maritbet girişmaritbet
Lütfi Elvan ‘Trafiği rahatlatacak projelere hız verdik’

Lütfi Elvan ‘Trafiği rahatlatacak projelere hız verdik’

Lütfi Elvan, başta İstanbul olmak üzere trafik sorununu rahatlatacak projelere hız verdiklerini açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, başta İstanbul olmak üzere trafik sorununu rahatlatacak projelere hız verdiklerini açıkladı. 3. köprünün hızla ilerlediğini, Avrasya Boğaz Tüp Geçiş Projesi'nde 950 metrenin bittiğini, birçok otoyol projesinin sürdüğünün bilgisini veren Elvan, başta bayram dönemi olmak üzere yollarda yaşanan trafik sorununu rahatlatmaya yönelik gelişmeleri ve yeni projeleri Milliyet'e anlattı.

Bayramlarda İstanbul'un giriş-çıkışına yönelik özel projeler düşünüyor musunuz? Trafiği nasıl rahatlatacaksınız?

Devam eden otoyol projelerimiz olacak. Tekirdağ Kınalı'dan başlayıp İstanbul Odayeri'nde biten bir otoyol projemiz var. Bir de İstanbul Kurtköy'den başlayıp Sakarya Akyazı'da biten bir projemiz bulunuyor. Bu çok önemli. Kuzey Marmara otoyolunun devamı niteliğinde. Özellikle hem E5, hem de otoyol oldukça yoğun. Özellikle bayramlarda İstanbul girişi, ona alternatif olacak. Bu mevcut otobanın doğusundan geçecek. Bu otoban Sakarya Akyazı'ya kadar inecek.

Bir de Çanakkale geçişi için yeni projemiz var. Bu Türkiye'ye giren ve çıkmak isteyen özellikle taşımacılık yapan araçların İstanbul'a uğramadan doğrudan Avrupa'ya ulaşmalarına imkan sağlayacak bir yol altyapısı olacak. Özellikle Bursa ve Ege bölgesinin taşımacılıkla ilgili Avrupa'ya olan güzergâhı Çanakkale üzerinden İstanbul'a uğramadan doğrudan sınıra Kapıkule'ye kadar devam etmiş olacak.

Bir başka önemli projemiz İstanbul-İzmir Otoyol Projesi. Körfez geçişinde gerçekten teknoloji harikası mükemmel bir köprü yapıyoruz. Aralık 2014'te Körfez geçişinin kulelerini köprünün ayaklarını bitirmiş olacağız. Otoyolu ise İstanbul'dan Bursa'ya kadar olan kesimi 2015 sonunda tamamlayacağız. 2015 sonunda İstanbul'dan Bursa'ya otoyolla gidebilme imkanına vatandaşlarımız kavuşacak. İstanbul'u rahatlatacak. İzmir'in İstanbul ile bağlantısı güçlendirme açısından son derece önemli proje.

3. köprü 292 metrede

İstanbul'da 3. köprü ve Avrasya Boğaz Tüneli ne aşamada?

3. köprü ile ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. 29 Ekim 2015'te açmayı planlıyoruz. Köprü ile birlikte 90 km. Kuzey Marmara otoyolunu açmayı hedefliyoruz. Bu projede yaklaşık 5 bin 900 kişi gece-gündüz çalışıyor. Kule ayaklarının beton işi tamamlanarak 292 metreye ulaştı. (Köprünün boyu bittiğinde 322 metreyi bulacak.)

Avrasya Karayolu Boğaz Tüp Geçiş Projesi çerçevesinde iki katlı tünel yapılıyor. Tünelde bir kat gidiş, bir kat dönüş olacak. 14.6 kilometre uzunluğundaki projenin yaklaşık 4.4 kilometrelik bölümü deniz altından geçerek iki kıtayı birbirine bağlayacak. Bu projenin hayata geçmesiyle Kazlıçeşme-Göztepe arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Günde 120 bin araca hizmet verebilecek. 3.4 km'lik tünelde yaklaşık 950 metreye ulaşıldı.

‘Körfez' 143 metrede

İzmit Körfez Geçişi ve Körfez Geçiş Köprüsü Projesi ilerliyor mu?

Proje, 384 km. otoyol ve 49 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 km. uzunluğunda olup, İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Manisa üzerinden İzmir'e bağlanacak.

Yapım çalışmaları devam eden 252 metre kule yüksekliği, 35.9 metre tabliye genişliğine sahip 1550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada yer alacak. Köprü kule ayaklarının uzunluğu 143 metreye ulaştı. Haftada 10 metre ilerleme sağlanıyor. Mart 2015 içerisinde köprü ayaklarının tamamlanması planlanıyor.

İstanbul'a yeni havaalanı projesinde bir sorun var mı?

Yeni havalimanı, İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76.5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana inşa edilecek. Bu alan, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri ve doğal/yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendi. Yüklenici firma tarafından zemin etüdü ve sondaj çalışmaları devam ediyor.

Yüksek faturaya yeni düzen yolda

Cep telefonu abonelerinin teknolojik karmaşa içinde sık sık şikayet ettiği konuşma süreleri ve kullandıkları veri boyutunu takip edememe, bu yüzden de yüksek faturayla karşılaşma sorununa Bakanlık el atıyor. Bakan Lütfi Elvan, yapacakları düzenlemeyi şöyle anlattı:

“Yeni düzenleme ile operatörler abonelere, ek paketlerin son kullanım tarih ve saatine kadar açık bir şekilde bilgi verecek. Ek paketlerin kullanım süresinin belirsiz olmasından kaynaklanan çok sayıda şikayet alıyoruz. Operatörlerden gönderilen bilgilendirme mesajlarında, paketlerin geçerlilik sürelerine ilişkin ‘ayda, aylık' gibi belirsiz ifadeler yer alıyor. Tam olarak hangi tarihte ve hangi saatte sona ereceğinin belirtilmemesi sorun oluşturuyor. Düzenlemeyle operatörler, ek paketlerin son kullanım tarih ve saatini açık şekilde aboneye bildirecek.”

‘Bölgeler arası geçiş rahatlar'

Türkiye genelinde bölgelerarası geçişleri rahatlatacak ulaşım projeleriniz var mı?

Karadeniz'i GAP'a bağlayacak bölünmüş yol çalışmamız var. Karadeniz'i GAP'a bağlayan önemli arterlerden biri olan Rize-Erzurum - Bingöl - Diyarbakır - Mardin Yolu toplam 527 km. 249 km'si tamamlandı.  Bir diğer önemli proje de Ovit Tüneli. Proje bünyesinde 14.3 km. Ovit Tüneli (çift tüp) ve 3 km. bağlantı yolları yer alıyor. Ovit Tüneli'nin tamamlanması ile güzergâh 5 km. kısalacak ve yılın 5-6 ayı kapalı olan yolumuzda kesintisiz ulaşım imkânı sağlanmış olacak. Ekim başı itibarıyla sol ve sağ tüplerde toplam 12 bin 247 metre ilerleme sağlanarak yüzde 28.4 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bölgeler arası geçişi rahatlatacağız.

Turistik yerlere özel projeler

Özellikle içeriden yerli turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği turistik yerlere yönelik neler yapıyorsunuz?

Antalya Kuzey Çevre Yolu Projesi toplam 50 kilometre. 37 km. uzunluğundaki Kuzey Doğu Çevre Yolu Proje çalışmaları tamamlandı. 13 km. uzunluğundaki Kuzey Batı Çevre Yolu'nun proje mühendislik hizmetleri çalışmaları devam ediyor.

Akdeniz Sahil Yolu Projesi de var. Mersin-Antalya yolu güzergâhı 438 km. Bu yolun projesi mevcut olup ayrı ayrı kesimler halinde ihale edildi. 368.5 km'lik kesim bitirilerek trafiğe açıldı. Kalan 69.5 km'de çalışmalar devam ediyor.

İzmir'e yönelik yaptığımız projeler de devam ediyor. Ankara-İzmir YHT Projesi'nde altyapı çalışmaları devam ediyor.

Hızlı trene günde 5 bin kişi biniyor

Hızlı tren çalışmalarında son durum nedir?

Günlük 5 bin civarında vatandaşımız yararlanıyor. Yüzde 100 dolu gidiyor. Pendik'ten Halkalı'ya kadar olan kesimde yoğun çalışmalar yapılıyor. 2015 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Yüklenici tarafından sıkıntı olmaması halinde. Zaman zaman yükleniciden kaynaklanan sıkıntılar olabiliyor. Ben bir problem de görmüyorum. 2015 sonuna yetiştireceğiz.

Abdullah Karakuş/Milliyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi
  • 10.08.2021 10:21

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi

Vatandaş konut almaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreği itibarıyla bankalardan 277 ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"
  • 01.02.2021 16:30

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyan ...

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı
  • 18.11.2020 09:07

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığın ...

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"
  • 12.03.2020 11:28

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim ...

3. Köprü'de o tabliye işte böyle işleme alındı!
  • 22.05.2015 11:32

3. Köprü'de o tabliye işte böyle işleme alındı!

Toplamda 59 tabliyeden oluşacak olan 3. Köprü projesinde şu ana kadar 5 tabliye ...