maritbet girişmaritbet
KKTC'ye su temin projesinde büyük gün 7 Ağustos!

KKTC'ye su temin projesinde büyük gün 7 Ağustos!

Asrın Projesi olarak nitelendirilen yatırımla Mersin'den Kıbrıs'a su götürecek 66,5 kilometrelik hattın son parçası ekleniyor.

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) ulaştıracak, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen "KKTC Su Temin Projesi" kapsamında 66,5 kilometrelik Deniz Geçiş İsale Hattı, son parçanın eklenmesiyle 7 Ağustos'ta tamamlanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, söz konusu isale hattının tamamlanması dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla KKTC'de 7 Ağustos Cuma günü tören düzenlenecek.

Yıl sonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında bugüne kadar Mersin Alaköprü Barajı, KKTC Geçitköy Barajı, 24 kilometrelik Türkiye tarafı kara yapıları, 3,7 kilometrelik KKTC tarafı kara yapıları, 67 kilometrelik Geçitköy Terfi İstasyonu-Arıtma Tesisi-Lefkoşa arasındaki isale hattı işleri bitirildi.

KKTC Tarafı İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Girne, Gazimağusa ve Dipkarpaz bölgeleri içme suyu isale hatlarının yapımı ise sürdürülüyor.

Proje tamamlandığında Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su 106 kilometrelik (Türkiye tarafı 23 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre, KKTC tarafı 3 kilometre) boru hattıyla KKTC'deki Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

İletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün içme, 37 milyon metreküpünün ise sulama amaçlı kullanılması planlanıyor.

Projenin su sıkıntısı çeken KKTC'nin gerek içme gerekse sulama amaçlı 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması ve özellikle sulama suyunun ülkenin zirai gelirlerini artırması öngörülüyor.

- Boru hattı denizin 250 metre altından geçecek

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımını imkansız kılması sebebiyle projede özel bir teknik kullanıldığını belirtti. 80 kilometrelik deniz geçişi boru hattıyla, denizin dibinden değil deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte kurulan askılarla KKTC'ye su taşınacaağını ifade eden yetkililer, en uzun halatın uzunluğunun 1 kilometreyi bulacağını kaydetti.

Proje için toplam 80 bin 655 metre boru, 132 şamandıra üretildiğine dikkati çeken yetkililer, yüksek yoğunluklu polietilen boruların her birinin çapının 1,6 metre, yekpare uzunluğunun 500 metre olduğunu, ağırlığının da basınç sınıfına göre 148 ton ile 183 ton arasında değiştiğini dile getirdi.

Yetkililer, borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarların önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebileceğinin de altını çizdi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

KKTC'ye su temin projesinde büyük gün 7 Ağustos!
  • 06.08.2015 11:48

KKTC'ye su temin projesinde büyük gün 7 Ağustos!

Asrın Projesi olarak nitelendirilen yatırımla Mersin'den Kıbrıs'a su götürecek 6 ...