maritbet girişmaritbet
Marmaray çalışması sırasında 8 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı

Marmaray çalışması sırasında 8 bin yıllık tarihi kalıntılara ulaşıldı

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Kızıltan: "Burada 8 bin yıl geriye götürecek neolitik tabakaya ulaşmış olduk"

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan, Marmaray çalışması sırasında ortaya çıkarılan tarihi eserlerle ilgili olarak, "Burada 13 metrelik bir kültür dolgusuna ulaştık. Osmanlı döneminin yanı sıra Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu'nun önemli bir liman kalıntısına ve onun altında da kent tarihini yaklaşık 8 bin yıl geriye götürecek neolitik tabakaya ulaşmış olduk. Bunlar kent arşivi açısından çok önemli ve değerli bilgiler. Bu eserler, bilim dünyasının dikkatinin buraya yönelmesini sağladı" dedi.

Kızıltan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada; Marmaray projesinin önemli 3 istasyonunun kentsel ve arkeolojik SİT alanında kaldığını, bu nedenle de ilgili bölge kurulları tarafından, bu alanlarda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında kazıların yapılmasına karar verildiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinler çerçevesinde Üsküdar'da, Sirkeci'de 4 ayrı noktada ve en büyük istasyon olan Yenikapı'da, 2004 yılından itibaren arkeolojik kazılara başlandığını söyledi.

Üsküdar'daki çalışmayı 2008 yılında, Sirkeci'deki çalışmayı da 2012'de tamamladıklarını, Yenikapı'da ise, en büyük alan olması sebebiyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kızıltan, "Burada 13 metrelik bir kültür dolgusuna uluştık. Osmanlı döneminin yanı sıra Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu'nun önemli bir liman kalıntısına ve onun altında da kent tarihini yaklaşık 8 bin yıl geriye götürecek olan neolotik tabakaya ulaşmış olduk. Bunlar kent arşivi açısından çok önemli ve değerli bilgiler. Bu eserler, bilim dünyasının dikkatinin buraya yönelmesini sağladı. Bu güzel ve tarihi bilimsel sonuçlarla birlikte, bu projenin önemli bir sonucu da ortak işbirliği içerisinde oluşan bir projeydi. Hem Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'yla hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile uyum içerisinde, geniş katılımlı ekiplerle, zaman zaman 24 saat, 3 vardiya şeklinde sürecek çalışmalarla tamamladık" şeklinde konuştu.   

Bu çalışmalarda Yenikapı kazı alanında açığa çıkartılan Theodosius Liman kalıntıları, tekneler, neolitik yerleşim, Sirkeci ve Üsküdar'da tespit edilen Osmanlı ve Bizans mimari kalıntıları ile bu kalıntılar altında bulunan arkaik klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntuların, kent tarihinin yanı sıra dünya kültür tarihine de çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Kızıltan, bu tarihi değerlerin, kurulacak arkeo parkta ve Marmaray müzesinde sergileneceğini kaydetti.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!
  • 25.08.2022 14:56

Marmaray seferleri uzatıldı, yolcu rekoru kırılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu yıl Marmaray ile yaklaşık 157 milyon yolcu ta ...