu'dan nara yönelik talepte patlama olunca Türkiye'de sürekli nar bahçesi kuruldu. Şu anda yalnızca Mersin'de 360 çeşit nar üretiyor. Öyle ürünler üretildi ki ne sofralık olarak ne de sanayide kullanılması mümkün değil. Biz firma olarak Alata ile yaptığımız çalışmada koyu renkli, ne çok ekşi ne çok tatlı, kolay ayıklanabilen, hastalıklara dayanıklı bir nar çeşidi üretimi üzerine yoğunlaştık. Yurtdışından talep edilen çeşidi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu sonuçlandığında belki de bahçelerin yüzde 80'i bu ürüne yönelecek. Bu nedenle kaynakların doğru kullanımı, ihracatın artması için tarım teknopark büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı.

Verimli üretim teknoparkla artar
Ürün çeşidi ve rekolte açısından da yapılacak Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Asparuk, “Biz bir meyvenin dönümünden 200 kilo ürün alırken  rakip bir ülkede 400 kilo alınması rekabette sıkıntı yaşatır. Tarım teknopark ile verimi hem tarlada hem de işlemede (proseste) artıracağız. Kaliteyi de artırmalı ve sürekli kılmalıyız. Müşteri ve dış piyasada güven sağlamalıyız. Bunları sağlarsak rekabet gücümüz de artar. Uygun çeşit ve verimli üretim teknoparkla sağlanacak. Üreticinin bunu tek başına yapması mümkün değil” dedi.

Mersin Teknopark'a yeni inkübatör merkezi ve altyapı için kaynak çıktı
Mersin Teknopark 2'inci inkübatör merkezini bu ay faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ikinci inkübatör merkezi ve altyapı çalışmaları için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 1 milyon 684 bin TL'lik ödenek kullanıldığını belirterek, “2013 yılı itibariyle idari bina ve birinci blok inkübatör merkezinde yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı” diye konuştu. Mersin Teknopark'a 2013 yılında 17 firmanın kazandırıldığını, 3 firma ve girişimci ile görüşmelerin ise devam ettiğini kaydeden Güzeloğlu, “11 firma da ayrıldı. Bölgede faaliyet gösteren firma sayısı 59'a ulaştı. Teknopark bünyesinde 314 personel çalışıyor. Kuruluşundan bu yana hazırlanan 128 Ar-Ge projesinden 95'i tamamlandı. 2013'te teknoparkla İş-Kur arasında işbirliği protokolü imzalandı. Teknopark Dil ve Yapay Zekâ Teknolojileri İnovasyon Zirvesi yapıldı. Teknoloji ve Vizyon Toplantısı düzenlendi. Teknopark firmaları ile Mersin İstihdam Fuarı'na katıldık.Güney Kore ile işbirliği sürecini  başlattık. İş-Kur İl Müdürlüğü ve Toros Üniversitesi Rektörlüğü ile de işbirliği protokolü imzaladık. Çukurova Kalkınma Ajansı'na da bir dizi proje için başvuru yapıldı. Bu yıl danışma ofisi yapılandırılacak”dedi.
Derya Eğrican Güleç/Dünya

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İMİB Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması sonuçlandı
  • 08.12.2020 14:48

İMİB Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması sonuçlandı

İMİB tarafından düzenlenen ödüllü Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışm ...

Antalya OSB Teknopark’ın inşaat süreci başladı
  • 11.08.2020 11:38

Antalya OSB Teknopark’ın inşaat süreci başladı

Antalya OSB Teknopark’ın idari hizmet binası ihalesi gerçekleştirildi, projenin ...

İstanbul’un arsa değeri 9.5 trilyon!
  • 12.02.2018 09:06

İstanbul’un arsa değeri 9.5 trilyon!

Türkiye Veri İşleme Merkezi İstanbul’un güncel arsa bedelinin 9.5 trilyon olduğu ...

İstanbul’da 3 ilçenin konut fiyatları geriledi!
  • 06.07.2017 11:34

İstanbul’da 3 ilçenin konut fiyatları geriledi!

İstanbul’da Sarıyer, Başakşehir ve Beylikdüzü’nde son bir yılda konut fiyatların ...

Teknopark Ankara'nın ilk etabı hizmete açıldı!
  • 27.05.2017 15:01

Teknopark Ankara'nın ilk etabı hizmete açıldı!

80 bin metrekare kapalı alana sahip birinci etapta, çoğunluğu savunma sanayi ve ...

Firmalar 'Teknopark İstanbul' kuyruğunda!
  • 14.09.2016 09:55

Firmalar 'Teknopark İstanbul' kuyruğunda!

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Macit, "Teknopark İstanbul bünyesindeki şirketle ...