maritbet girişmaritbet
"Konut fiyatını yükselten arsa rantı"

"Konut fiyatını yükselten arsa rantı"

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar: "Konut fiyatlarındaki artışların sebebi arsa rantları ve bir anlamda dövize endeksli satışlar"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, konut fiyatlarındaki artışların inşaat malzemeleri fiyatlarından kaynaklanmadığını belirterek, "2015'te inşaat malzemelerinin fiyatları yüzde 5,9 arttı, enflasyon oranı ise yüzde 8,8. Yani enflasyonun gerisinde artmış. Buradaki artışın sebebi arsa rantları ve bir anlamda dövize endeksli satışlar." dedi.

Hinginar, Feriye Lokantası'nda gerçekleştirilen Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2015'te yüzde 4 büyümesine değinerek, bu rakamın son çeyrekteki yüzde 5,7'lik büyümeyle yakalandığını söyledi.

"İnşaat sektörü 2015'te geçmiş yılların aksine ülke büyümesine paralel büyümedi ve oran yüzde 1,7'de kaldı" diyen Hinginar, inşaat sektörünün son çeyrekteki büyüme oranının yüzde 5,4'e ulaştığını ifade etti.

Hinginar, açıklamalara göre büyümede ağırlıklı olarak kamu inşaat harcamalarının etkili olduğunu, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projelerin özel üstleniciler tarafından yapılmasına rağmen kamu harcaması olarak gösterildiğini aktardı.

Geçen yıl kamu inşaat harcamaları yüzde 8,4 artarken özel sektör harcamalarının yüzde 1,2 azaldığı bilgisini veren Hinginar, "Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü gibi yatırımlar ele alınıyor. Ancak bunların ne kadarı kamu? Mesela Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı özel sektör tarafından yürütülüyor. Bu, özel sektör harcaması mı kamu harcaması mı biraz tartışmaya açık" diye konuştu.

Hinginar, özel sektör inşaat harcamalarının yıl genelinde eksi büyümeye sahip olmasına rağmen son çeyrekte yüzde 1,5'lik büyüme gösterdiğini kaydederek, 2015'in iki büyük seçim ve gerilmiş bir atmosferle geçtiğini, söz konusu rakamların bu etkiler altında gerçekleştiğini, kasım seçimlerinden sonra son çeyrekte iyimserliğe dayalı bir toparlanma olduğunu anlattı.

Nitekim inşaat malzemeleriyle ilgili endeks çalışmalarında bu etkileri gördüklerini dile getiren Hinginar, güven ve beklenti endeksinde 2013 Ağustos'tan bu yana yaşanan aşağı doğru hareketin yeni bir normalleşme sürecine girilmesi gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

"İnşaat malzemeleri enflasyon oranının altında zamlandı"

Hinginar, konut fiyatlarındaki artışlara değinerek, bazı ortamlarda  bu yükselişlerin kaynağının inşaat malzemeleri fiyatlarından kaynaklandığının söylendiğini ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Başkan Hinginar, "Konuttaki artışlar inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıyor. 2015'te inşaat malzemelerinin fiyatları yüzde 5,9 arttı. Enflasyon oranı ise yüzde 8,8. Yani enflasyonun gerisinde artmış fiyatlar. Konut ücretlerindeki yükseliş ise bu rakamın oldukça ilerisinde. Buradaki artışın sebebi arsa rantları ve bir anlamda dövize endeksli satışlar" ifadelerini kullandı.

"Afrika'ya geç açıldık"

Geçen yıl Türkiye'nin bulunduğu bölgede artan terör olaylarının etkisini gösterdiğini dile getiren Hinginar, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararları ile ilgili oluşturduğu beklentilerin bu konudaki endişeleri devamlı olarak gündemde tuttuğunu aktardı.

Hinginar, 2016'da inşaat malzemeleri sanayi endeksinde yaşanan geri gidişin durmasını beklediklerini kaydederek, inşaat malzemeleri ihracatında 2015'te biraz geride kaldıklarını, 17 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, daha önce bu rakamın 21-22 milyar dolarlara ulaştığını anımsattı.

Bunun ana sebeplerden birisinin komşu ülkelerdeki karışıklık olduğunu belirterek, bu yüzden yeni pazar arayışlarını hep gündemde tuttuklarını ve Afrika ile ilgili çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Hinginar, Afrika'ya ilgilerinin son 1-2 yılda yoğunlaştığını ve bu konuda geç kaldıklarını ifade ederek, kendilerinden çok daha önce Çin'in Afrika'da  daha geniş bir pazar payına ulaştığını bildirdi.

"Yeni ve güzel gelişmeler var"

İhracat yaptıkları ülkeler açısından yeni ve güzel gelişmeler de yaşandığını dile getiren Hinginar, "İran'da ambargonun kalkmasıyla ülkemiz adına ciddi potansiyel oluşmaya başlıyor. İsrail ile ilişkilerin normalleşmeye başlaması da bizim için başka bir fırsat olacaktır. Rusya'da yumuşama belirtileri var ancak kısa vadede ne kadar etkili olur bir şey söylemek için erken" dedi.

İhracatta Türk inşaat malzemesi üretenlerin, müteahhitlerin, müşavirlerin beraber hareket etmesi ve potansiyelini iyi kullanması gerektiğini vurgulayan Hinginar, inşaat malzemesi sanayicilerinin birbirine dayanarak iş birliği içinde bu sıkıntılı dönemi beraber aşmaları gerektiğini vurguladı.

Hinginar, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili devletin verdiği teşvikten inşaatçılar ve dönüşüm yapanların yararlandığını hatırlatarak bazı bölgelerde ithal malzemelerin farklı yollar kullanılarak inşaatlarda kullanıldığını, bunların Türk ürünlerinden kalitesiz olduğunu ayrıca daha iyiymiş gibi reklamının yapıldığını bildirdi.

Bu durumdan Türk inşaat malzemelerinin olumsuz etkilendiğini dile getiren Hinginar, kentsel dönüşümde ithal malzemelere prim verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'
  • 23.02.2017 16:07

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, İM ...

Ytong ailelerin sağlıklı evlerde yaşamasına öncü oluyor
  • 09.06.2021 10:11

Ytong ailelerin sağlıklı evlerde yaşamasına öncü oluyor

Çevre ve enerji dostu, nefes alan, hafif yapı malzemeleriyle Ytong, ülkemizde sa ...

Türk Ytong, 2021’de kesintisiz üretime odaklandı
  • 22.01.2021 11:04

Türk Ytong, 2021’de kesintisiz üretime odaklandı

Yapı malzemesi sektörünün öncü kuruluşu Türk Ytong, 50. Ytong Yetkili Satıcılar ...

Armatür sektörü akıllı ürünlerle büyümeyi hedefliyor
  • 26.09.2020 10:32

Armatür sektörü akıllı ürünlerle büyümeyi hedefliyor

Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, geçtiğimiz yılı 1,5 milyar dolar ihracatl ...

Binalar yangından nasıl korunmalı?
  • 07.09.2020 10:36

Binalar yangından nasıl korunmalı?

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, binaların yangından korunması ...

Fethi Hinginar, 2 yıl için TGÜB’ün başkanı seçildi
  • 07.05.2018 14:22

Fethi Hinginar, 2 yıl için TGÜB’ün başkanı seçildi

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar 2 yıl için dernek başkanı se ...