maritbet girişmaritbet
Konutta fiyatlar terse döndü, işte yeni gözdeler!

Konutta fiyatlar terse döndü, işte yeni gözdeler!

Türkiye genelinde konut fiyat artışlarında İstanbul yerinde kalırken, İzmir ,Antalya, Samsun gibi Anadolu sahilleri ipi göğüsledi.

Türkiye'de son 20 yıldır gözlenen gayrimenkul piyasası fiyat hareketleri tersine döndü. 2001 krizinden çıkılmasından itibaren gayrimenkulde İstanbul yatırımcısına çok önemli kazançlar sağlarken bu yıl Anadolu sahilleri öne çıktı. Bu iller içinde de yatırımcının gözdesi batı kentlerimiz oldu. Bunun sebebinin ise özellikle megapollerden nispeten daha sakin şehirlere yönelen yatırım ve yaşam tercihleri olduğu gözlendi. 

Türkiye'de en yüksek değer artışı sırasıyla Balıkesir, Kocaeli, Antalya, Manisa, Aydın, Kayseri, Bursa, Tekirdağ, Samsun ve İzmir'de görüldü.Gayrimenkul veri sorgulama platformu Tapusor.com dataları ile yapılan incelemede İzmir ve Samsun'da değer artışı yüzde 20 ve üstü olarak görülmekte iken, Kayseri, Bursa ve Tekirdağ yüzde 15 üstünde değer artışı ön plana çıkıyor.

Listede değer artışı konusunda İstanbul en dipte görünüyor. Türkoğlu, İstanbul'da değerin yüzde 2'nin altında bir artış gösterdiği ve bu durumun durağan olarak kabul edilebileceği değerlendirirken, Ankara'da yüzde 8 İzmir'de ise yüzde 20 üstüne çıkan değer artışlarının dikkat çektiğini dile getirdi.

Metrekare fiyatları İstanbul'da 1 yılda yüzde 1.66 oranında artarak 4 bin 600 liraya yükseldi. Fiyat artışında lider İmir'de ise metrekre fiyatları 3 bin 185 lira oldu. Son 1 yılda büyük bir sıçrama görülen Samsun'da metrekare fiyatları yüzde 20.78 artışla bin 395 liraya kadar çıktı

'DAHA UCUZ YERLER DEĞERLENİYOR' 

Bu illerdeki birim değerlerin özellikle İstanbul'a göre daha uygun olması da ikinci bir önemli etken olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıdaki rakamları Tapusor.com ve Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) datalarından elde ettik. İnceleme kapsamında TUİK resmi konut satış rakamlarını, Tapusor.com ortamala konut değerlerini 2017 ve 2018 yıllarının ilk 5 ayı için karşılaştırdık. Bu illerde değer değişimi ve gerçekleşen konut satışı değişimlerinin ilişkisine bakıldığı zaman, konut satışlarındaki durağanlığın fiyat artışına da etki ettiği görülüyor.

 '3 BÜYÜK İLDE SATIŞLAR DÜŞTÜ'

Konuyla ilgili Habertürk'e konuşan Tapusor.com Genel Koordinatörü Ömer Türkoğlu; “TUİK datalarıyla oluşturulan tablo incelendiğinde en yüksek konut satışına sahip ilk 3 il İstanbul, Ankara ve İzmir olarak tahminleri doğrular nitelikte. Fakat alışıla gelenin aksine 3 ilde de bir önceki senenin aynı dönemine göre konut satış sayısında yüzde 5 ve üstü düşüş gözlemlenmekte.

Ankara için bu değer yüzde 15, İstanbul için yüzde 7 ve İzmir için yüzde 6 üstünde” dedi. Türkoğlu, Türkiye'deki tüm şehirlerin değer artışında altın ve dövizin altında kaldığını söyledi. Türkoğlu, "2017-2018 Mayıs sonu yüzde 27 artan dolar ve yüzde 33 artan altın değerlerine göre tüm illerde konut değer artışları dolar ve altın değer artış seviyesinin altında kaldı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor
  • 25.05.2021 10:39

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Konutta talep azal ...

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?
  • 30.04.2021 10:26

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?

THY, tam kapanma sürecinde biniş kartlarının havaalanlarından alınacağını duyurd ...

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!
  • 25.04.2021 07:45

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!

Fawori Dünyam 16 ilde 5.000 ustaya Bi’ Dünya Sürpriz Bi’ Dünya Fırsat’la ulaştı. ...