maritbet girişmaritbet
Kıyı İstanbul turizm sektörüne olan inancı artıracak

Kıyı İstanbul turizm sektörüne olan inancı artıracak

Alman ve İsviçreli yatırımcıların ortaklığı ile inşa edilen Kıyı İstanbul projesi turizm sektörünü heyecanlandırdı.

İstanbul kıyılarının en korunaklı bölgesi olan Büyükçekmece koyunda hayata geçirilen Kıyı İstanbul projesi, BRN Mimarlık'tan Yüksek Mimar Baran Uyan imzasını taşıyor. 

Kıyı İstanbul'un basın toplantısından açıklamalarda bulunan Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkan Nazmi Erten, lansmanda şu açıklamalarda bulundu: 

"İlk tanışmamız 2011 yılında oldu. O gün de proje beni heyecanlandırmıştı. Zaman içinde karşılaştığı zorluklara rağmen sabırla, inançla bu projeye sarılan, projeyi geliştiren isimler inandılar ve bugüne getirdiler. Burgan Bank olarak amaç, 2011'den beri bu projenin finansmanında olan bugünkü kararımızda bu projenin tamamlanmasına kadar finansmanın bir parçasını oluşturmak.

Bu projenin beni heyecanlandıran birkaç yönü var. Eğer yüzde 2,9 büyüyen Türk ekonomisinin büyüme dinamiklerine bakarsanız pek de istediğimiz gibi olmadığını görebilirsiniz. Nedir ordaki eksik? Özel sektör yatırımları yeteri kadar yoktu. Özel sektör yatırımlarının katkısı son dönemlerde büyümeye katkısı son dönemlerde kısıtlı. Özel sektör yatırımı olan bu projenin bu manada önemini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu proje birçok zorluklarla karşılaştı demiştim. Ama otoriteler, hükümet, belediye, gerek bölge gerek büyükşehir belediyesi, projenin önemine binaen gereken desteği verdi ve bu noktalara gelindi. Daha gidilecek yol var mı var. Ama bu yoldan dönüşü yok. Turizm sektörünün karşı karşıya kaldığı zorluklara rağmen yerli ve yabancı bir grup yatırımcının sektöre olan inancını göstermesi açısından önemli bir yatırım. Bu anlamda bugüne kadar rol alanları hem tebrik ediyorum hem onları bundan sonrası için de yüreklendirmek istiyorum” dedi. 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise lansmanda belediye başkanlarının projeleri ile bilindiğini belirterek Kıyı İstanbul'u değerlendirdi. 

Akgün “1994 yılından bu yana Büyükçekmece'yi bir villa kent olarak planladık. Yüksek katlı binaya yer vermedik. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı Avrupa'nın çok üzerinde. 135 metrekare… Bu planımızı ilk inceleyen yatırımcı Emaar şirketi oldu. 2 bin dönüm araziyi alarak hemen Toskana Vadisi'ne başladı. Ama onun öncesinde Alarko Holding ile Üzeyir Garih ilk villa kenti yaptı. Sonrasında devam etti. Gördük ki dünyanın hiçbir yerinde bir ilçe sınırları içerisinde olamayacak kadar villa oldu. 17 bin tane villa var. İçinde insan oturuyor. Büyükçekmece'de 35 bin tane daha villa yapılacak. Villa sahipleri beni 1996'dan beri beni sıkıştırıyor. 'Neden bir yat limanı yaptırmıyorsunuz?' diye. 90'lı yollardan daha önce örnek bir yat limanının yapılmasının şart olduğuna inanmıştım. Plan ve projelerimizi buna görfe hazırlamıştık. 1994-1995'te hemen Kıyı İstanbul'un bulunduğu yeri özel planla 'yat limanı marina' şeklinde planladık. Bakanlığa götürdük, tasdik ettik. 1996 yılında bitti. Daha sonra mendireğin temeli atıldı. Deniz otobüslerinin istifade edeceği alan haline getirildi. 2003 yılndan itibaren marinayı nasıl yaptırabiliriz, sermaye lazım, ytırımcı lazım diye düşündük. Uzun bir proje oldu ama sonuçta biz kazandık, Türkiye kazandı. Avrupa'da böyle ikinci bir yat limanı yok. 2018'in Eylül-Ekim ayları gibi planlandı. Ekim 2018 itibari ile Türk turizminin hizmetine sunmuş olacağız" açıklamasında bulundu.

Hasan Akgün, "Belediye Başkanı olarak beni ilgilendiren bir ikinci tarafı da şudur: Birincisi rüyamın gerçekleşmiş olması. İkincisi çok estetik ve Avrupa'da benzeri olmayan bir yat limanının ortaya çıkması. Üçüncüsü ise istihdam sağlayacak olması. Kıyı İstanbul projesi bittiği zaman 4 bin vatandaşımız istihdam edilecek. Bittiği zaman yatırım kendini katlayacaktır" dedi.

24. dönem Rize Ak Parti Milletvekili Nusret Bayraktar'ın da katıldığı tanıtım toplantısında Bayraktar önemli açıklamalarda bulundu. 

Bayraktar "Belediye başkanlarının kendilerine özgü bir ufku olmalı, hayali olmalı ve birçok yatırımlara öncülük yaparak o yatırımları gerçekleştirmeli. Sivil toplum ayağı ve yatırımcılar olmasa asla bu yatırımları gerçekleştirmek mümkün değil. Güçlü şirketlerin İstanbul'u ve Büyükçekmecemizi tercih etmelerinin bir anlamı olduğunu görüyorum. Bu projenin ruhunu bir inceledim. Çok estetik ve zerafet dolu bir ruhu var. Şirketin ismi Yeditepe Marina İstanbul. İstanbul'un özelliklerinden bir bölümünü aldı, şirketin ismini koydu. Sonra İstanbul'un değişen ve gelişen Batı yakasındaki en önemli misyon olduğu, kıyıda çok güzel koyu bulunan Büyükçekmece'yi tercih ettiler. Denizle karanın birleştiği, yeşilin bol olduğu Büyükçekmece üzerinde çok stratejik projeler düşünülüyor. Karayolu, havayolu, denizyolu, denizyoluna entegre edilebilecek müsait bir yer" dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kıyı İstanbul projesi böyle olacak!
  • 15.02.2017 13:18

Kıyı İstanbul projesi böyle olacak!

Büyükçekmece'de 302 bin metrekare alana yayılan Kıyı İstanbul projesi çarşı, mar ...

Kıyı İstanbul ile mega kente yeni marina geliyor!
  • 07.05.2017 10:01

Kıyı İstanbul ile mega kente yeni marina geliyor!

Büyükçekmece'de yer alan Kıyı İstanbul, kentsel dönüşüme örnek olabilecek bir mi ...

Kıyı İstanbul turizm sektörüne olan inancı artıracak
  • 04.04.2017 12:31

Kıyı İstanbul turizm sektörüne olan inancı artıracak

Alman ve İsviçreli yatırımcıların ortaklığı ile inşa edilen Kıyı İstanbul projes ...

Kıyı İstanbul, 500 milyon Euro'luk yatırımla yükseliyor
  • 04.04.2017 11:58

Kıyı İstanbul, 500 milyon Euro'luk yatırımla yükseliyor

İstanbul kıyılarının en korunaklı bölgesi olan Büyükçekmece koyunda hayata geçir ...

Kıyı İstanbul görücüye çıkıyor
  • 15.02.2017 10:49

Kıyı İstanbul görücüye çıkıyor

Yeditepe Marina tarafından Büyükçekmece'de geliştirilen Kıyı İstanbul projesinin ...