maritbet girişmaritbet
Konak Tüneli’nde tarihi tecrit bitti!

Konak Tüneli’nde tarihi tecrit bitti!

İzmir’de Konak Tüneli'nin geçtiği yerlerdeki arkeolojik kazılar bitti.

Bu çalışmalarda Yahudi mezarlarından çıkan 900'ü aşkın insanın kemiği, Yahudi cemaatine teslim edilerek Gürçeşme'deki Yahudi Mezarlığı'na nakledildi. Ayrıca kazılarda ortaya çıkartılan mozikler ve freksler de Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmek üzere kayıt altına alındı.

Tünel çalışmalarının yapıldığı Konak'ta, maşatlık olarak bilinen halkın toplanma alanında ortaya çıkartılan mezarlık, İzmir'in en eski mezarlıklarından biri olarak biliniyordu. Bu alandaki mezarlıkların bir bölümü, 1930'lu yıllarda, dönemin İzmir Valisi Rahmi Bey zamanında başka yere nakledilmişti. Konak Tüneli kazı çalışmalarda ortaya çıkan Yahudi mezarlarından da 900'ü aşkın insanın kemiği çıktı. Bulunan kemikler Yahudi cemaatine teslim edilerek, Gürçeşme'deki Yahudi Mezarlığı'na nakledilmesi sağlandı. Ayrıca kazılarda ortaya çıkartılan mozikler ve freksler de Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmek üzere kayıt altına alındı.

Tünel kazı çalışması dışında kalan bölgede hala gün ışığına çıkartılmayan birçok eserin bulunduğu dile getirildi. Konak Tüneli alanında daha önce Roma hastanesi olduğu, burada su kültürü ile insanların tedavi edildiği, ortaya çıkartılan 13 odalı Roma evinde de moziklerin bulunduğu biliniyor.
 
Konak'taki kazılar sırasında, çalışma yapılan bölgenin çevresi sac levhalarla kapatılmıştı. Yolların daralması ve kazıların şeffaf bir şekilde yapılmadığı iddiasıyla bu duruma tepki gösterenler olmuştu. Bulunan eserlerle ilgili açıklama yapılmadığı belirtilerek de eleştiride bulunulmuştu. 

Egedesonsoz

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konak Tüneli’nde tarihi tecrit bitti!
  • 23.03.2015 11:02

Konak Tüneli’nde tarihi tecrit bitti!

İzmir’de Konak Tüneli'nin geçtiği yerlerdeki arkeolojik kazılar bitti. ...

İzmir’in sır projeleri yakında açıklanacak
  • 19.01.2014 12:08

İzmir’in sır projeleri yakında açıklanacak

İzmir’in plakasına atfen “35 İzmir 35 proje” sloganıyla bilinen projeler açığa ç ...

İzmir'deki Uçan Yol projesi yeniden ihaleye çıkıyor!
  • 25.07.2012 10:26

İzmir'deki Uçan Yol projesi yeniden ihaleye çıkıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karayolları'nın Konak Tüneli sebebiyle iptal ettiği ...