maritbet girişmaritbet
Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı'daki çalışmaları inceledi

Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı'daki çalışmaları inceledi

Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı'ndaki genişletme çalışmaları kapsamında tamamlanan uçak park yeri ve taksi yollarını inceledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bizim olmazsa olmazımız üçüncü havalimanıdır. Üçüncü havalimanımızın inşa edilmesi buraların atıl kalacağı anlamına kesinlikle gelmemelidir" dedi.

Atatürk Havalimanı'ndaki genişletme çalışmaları kapsamında tamamlanan uçak park yeri ve taksi yollarını inceleyen Elvan, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Elvan, bir gazetecinin, "Yeni bir havalimanı inşa ediliyor. Bir taraftan da Atatürk Havalimanı'nda da 40 bin metrekarelik bir kargo terminali yapılacak. 'Üçüncü havalimanı yapılıyorsa bu yatırımlara ne gerek var?' şeklinde eleştiriler olabiliyor. Buna ilişkin görüşleriniz nelerdir?" sorusu üzerine, Türkiye'de havacılık sektörünün büyüme hızının çift haneli rakamlarda olduğunu ifade etti.

Teknik ve bilimsel çalışmaların da havacılıktaki büyüme performansının süreceğini gösterdiğine dikkati çeken Elvan, şu bilgileri verdi:
"Bizim olmazsa olmazımız üçüncü havalimanıdır. Mutlaka üçüncü havalimanını inşa etmek zorundayız. Üçüncü havalimanımızın inşa edilmesi buraların atıl kalacağı anlamına kesinlikle gelmemelidir. Neden gelmemelidir? Çünkü artık Türkiye, hava trafik yoğunluğunun maksimum düzeyde olduğu bir bölgede bulunuyor. Çünkü hava trafik yoğunluğu, batıdan yavaş yavaş doğuya kaymaya başladı. Dünya geneline baktığınızda şu anda İstanbul, hava trafik yoğunluğunun en fazla olduğu illerden veya bölgelerden biri. Yine İstanbul'un konumuna baktığımızda özellikle Asya, Uzakdoğu, Kafkaslar, Ortadoğu, Afrika, Avrupa, hangi yöne bakarsanız bakın, en kısa yoldan en ucuz seyahat edebileceğiniz bir güzergah. Dolayısıyla sadece bizim kendi milli şirketimiz, gurur duyduğumuz Türk Hava Yolları (THY), diğer yerel şirketlerimiz tarafından değil, uluslararası hava yolu şirketleri tarafından da tercih edilen bir üs durumunda. Bundan sonraki süreçte de tercih edilmeye devam edecek."

"Bataklığı ülkenin yararına sunuyoruz"

Bakan Elvan, Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir vatandaşının üçüncü havalimanıyla gurur duyması gerektiğini ifade ederek, "İşte THY Genel Müdürümüz (Temel Kotil) burada. Her yurt dışı seyahatimizde bize ilk sorulan soru şudur; 'Üçüncü havalimanındaki gelişmeler ne durumda? Ne yapıyorsunuz, hangi aşamaya geldiniz?' Onları neden bu kadar çok ilgilendiriyor? Bu soruyu siz de sormalısınız değerli arkadaşlar" diye konuştu.
Elvan, üçüncü havalimanının bulunduğu arazinin bataklık olduğunu dile getirerek, arazide yıllarca kömür madenciliği yapıldığını anlattı. Elvan, "Kimin sesi çıktı bugüne kadar? Hanginiz tepki gösterdiniz? Kimler tepki gösterdi? Yıllarca oralar oyuldu. Bataklık haline dönüştürüldü. İşte biz bu bataklığı gerçek anlamda bu ülkenin yararına sunuyoruz. Yaptığımız şey bu" değerlendirmesinde bulundu.

"Üçüncü havalimanının yerinin değişmesi söz konusu değil"

Üçüncü havalimanının yerinin değiştirilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:
"Bunları yazanları çok merak ediyorum. Gerçekten zerre kadar bu ülkeyi seviyorlarsa çok samimi söylüyorum, bu ülkenin hayrına bir şeyler söylemek istiyorlarsa bu havaalanının arkasında olmaları gerekir. Ben bunu anlamakta inanın çok güçlük çekiyorum. Dünyanın en büyük havaalanını, devletin kasasından bir kuruş para çıkarmadan inşa ediyorsunuz ve her yıl yaklaşık 1 milyar avro, yani 3 milyar lira da devletin parasına para koyuyorsunuz, buna rağmen itiraz ediliyor. Dünyanın hangi ülkesinde, çok samimi olarak soruyorum, bana söyleyin, bana bir tane ülke gösterin, böyle bir proje olacak, devletin kasasından bir kuruş para çıkmayacak ve her yıl devletin kasasına 3 milyar lira para girecek ve bu projeye hayır diyecekler. Böyle bir imkanı Türkiye dışında hiçbir yerde bulamazsınız."

Elvan, üçüncü havalimanındaki sondaj ve etüt çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğine işaret ederek, "Yüzlerce araç şu anda çalışıyor. Bildiğim kadarıyla yüklenici firma, binlerce aracı almak üzere girişimlerde bulundu. Onların önemli bir kısmı, yüzde 20-25'lik kısmı Türkiye'ye geldi. Yoğun bir çalışma söz konusu. Burada herhangi bir sıkıntımız yok ama elbette her zaman olduğu gibi bizim havaalanı yapmamızdan rahatsız olanlar olacak" dedi.

Atatürk Havalimanı'nın da kullanılmaya devam edileceğini belirten Elvan, Türkiye'nin iç hatlardaki yolcu sayısının da 75 milyona ulaştığını hatırlattı. 

Yerel-bölgesel uçak imalatı 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2023 yılına ait en önemli hedeflerinden birisinin bölgesel uçak imalatı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Kendi yerel-bölgesel uçağımızı imal etmek. Bunu sağladığımız takdirde özellikle çapraz uçuşlarda, hatta bunun imalatından bile önce ilave çapraz uçuşlara geçeceğiz. Yani bugün 7 il merkezinden veya 7 havalimanından, Türkiye'nin farklı 52 havalimanına sağlanan uçuş, belki 7 havalimanından olmayacak, 15 olacak, 20 olacak. Bu tür çapraz uçuşları sağlayacağız. Artık insanlar uçakları dolmuş gibi, iller arasında kullanabilme imkanına kavuşacak." 

İstanbul'daki üçüncü havalimanının Kanal İstanbul projesiyle paralel yürütülerek, çıkan hafriyatın yeni havalimanı inşaatında kullanılacağına ilişkin iddialara da değinen Elvan, "Burada şunu ifade edeyim. Şu anki mevcut düzenleme, Kanal İstanbul'dan çıkacak malzeme kullanılmadan da o havalimanı inşa edilebilecek. Tüm çalışmalar o yönde gerçekleşiyor. Dolayısıyla 'İşte Kanal İstanbul gerçekleşmezse 3. havalimanı gerçekleşmez' gibi bir tez tamamıyla yanlıştır. Doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kanal İstanbul için gerekli çalışmaları yaptığını, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak da tüm projeleri hazırladıklarını sözlerine ekledi.

AA

 

Yorum Yaz