maritbet girişmaritbet
LPG’li araçlara kapalı otopark yasağı kalkacak!

LPG’li araçlara kapalı otopark yasağı kalkacak!

Benzin fiyatlarındaki artışla birlikte LPG’li araç sayısı zirveye ulaştı. Ancak kapalı otoparklardaki giriş yasağı araç sahiplerini çıkmaza sokuyor.

Günden güne artan LPG'li araç sayısı neredeyse zirveye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Ağustos ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam 19 milyon 641 bin 814 adet taşıtın bulunduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre trafiğe kayıtlı otomobillerin büyük bölümünü LPG'li araçlar oluşturuyor.  2004 yılında 793 bin olan LPG'li taşıt sayısı 2015 yılında 4 milyon 212 bin 763'e ulaştı.

LPG'Lİ ARAÇLAR DAHA AZ TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Yapılan araştırmalara göre güvenlik standartlarına uygun LPG'li bir araç, benzinli bir araçtan daha az tehlike oluşturuyor. Ancak buna rağmen LPG'li taşıtların konut ve özel otoparklara girişinin yasak olması araç sahiplerini zor durumda bırakıyor.

‘GÖRÜŞMELER BAKANLIK NEZDİNDE DEVAM EDİYOR'

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, “Derneğimizin ve üyesi olduğumuz diğer STK'ların da girişimleri ile bu nevi araçların kapalı araç park yerlerinden faydalanabilmesi için ilgili kamu kurumları ile çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Mevzuatlar kapsamında kısıtlayıcı maddelerin düzenlenmesine ilişkin süreç ise ilgili Bakanlıklar nezdinde devam etmektedir” diye konuştu.

Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper

Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper, LPG'li taşıtların kapalı araç park yerlerinden faydalanabilmesi için ilgili kamu kurumları ile çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

YÜZDE 20'SİNDE EMNİYET VALFİ VAR

TSE-ECE R67-1'e göre, otogaz dönüşüm sistemi dahilinde araçlarda emniyet valfinin bulunması tavsiye ediliyor. Belirtilen bu emniyet valfi, tankın iç basıncı yükseldiğinde kontrollü bir şekilde gazı dışarı bırakıyor, tankın iç basıncının düzenli bir şekilde düşürülmesini sağlıyor ve böylece aracın güvenliği artıyor. Türkiye'de, otogazlı araçların en az yüzde 20'sinin emniyet valfi taşıdığı tahmin ediliyor.

TSE'DEN LPG'Lİ ARAÇLARA PARK İÇİN ÖZEL TASARI

24 Aralık 2014 tarihinde özellikle AVM otoparklarının taşıması gereken şartları belirleyen tasarıyı hazırlayan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), araç park yerlerinde alınması gereken önemleri tanımladı. LPG'li araçlara uygun olmayan otoparkı bulunmayan yeni AVM'lere ruhsat verilmemesinin gündeme gelmesiyle mevcut AVM'lerin de TSE'nin şartlarına uyması istenecek.

‘SORUNUN ÇÖZÜME KAVUŞMASINI BEKLİYORUZ'

LPG Derneği Başkanı Şiper, “Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından standartlara uygun dönüşümü yapılmış araçların, yine standarda uygun olduğunu belgeleyen park yerlerine alınmasının sağlanması, sorunun çözüme kavuşturulması beklenmektedir” açıklamasını yaptı. 

AVRUPA'DA LPG'Lİ ARAÇLARA YASAK YOK

Buna göre kapalı konut ve özel otoparklara LPG'li araçlara uygun havalandırma sistemleri kurulacak. Otoparklarda, risklere karşı gaz alarmları olacak ve yangın söndürme sistemleri buna yönelik olarak geliştirilecek. Türkiye'deki LPG'li taşıt sahipleri de düzenlemelerin ardından İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, İtalya, Belçika, Lüksemburg başta olmak üzere pek çok ülkede olduğu gibi araçlarıyla kapalı otoparklara rahatça girebilecek.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz