maritbet girişmaritbet
Lütfi Elvan ‘YHT'de sabotaj ihtimali çok yüksek’

Lütfi Elvan ‘YHT'de sabotaj ihtimali çok yüksek’

Lütfi Elvan, hızlı tren hattına yönelik saldırılara ilişkin şu ana kadar herhangi bir gözaltı olmadığını açıkladı

Kabloların basit bir aletle kesilmesinin mümkün olmadığını belirten Lütfi Elvan, “Bunların kesilip kanalın içerisinde bırakılması sabotaj ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.

Bakan Elvan, Grand Cevahir Otel'de katıldığı “1. Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongre ve Sergisi”nin açılışına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elvan, hızlı tren hattına yönelik saldırılara ilişkin soruyu yanıtladı. Elvan, konunun yargıya intikal ettiğini belirterek, “Bu konuya yönelik olarak herhangi bir şey söylememiz mümkün değil. Ama biz de bekliyoruz neticesini. Biliyorsunuz demir yollarının hemen yan tarafında kanallar var. Sinyalizasyon kanallarının geçirileceği beton kanallardır. Bu kanalların üstü aslında kapalı, kanalların kapakları var. Oldukça ağır kapaklar bunlar. Bu kapaklar kaldırılıyor ve çok kalın kablolar kesiliyor. Yani basit aletlerle o kabloların kesilmesi mümkün değil. Mutlaka özel bir aletle bunların kesilmesi lazım. Büyük bir makas veya benzeri bir şey alsanız bile bunların kesilmesi o kadar kolay değil. Ama bunların kesilip bırakılması, o haliyle kanalın içerisinde bırakılması sabotaj ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Benim de ifade etmek istediğim husus buydu” dedi.

Bir basın mensubunun, “Konuyla ilgili gözaltı var mı?” sorusuna, “Şu ana kadar yok” yanıtını veren Baklan Lütfi Elvan, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün savcılığa başvurduğunu, valilikler ve jandarmanın da güvenlik önlemlerini artırdığını söyledi.

Bakan Lütfi Elvan, bir basın mensubunun, “Üçüncü havalimanı için DHMİ borç üstlenimi için garanti verdi mi?” sorusunu da yanıtladı. DHMİ'nin işin başından beri garanti vereceğinin belli olduğunu kaydeden Elvan, “Zaten bunu ortaya koydu. Sözleşmenin başında vardı bu. Borç üstleniminde de bu doğrudan bir garanti değildir. Bu, diyelim ki yüklenici işe başladı. 1 yıl sonra pes etmek zorunda kaldı. Yüklenicinin kusurundan dolayı feshedildi. Borç üstlenimi o zaman devreye giriyor. Yüklenicinin feshedilmesi halinde yapılacak şey şudur; kusur yüklenicide ise o ana kadar yüklenicinin yapmış olduğu tüm tesisler kamuya doğrudan geçiyor ve kamu kuruluşu aynı krediyle yapım çalışmalarına devam ediyor. Doğrudan anladığınız manada bir garanti söz konusu değildir. Zaten işin başında yasal olarak da belediyeler ve kamu iktisadi teşekküllerinin borç üstlenimine ilişkin garanti vermesi söz konusu. Genel ve özel bütçeli kuruluşların borç üstlenimine ilişkin yetki Hazine Müsteşarlığı'nda ama kamu iktisadi teşekkülleri ve belediyelerde kendilerine aittir. Dolayısıyla işin başında zaten bu söz konusuydu. Yani ihale dokümanlarında bunların hepsi vardı zaten” dedi.

“Üçüncü köprünün bağlantı yolları belirlendi mi?” şeklindeki bir soru üzerine ise Elvan, bağlantı yollarına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan Elvan, “Akyazı-Paşaköy ve Odayeri-Kınalı kesimine yönelik bakanlık olarak biz olurumuzu verdik, Hazine Müsteşarlığı'nın oluru alınır alınmaz yap-işlet devret modeli çerçevesinde ihaleye çıkılacak” şeklinde konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yüksek hızlı trenin açılış tarihinin ne zamana ertelendiği yönündeki bir soruya da, “Şu anda biz hızla bu aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. Özellikle tamiratla ilgili kabloların bağlantılarına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tamamlanır tamamlanmaz o yarım kalan sinyalizasyona yönelik test sürüşlerimizi bitireceğiz ve açılışa hazır hale gelecek” yanıtını verdi.
İHA

Yorum Yaz