maritbet girişmaritbet
Maden için 3 yıl ruhsat alamadı tavukçu oldu

Maden için 3 yıl ruhsat alamadı tavukçu oldu

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, üç yıldır Bilecik’te ruhsat beklediği ‘mermer ocağı’ndan umudu kesti.

Tüm kamu tahsislerini ‘başbakanın onayı'na bağlayan  2012 yılında çıkarılan genelge nedeniyle madencilikte büyük tıkanma olduğu bildiriliyor. Türkiye genelinde on binlerce konudaki tahsislerin incelenmesi ve onaylanmasını ‘başbakanın' inceleyip onaylamasının zaman alması nedeniyle çok sayıda mermer ocağının tahsis ve ruhsat işlemlerinin tamamlanamadığını söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Bu yüzden bizzat ben de mağdurum. Bilecik'te mermer ocağı açmak için ortağım Taylan Cengiz ile müracaat ettik ama işlem Başbakanlıkta bekliyor. Artık madenden umudumuzu kestik. Şimdi bu arazinin yanında 300 dönümde organik yumurta üretimi için 5 bin tavukluk bir yatırıma karar verdik” dedi. Yatırımın kısa sürede 10 bin tavukluk olacağını da söyleyen Kahyaoğlu, madencilerin sorunlarının çözümü konusunda da uzun süredir hükümette muhatap bulamadıklarını söyledi.

Hükümetin iş dünyasıyla, üstelik kendisine oy verenlerle bile iletişiminde ciddi sorun olduğunu savunan Kahyaoğlu şöyle konuştu:

“Eskiden bizlere görüş sorarlardı. Bizler çalışır, hazırlanır ve temel sorunlarımızı hükümete götürürdük. Karşılığında bize mutlaka bir çözüm ya da geri dönüş olurdu. İlerlerdik. Uzun süredir böyle olmuyor. Sadece bizi dinliyorlar, kendileri konuşuyorlar, sonra her şey öylece kalıyor. Maalesef siyaset çok öne çıkınca, artık sorunlara çözüm için odaklanan kalmadı.

500 MİLYAR DOLAR HAYAL

Bugün madencilikte de sanayide de birçok sektörde sorunlar birikti ama çözüm için muhatap yok. Benim gördüğüm o ki, bu durumu süratle değiştirmezlerse seçimden sonra ülkede işsizlik patlar. Bu şartlarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefini nasıl yakalayacaksın. Ortada bu hedefe göre bir yatırım süreci var mı? Ben öremiyorum. Zaten o nedenle de ihracat artmıyor tersine azalıyor.” İMİB Başkanı Kahyaoğlu, 2013'te 2 milyar 250 milyon dolar olan doğaltaş ihracatının 2014'te 2 milyar 100 milyon dolara düştüğünü bu yıl da 1.9 milyar dolara gerileyeceğini belirterek, “İhracatımız düşüyor. Çünkü Çin'de inşaat yavaşladı. Biz de kendi çapımızda yeni pazarlar bulmak için çaba harcıyoruz. En çok doğaltaş ithal eden 20 ülkeyi mercek altına aldık. Fas, Kanada, Singapur gibi ülkelere gidip pazar incelemesi yapacağız” diye konuştu.

MADENCİ PARASINI ÇUKURA ATMAYA HAZIR

Türkiye'de madencilerin, siyasiler, bürokrasi ve köylüler tarafından sürekli hırpalandığını savunan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Şimdi buna bir de terör eklendi. Terörist Doğu'da geliyor madeni basıyor araçlar yakıyor. O araçların her biri ortalama 200 bin Euro. Bakın madenci aslında öyle çılgın ki parasını bir çukura atmaya hazır. Düşünsenize, yatırım yapıyor ve çoğu zaman o çukurdan bir şey de çıkmıyor. Ama biz madenciler olarak Türkiye'nin her yerinde maden olduğuna ve bu yüzyılın da maden yüzyılı olacağına inanıyoruz. Buna göre de yatırım yapmaya hazırız” dedi. Seçim dönemlerinde madenciye ocak izni bile verilmediğini ileri süren Kahyaoğlu, “Neden? Çünkü, köylü küser oy vermez. Madencilik sektörü bu ülkede sahipsiz” dedi.

KENDİ OCAKLARIMIZI AĞAÇLANDIRACAĞIZ

Madencilerin, tahsis ve ruhsat aşamasında Orman Bakanlığı'na kesilecek ağaç adetinden çok daha fazlasının dikilmesi için bedel ödediğini hatırlatan İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Ancak o ağaçlar nereye dikiliyor biz bilmiyoruz, görmüyoruz. Vatandaş da bizi ağaç düşmanı sanıyor. Buna karşı şimdi 1.400 mermer ocağında kendi ocaklarımızı kendimiz ağaçlandıracağız. Ülke genelinde yörenin özelliklerine göre 1 milyon metrekare alana ağaç dikeceğiz” dedi.

‘MERMER İHRACAT DEPOSU' KURALIM

Çinlilerin Türkiye de 60'tan fazla mermer ocağı işlettiğini söyleyen İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Bunu engelleyemiyoruz. Yasalar ve uluslararası kurallar mani oluyor. Ancak biz de diyoruz ki, biz de gidip Türkiye Çin'de Ticaret Merkezleri kapsamında mermercilerin yoğun olduğu shuitou da büyük bir depo açalım. Türkiye'den ihraç ettiğimiz blokların haricinde ikinci derece ocakların taşlarından fason kestirip orada satalım. Bizi engellemezlerse sorun yok. Eğer engellerlerse o zaman ben de Türkiye'ye onlara engel çıkaralım” dedi. Kahyaoğlu, hükümete de yurt içinde Mermer ihraç deposu' kurulması için proje önerdi ve şöyle konuştu: “81 vilayette mermer ocakları veya fabrikalarımız var. Bir ABD'li veya Avrupalı mimar gelip bunları gezemez. İlgili Bakanlıktan, İhracat genel Müdürlüğü'nden bir talepte bulundum; bize İstanbul yakınlarında Gebze civarı da olabilir bir depo yetkisi verin. Bu depo sadece ihracat yapsın, iç piyasaya mal vermesin. Türkiye'nin her yerindeki fabrikalardan kesilmiş ihracatlık taşlardan buraya getirelim. Dünyanın her yerinden projecilere ve mimarlara buradan mal satalım. Çin böyle yapıyor. 50 bin -100 bin metrekare kesilmiş plaka dolu depoları var, hem de yüzlerce.  Eğer bu projemiz kabul edilirse sektöre ve ülkeye büyük katma değer sağlanır.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maden için 3 yıl ruhsat alamadı tavukçu oldu
  • 29.10.2015 10:00

Maden için 3 yıl ruhsat alamadı tavukçu oldu

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, üç yıldır Bil ...