maritbet girişmaritbet
Kira gelirinde vergi oranı düşüyor!

Kira gelirinde vergi oranı düşüyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kira gelirinin vergilendirilmesindeki yüzde 25'lik oranın yüzde 15'e düşürülebileceğini açıkladı.

Kira gelirinin vergilendirilmesinde gerçek gidere geçiliyor. “Yüzde 25'lik oran 15'e düşürülebilecek” diyen Bakan Ağbal, sporculara stopajın devam edeceğini de bildirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kurumlar ve gelir vergisinde yapılacak düzenlemelerin ipuçlarını SABAH'a anlattı. Gelir Vergisi düzenlemesinde beyanname veren mükellef sayısının artırılmasını sağlayacaklarını belirten Ağbal, "Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde uygulanan doğrudan gider yazma modeli yerine gerçek gidere geçmek istiyoruz. Yüzde 25'lik oran 15'e düşürülebilecek. Özel inşaat işlerinde vergileme çok karışık, basitleştireceğiz. Bakanlar Kurulu'na beyanname verme ile ilgili kapsamı genişletme yetkisi veriyoruz" diye konuştu.

STRATEJİK İNDİRİM

Stratejik sektörlerde Kurumlar Vergisi indirimine yönelik çalışma yaptıklarını vurgulayan Ağbal, "Çalışanı da kazanacak üreteni de..." dedi. Ağbal, "İndirim yapılabilir mi?" sorusuna da, şu yanıtı verdi: "Bence yapılabilir. Kritik sektörlerde, Türkiye'nin rekabetçiliğini artıracak daha fazla reel sektör yatırımı gelmesini sağlayacak şekilde kurumlar vergisi oranlarında indirim çalışması yapılabilir mi diye teknik düzeyde çalışıyoruz. Bankacılık ve finans sektöründe indirim söz konusu değil."
Yüksek teknolojili ve yerli üretim yapan şirketlerin kendileri için öncelikli olduğunu ifade eden Ağbal, "Bir de enerji, savunma- güvenlik, sağlık sektörü gibi stratejik sektörler var. Üzerinde çalışıyoruz. İlk başta vergi hasılatına etki yapabilir ama kanaatimce bu getirdiğimiz teşvik yatırımları artıracağı için toplam vergi gelirleri orta ve uzun vadede olumlu etkilenir" diye konuştu.

ÜLKE ÖRNEK LERİ VERDİ

Uluslararası firmaların ülke tercihlerini yaparken vergi oranlarını çok önemsediğini anlatan Ağbal, "Yakın zamanda birçok ülke vergi indirimi yaptı. İrlanda'da bazı sektörlerde Kurumlar Vergisi yüzde 12. İngiltere ve ABD indirim yapacağını açıkladı. Türkiye 2006'da yüzde 33'lük oranı 20'ye çekmişti" dedi.
Yıl sonunda bütçe açığının 60 milyar lira civarında gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Ağbal,
"Hükümet olarak büyük bir kararlılıkla bütçe açığının bu seviyede kalması için yoğun gayret gösteriyoruz. Bunu da gerçekten böyle olması gerektiğine inandığımız için yapıyoruz" dedi.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kira gelir beyannamesinde son günler!
  • 26.03.2022 16:31

Kira gelir beyannamesinde son günler!

Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dön ...

Antalya'da emlak yatırımında dikkat çeken 10 bölge
  • 16.10.2020 10:08

Antalya'da emlak yatırımında dikkat çeken 10 bölge

Antalya gayrimenkulde 2020 yılının en çok prim yapan şehirlerinden birisi oldu. ...

367 TL'den fazla kira geliri olan beyanname verecek
  • 22.03.2019 10:31

367 TL'den fazla kira geliri olan beyanname verecek

2018'de 4 bin 400 liranın (Aylık 367 lira) üstünde kira geliri elde ettiyseniz k ...

Gayrimenkul satış ve kira geliri vergisinde değişiklik!
  • 28.09.2017 16:41

Gayrimenkul satış ve kira geliri vergisinde değişiklik!

2018 yılından itibaren geçerli olacak şekilde gayrimenkul satış ve kira geliri v ...

Kira gelirinde vergi oranı düşüyor!
  • 29.08.2017 10:02

Kira gelirinde vergi oranı düşüyor!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kira gelirinin vergilendirilmesindeki yüzde 25'lik ora ...