maritbet girişmaritbet
Kültür ve Turizm Bakanlığı son üç yılda 10'dan fazla yeni müze kurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı son üç yılda 10'dan fazla yeni müze kurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı özel teşebbüslerin de katkısıyla sadece son üç yılda 10'dan fazla yeni müze kurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı özel teşebbüslerin de katkısıyla sadece son üç yılda 10'dan fazla yeni müze kurdu. Ayrıca 34 yeni müzede uygulama ve proje çalışmaları başlatılırken, 50'yi aşkın müze çağdaş müzecilik anlayışına göre yenilendi. AA muhabirinin derlediği bilgelere göre, dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Aydın Müzesi, Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi yeni müzelerle sayı 370'e çıkarıldı. Ziyaretçilerin müzelerde artık teknolojinin bütün imkanlarından faydalanmasını isteyen Bakanlık, ilk kez birçok müzede interaktif sunum, sanal canlandırma ve hologram gibi dijital teknolojiler kullanmaya başladı. 188'i Bakanlığa bağlı 370 müze, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı, tarih ve kültür meraklısına hizmet veriyor. Bunun yanında Bakanlığa bağlı, düzenlenmiş 131 ören yeri  de bulunuyor. Sayıları gün geçtikçe artan müzeler, artık sadece eserlerin sergilendiği, depolandığı soğuk mekanlar olmaktan çıkarak, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı; bilimsel yayınların yapıldığı eğitim ve kültür kurumları haline getirildi. 

Aydın Yeni Arkeoloji Müzesi
1973'te yapılan Aydın Müzesi binası, 39 yıllık zaman sürecinde çağdaş müzecilik anlayışının gerektirdiği ihtiyaçlara cevap veremez duruma geldiğinden yeni müzeye ihtiyaç duyulmaya başlandı. Geçen yıl kapılarını açan Aydın Yeni Arkeoloji Müzesi, 15 bin 917 metrekare alan üzerinde hizmet veriyor. 

Konferans salonu, çocuk eğitim atölyesi, idari birimler, kütüphane, ziyaretçi bilgilendirme salonu, eser depoları, laboratuvar ve geçici sergi alanları da bulunan müzenin kapalı teşhir salonunda Çine-Tepecik, Arkaik Panionion, Kadıkalesi (Anaia), Alabanda, Tralleis, Magnesia ve Nysa antik kentlerine ait buluntuların yanısıra Orthosia Mozaiği sergileniyor. 

Taş eserler bölümünde ise Roma Dönemine ait çeşitli taş eserler, sikke bölümünde Klasik Dönemden Osmanlı Dönemi sonuna kadar tarihlenen sikkeler ziyaretçilerle buluşuyor. Roma Döneminde sikke basımı gerçekçi silikon heykellerle canlandırılırken, Orthosia Mozaiği üzerinde bulunan Gladyatör Dövüşü sahnesi, interaktif sunum tekniği ile görülebiliyor.

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi
2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan "Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi" bin 408 metrekare kapalı, 3 bin 180 metrekare açık teşhir alanı ve depo, atölye, kafeterya gibi mekanlarıyla toplam 6 bin 640 metrekare kullanım alanına sahip. Ağırlıklı olarak Eskişehir sınırları içindeki ören yerlerinde yapılan kazı ve yüzey araştırmaları sonucunda açığa çıkarılan eserlerin sergilendiği müzede, geçici 

sergi salonuna ek olarak konferans salonu, laboratuvar ve fotoğrafhane bölümleri bulunuyor.

Sanatsal organizasyonlara da ev sahipliği yapan müze, modern yapısı ile Türkiye'deki çağdaş müzecilik anlayışının en önemli örneklerinden 
biri konumunda. 

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ve Konferans Merkezi
"Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi" dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor. Çağdaş müzecilik anlayışına göre düzenlenmiş özgün teşhiriyle dünyanın önemli müzelerinden biri durumundaki alanda, Zeugma antik kentinden çıkarılan ve şu ana kadar restorasyon ve konservasyonu tamamlanan toplam 2 bin 600 metrekare mozaik, 4 Roma çeşmesi, 24 sütun, 4 heykel, 1 bronz Mars heykeli sergileniyor. Zeugma bölümünde Hamam Mozaikleri ile Mars heykeli, GAP 2000 kurtarma kazılarında bulunan mozaikler ile dünyaca ünlü "Çingene Kızı Mozaiği" sergileniyor.

Müzede 5 seminer ve konferans salonu, çocuk eğitim atölyesi, idari birimler, kütüphane, mozaik konservasyon merkezi ve geçici sergi alanları yer alıyor. 2011'de açılan müze bugüne kadar yerli ve yabancı bir çok ödüle layık görüldü.

Kırşehir Kaman Kalehöyük Müzesi
2010'da Kaman'ın  Çağırkan beldesinde Japon hükümeti tarafından sağlanan, ödenekle "Kültürel Mirası Koruma Programı" hibesi ile inşa edilen "Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi", Kalehöyük'ün kendi formundan esinlenilerek, kazısı yapılan höyük görünümünde tasarlandı.

Kaman Kalehöyük'te bulunan arkeolojik eserlerin, yeniden eskiye doğru sergilendiği müzenin, tasarım anlayışıyla eğitim ve kültür turizmi açısından yeni bir çekim alanı oluşturması bekleniyor. Bin 500 metrekare kapalı inşaat alanına sahip müzede sergi salonları, eserlerin incelenmesine, araştırılmasına, fotoğraflanmasına ve restorasyonuna olanak tanıyan laboratuvarlar, görsel-işitsel sergileme birimi, konferans köşesi, kütüphane, eser depoları ve idari bölümlerden oluşuyor.

Kilis Müzesi
Tescilli sivil mimarlık örneği olan Neşet Efendi Konağının "Kilis Müzesi"ne dönüştürülmesiyle, Kilis'teki kazı ve yüzey araştırmalarında açığa çıkarılan eserlerin sergilendiği bir mekan elde edildi.

Toplam alanı 660 metrekade olan müzede Oylum Höyük kazısına ait arkeolojik eserler, Kilis Evi düzenlemesi ile etnografik eserler teşhir ediliyor.

Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Arastalı Bedesten
Toplam teşhir alanı bin 144 metrekare olan "Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Arastalı Bedesten" , Tokat Müzesinin yetersiz kalmasıyla ortaya çıktı.

Arkeolojik eserler ortada yer alan bedesten kısmında, Geç Kalkolitik dönemden Doğu Roma dönemi sonuna kadar kronolojik bir sıra ile sergileniyor. Arkeoloji salonundaki eserlerin büyük bir kısmı Maşathöyük'te yapılan kazılardan çıkarıldı.

Aynı salonda bulunan sikke bölümünde ise Klasik dönemden başlayarak, Helenistik, Roma, Doğu Roma ve İslami dönemlere ait eserler görülebiliyor.

Şenay Ünal, Eda Ay/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!
  • 23.09.2022 17:00

Turist sayısı yılın ilk 8 ayında yüzde 58.32 artış gösterdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yılın ocak-ağustos döneminde ülkeye gelen ziyaretçi ...

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"
  • 09.09.2022 15:04

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona i ...