maritbet girişmaritbet
Kişiye özel imar değişikliklerine son verilecek

Kişiye özel imar değişikliklerine son verilecek

Hükümet, seçimlerde gündeme getirdiği Yerel Yönetim Reform Paketi’nin taslağına göre imar konusunda büyük değişimler gerçekleşecek.

Hükümet, seçimlerde gündeme getirdiği Yerel Yönetim Reform Paketi'nin ana unsurlarını belirledi. Hazırlanan taslağa göre, imar değişiklikleri ile sağlanan rantın kontrolü planlanıyor. Tek parsel imar değişikliği yapılarak, kişiye özel avantaj sağlanmayacak. Bu ancak okul ve hastane yapımında söz konusu olacak. İmar değişiklikleri araziye dev bir pano ile ilan edilerek, itiraz hakkı sağlanacak.

İmar değişiklikleri ile sağlanan rant kontrol edilecek. Belediyeler, imar değişikliklerini vatandaşa önceden haber verecek. Değişiklikler, dev panolara asılarak duyurulacak. Parka bakan ev satın alıp, belediyenin yaptığı imar değişiklikleriyle önüne dev binalar dikilen kişilere, itiraz ve dava açma hakkı getirilecek. 

KİŞİYE ÖZEL İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE SON

AK Parti'nin hazırladığı, Belediyeler ve İmar Yasalarını kapsayan taslak, 3 başlık altında toplandı. ‘Mali yapı, idari yapı ve belediye başkanlarının yetkileri' başlıklarında yapılan çalışmada, en çok tartışılan konu olan ‘imar değişikliklerinden elde edilen rantla' ilgili ilginç düzenlemeler de bulunuyor. Yapılacak düzenlemenin ana unsurları şöyle :
Belli bir parselde yapılan ve kişiye özel düzenleme olarak adlandırılan imar değişikliklerine son verilecek. Bunun hastane, okul ve alışveriş merkezi açılması gibi istisnaları olacak. İmar değişiklikleri, daha büyük alanları kapsayacak ve belli bir ada ve bölgeyi kapsayacak şekilde ve tüm donatılar planlanarak yapılacak.

PARKINA BİNA DİKİLEN, DAVA AÇABİLECEK

Belediyeler, imar değişikliği yapacakları alanları, değişikliğin yapıldığı arazinin üzerinde büyük bir ilanla çevre halkına duyuracak. Vatandaşların bu değişiklikten haberdar olması ve uygulamaya dönük olarak itiraz mekanizmalarını kullanması sağlanacak. Parka bakan ev satın alıp, belediyenin yaptığı imar değişiklikleriyle önüne dev binalar dikilen kişilere, bu duruma itiraz etme ve dava açma olanağı getirilecek.

RANTTAN KAMUYA PAY

Belediyelerin mali yapılarına ilişkin değişikliklerde ise vergilerden büyükşehir belediyelerinin aldığı paylar yeniden belirlenecek. İmar değişikliklerinden elde edilen ranttan kamuya pay aktarılacak. Bunun yöntemi konusunda birden fazla seçenek değerlendiriliyor. Ayrıca, şehirlerin vergi gelirlerinden aldığı pay da yeniden hesaplanacak. En çok üretim yapılan il veya en çok tüketim yapılan il gibi kıstaslar uygulanacak.

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA AYRI YASA 

Belediye personeliyle ilgili düzenleme ise daha çok taşeron işçiler üzerinden tartışılıyor. Taşeron işçilere kadro verilmesi durumunda, belediyelerin kadrolarında yaşanacak artışa çözüm bulunmaya çalışılıyor. ‘Asıl iş yapan' taşeronların kadroya alınması durumunda, bazı belediyelerde belirgin bir kadro artışı yaşanacağı ve bunun da maliyeti arttıracağı hesabı yapılıyor. Kamu Personel Rejimi gibi Belediye Personeli Rejimi oluşturulması planlanıyor. Belediye personelinin, kamu çalışanından farklı olarak ayrı bir rejime tabi olması sağlanacak.

BÜTÜN ŞEHİR SIKINTISI

Bütün Şehir Yasası'nın uygulamasından kaynaklanan sorunlar da bu paketin konusu olacak. Yasa revize edilecek ve ekonomik açıdan sorun yaşayan ve mahallelerine hizmet götüremeyen ilçe belediyeleri güçlendirilecek. İlçe belediyelerine yeni kaynak aktarımı sağlanarak, yaşanan tıkanıklık giderilecek.
Kontrolsüz imar izinlerinden kaynaklanan çarpık kentleşmenin önlenmesi için düzenleme yapılacak. Kentlerin belli bir kimlikleri olması için belirli bölgelerde tip projeler uygulanması, kentin tarihi mimarisinin ön plana çıkartılması gibi zorunlu uygulamalara gidilecek.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Afet Yeniden İmar Fonu kuruluyor
  • 10.03.2023 09:45

Afet Yeniden İmar Fonu kuruluyor

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda; imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için ge ...

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı
  • 06.01.2022 19:27

Ataşehir Şerifali'de 513 konutun temeli atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ataşehir Şerifali İma ...

Bakan Kurum: "Yaz aylarında Kanal İstanbul projesini başlatacağız"
  • 09.05.2021 13:26

Bakan Kurum: "Yaz aylarında Kanal İstanbul projesini başlatacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara’da yapımı devam eden Atatürk Kült ...

Avcılar'da vatandaşlardan imar çağrısı
  • 09.11.2020 11:53

Avcılar'da vatandaşlardan imar çağrısı

Avcılar Denizköşkler Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, binalarının depreme dayan ...

“Bursa’da kesinlikle kaçak yapı olmasın”
  • 10.07.2019 10:48

“Bursa’da kesinlikle kaçak yapı olmasın”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kaçak yapılaşma ile mücadelede k ...

OLASI DEPREME HAZIRLIK
  • 16.12.2011 17:39

OLASI DEPREME HAZIRLIK

İBB Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri uygulamaları için ...