maritbet girişmaritbet
'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'

'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'

Ak Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Körfez projesi ÇED olumlu raporuna yönelik açılan davayı "iyi niyetli" olarak yorumlamadıklarını ifade etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, "İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin denizi kirleteceği, sulak alana zarar vereceği" yönündeki iddiaların bilimsel raporlarla çürütüldüğünü belirterek, ÇED olumlu raporuna yönelik açılan davayı "iyi niyetli" olarak yorumlamadıklarını ifade etti.

İzmir Körfezi'nin iki yakasındaki Çiğli ve Narlıdere ilçelerini birbirine bağlayacak projeye verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması için bazı sivil toplum örgütlerinin başvurusuyla dava açılmasına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaya, AK Parti iktidarı olarak İzmir'e 43,1 milyar liralık yatırım yaptıklarını vurguladı. 

Bu süreçte başlayan hemen tüm yatırımlara karşı, engellemeci bir tavır izleyen kesimin bulunduğuna dikkati çeken Kaya, davalarla İzmirliye zaman kaybettirildiğini kaydetti.

Dava açan grupların aksine İzmirlilerin, Başbakan Binali Yıldırım'ın başlattığı İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne tam destek verdiğini anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Davada ortaya konan sorular, projenin açıklandığı 1,5 yıllık süreç içerisinde cevabını almış sorulardır. 'Körfezi kirleteceği, doğal ve sulak alana zarar vereceği', bunların hepsi bilimsel raporlarla çürütülmüştür. Dolayısıyla buna cevap almalarına rağmen hala bu noktada bir dava açılmasını biz iyi niyetli olarak değerlendirmiyoruz.

Ciddi bir proje hazırlıyoruz, böyle bir projede bunların gözardı edilmesini beklemek akıl, mantık kurallarına terstir. Bunlar araştırıldı, incelendi biz zaten buna göre bir proje ortaya koyduk. Ben mahkeme sürecinden de bu noktada netice itibarıyla bir şey çıkacağını sanmıyorum." 

"Temelini 9 Eylül'de atacağız"

Kaya, ÇED toplantısında tüm paydaşların görüşlerinin alındığını, "Kamuoyunun önünde projeyi destekleyeceğini" ifade eden CHP'li belediyelerden dördünün ÇED sürecinde projeye "hayır" dediğini hatırlattı. 

"Bu anlayış, İzmir'in ve İzmirlinin iki yakasının bir araya gelmesini engellemektir." diyen Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu projenin 9 Eylül'de temelini atmayı büyük bir istek ve arzuyla bekliyoruz. İzmir'in kaybedecek bir dakikası yok. 'İnat da bir murattır' diyoruz. Konak Tünelleri projesinde de gördük. Dava sürecini olabildiğince uzattılar ama gördük ki ilk kullananlar da kendileri oldu. Bu mega projeyi bitirdiğimizde inanıyorum ki soluğu mahkemede alanlar projeyi ilk kullananlar olacaktır."

Projeyi broşürlerle anlatacaklar

İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut ise Başbakan Binali Yıldırım'ın kente kazandırmak istediği dev projeye ideolojik yaklaşımlarla engel olunmaya çalışıldığını savundu.

Platform olarak bu süreçte sessiz kalmayacaklarına değinen Karabulut, şöyle devam etti:

"İzmirli tüp geçiti bekliyor. Heyecanı sokaklarda da görüyoruz. Platform olarak bu süreci daha aktif bir şekilde anlatacağız. Bastırdığımız 10 binlerce broşür var. İzmir'in kazanacağı bu değeri daha fazla anlatmak için gayret edeceğiz. Bu İzmirli olarak bizim görevimiz. Bastırdığımız 10 binlerce broşür var. İzmirlilere bunu anlatmak istiyoruz."

Vatandaş desteği

İnciraltı'nda 30 yıldır esnaflık yapan Olur Özen, en büyük hayalinin proje tamamlanınca karşı kıyıya geçmek olduğunu, Körfez Geçişi Projesi'nin engellenmesi için açılan davaların kendisini çok üzdüğünü anlattı.

"Hükümetin dik duruşu sayesinde bu proje engellenmeyecektir." diyen İnciraltı sakini Mustafa Kaygusuz ise bölgeye hiç gelmeyen insanların projelere ilişkin fikir üretmesine tepkili olduklarını dile getirdi. 

İzmir'in Marmaray'ı

Başbakan Yıldırım'ın "İzmir'in Marmaray'ı" benzetmesi yaptığı Körfez Geçiş Projesi, körfezin iki yakasında bulunan Narlıdere ve Çiğli ilçelerini denizden birbirine bağlayacak.

Karayolu ve raylı sistem olarak planlanan toplam 12,6 kilometrelik Körfez Geçişi Projesi'nin 6,9 kilometresi deniz geçişi olacak. Deniz geçişinin bin 900 metrelik kesimi batırma tüp tünel, 4 bin 175 metrelik kesimi köprülü geçiş, 880 metrelik kesimi ise ay yıldız şeklinde yapay adadan oluşacak. Proje karayolu ve raylı sistem olarak planlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Kanal İstanbul projesi Montrö'nun dışında bir projedir"
  • 27.12.2019 10:18

"Kanal İstanbul projesi Montrö'nun dışında bir projedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu’nu açık ...

"Yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz"
  • 12.03.2021 16:13

"Yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde, Ekonomi Reformları ...

3S Firuze Konakları’nda yüzde 10 peşinat ve yüzde 10 indirim!
  • 11.06.2020 13:48

3S Firuze Konakları’nda yüzde 10 peşinat ve yüzde 10 indirim!

3S Kale Holding’in imzasını taşıyan 3S Firuze Konakları’nda son dairelerin satış ...

Park Orman'a 109 yerine 53 bungalov!
  • 31.08.2018 17:35

Park Orman'a 109 yerine 53 bungalov!

Park Orman Tabiat Parkı Projesi için ÇED raporu hazırlandı. Rapora göre, bungalo ...

İzmir-Ankara YHT Projesi 2019'da tamamlanacak
  • 18.06.2017 14:13

İzmir-Ankara YHT Projesi 2019'da tamamlanacak

İki şehir arasındaki mesafeyi 3 saat 30 dakikaya indiren İzmir-Ankara Yüksek Hız ...

'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'
  • 13.05.2017 10:13

'Körfezi kirleteceği bilimsel raporlar ile çürütüldü'

Ak Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Körfez projesi ÇED olumlu raporuna yöne ...