maritbet girişmaritbet
Kerkük'teki Türkmenler'den Irak Hükümeti'ne arazi tepkisi

Kerkük'teki Türkmenler'den Irak Hükümeti'ne arazi tepkisi

Irak'ın Kerkük kentinde yaşayan Türkmenler, hükümetin, kendilerine ait araziler üzerinde farklı projeler yapmasına tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, basına yaptığı açıklamada, bir milletin topraklarına haksızca el koymanın o milletin yok olmaya mahkum edilmesi demek olduğunu söyledi ve haklarını aramak için tüm demokratik yolları deneyeceklerini belirtti.

Turan, "Devrik (Cumhurbaşkanı) Saddam (Hüseyin) döneminde el konulan yüzlerce dönümlük Türkmen tarım arazilerinin gerçek sahiplerine geri verilmesi konusunda neden bu kadar engeller çıktığını şimdi anlamaya başladık. Bu kentin kimliğini ancak bu şekilde değiştireceklerini düşünüyorlar.'' dedi.

Irak'ın çeşitli bölgelerinden kaçarak Kerkük'e gelen iç göçmenler için Türkmenlerin tarım arazileri üzerinde sığınmacı kampları kurulmasına karşı olmadıklarını belirten Turan ancak farklı projeler ve yatırım bahanesiyle sinsi planlar oynandığını ileri sürdü.

Turan, "Şu an Devrik Saddam dönemindeki politikaların devamını görüyoruz. Türkmenlere ait istimlak edilen tarım arazilerinin gerçek sahiplerine geri verilmesi için 13 yıllık bir hukuki süreç başlatmamıza rağmen 55 bin davadan sadece eldeki parmak sayısı kadar olanı kesinleşmiştir. Bu ülkede ne yazık ki siyasi taraflar hukuku da etkileri altına almışlar.'' diye konuştu.

Daha hukuki süresi tamamlanmayan ve sonucu kesinleşmeyen tarım arazileri üzerinde projeler ve yatırımlar yapma kararı alan Kerkük il idaresine tepki gösteren Turan, ''Yerel hükümet, kararını yeniden gözden geçirmeli. Bu insanlara aynı şekilde iki kez haksızlık yapmak hiç kimsenin hakkı değildir. Arazi sahiplerinin haklarını elde etmek için gösteri ve miting düzenleme hakları var. Bu, demokratik bir haktır. Türkmenler haklarını aramak için tüm demokratik yolları yakında deneyecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Arazisi üzerinde farklı projelerin inşa edilmesine karar verilen Türkmen çiftçilerden Abdulhalik Ağaoğlu ise "Bugün biz Saddam döneminin uzantısı bir yönetimle karşı karşıyayız. Yerel hükümet neden tarım için elverişli olmayan yüzlerce dönümlük arazi üzerinde kamplar ve projeler yapmıyor da bizim dedelerimizden kalan, tarıma elverişli arazilerimize göz dikmiş durumda? Buna gerçekten anlam veremiyoruz." dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor
  • 16.11.2023 11:45

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor

Erbil'de bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı'na Silopi ...

Limak İnşaat'ın yapımını üstlendiği Zaho Tüneli hizmete açıldı
  • 26.09.2018 16:44

Limak İnşaat'ın yapımını üstlendiği Zaho Tüneli hizmete açıldı

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir de "İşlerin büyük bölümünü tamamlad ...

ERCİŞ'TE GEÇİCİ İLÇE
  • 21.11.2011 11:33

ERCİŞ'TE GEÇİCİ İLÇE

Van'ın Erciş ilçesinde geçici bir ilçe kuruluyor. ...

Müsilaj nedeniyle sünger ve mercanlar büyük zarar gördü
  • 07.06.2021 10:08

Müsilaj nedeniyle sünger ve mercanlar büyük zarar gördü

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu düzenli dalışlarla takip eden Prof. Dr. Sa ...

THY  Erbil'deki başarılı seyahat acentelerine ödül verdi
  • 17.12.2018 09:30

THY Erbil'deki başarılı seyahat acentelerine ödül verdi

Türk Hava Yolları (THY), Irak'ın Erbil kentinde iş birliği yaptığı başarılı seya ...

AB'den Irak'a 72,5 milyon avroluk yeniden imar desteği
  • 10.12.2018 12:49

AB'den Irak'a 72,5 milyon avroluk yeniden imar desteği

Avrupa Birliği, Irak'a yeniden imar için 72,5 milyon avro bağışta bulundu. ...