maritbet girişmaritbet
Kırsal İstanbul'a 'örnek köy projesi' önerisi...

Kırsal İstanbul'a 'örnek köy projesi' önerisi...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde Kırsal İstanbul'un Potansiyeli Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu rapor görüşüldü.

Meclisin mart ayı toplantılarının 4. birleşiminde AK Parti ve CHP Grubu'nun ortak teklifi olarak gündeme taşınan Tarım, Orman ve Köy Hizmetleri Komisyonun raporu, şehir genelinde mahalleye dönüştürülen 151 köyün tarım, ormancılık, hayvancılık ve turizm potansiyelleri ortaya konulup geliştirme önerileri sunuluyor.

Raporda "Örnek köy projesi" oluşturulmasına dikkat çekilirken, kentin 2017 yılında dünyanın en eski kongrelerinden "Uluslararası Arı Yetiştiricileri Kongresi – Apimondia"ya ev sahipliği yapması öngörülüyor.
Raporla ilgili görüşlerini belirten İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, çok kapsamlı bir çalışmayla hazırlanan raporun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi için bir ilk ve referans alınacak örnek bir çalışma olduğunu söyledi. 

CHP Grubu adına konuşan Tonguç Çoban bunun bir bilgilendirme raporu olduğunu anlatarak, yasayla köy statüsünden mahalle statüsüne geçmiş 150'den fazla yerleşim yeri olduğuna işaret etti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma raporunu göz önünde bulundurarak köylerle ilgili hizmetlerini yapacağı belirtildi.  

Örnek köy projesi ve köy pazarları

Raporda, söz konusu yerleşimlerin köy vasfından mahalle vasfına dönüşmüş olmasına rağmen tarım, ormancılık ve hayvancılıkla geçinen köylülerin yaşamaya devam ettiğine dikkat çekilerek, bu köylerin ancak kırsal ve tarımsal nitelikli bir ekonomiyle geliştirilebileceği kaydedildi.

İstanbul'da bir örnek köy projesi oluşturularak köy vasfının mimari, kültürel, ekolojik geleneklerin yaşatılmasına ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği raporda, "Okullarımızla işbirliği yapılarak gençlerimizin kırsal üretim aşamalarını yerinde görebilmesine imkan veren soysal projeler uygulanmalıdır. Köy pazarları veya doğal ürün pazarlarının yanı sıra çiftçi kayıt belgesine sahip üreticilerin sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak, İBB tarafından altyapı ve lojistik desteğiyle kalkınma ajanslarının projelerine destek verilmesi hedeflenmelidir. Kırsal İstanbul'da üretilen ürünlerin pazarlanabileceği metro, durak gibi alanların belirlenmesiyle bu noktalarda kırsal üretim yapan ilçelerimizin ürünlerinin satış reyonlarının oluşturulması amaçlanmalıdır" denildi.
 
AA

Yorum Yaz