maritbet girişmaritbet
Kentsel estetik masaya yatırıldı

Kentsel estetik masaya yatırıldı

Kentsel mimarinin özgünleştirilmesi ve kentlerin yerel kimliklerinin öne çıkarılması amacıyla düzenlenen Kentsel Estetik Çalıştayı, Ankara'da yapıldı.

Türkiye İMSAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, Kentsel mimarinin özgünleştirilmesi ve kentlerin yerel kimliklerinin öne çıkarılması amacıyla düzenlenen Kentsel Estetik Çalıştayı Ankara İlbank tesislerinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar sözlerine “Kentsel estetik bütünlüğü olan şehirlerde yaşamak hepimizin arzusu. Bugünkü yapıların malzemelerini bizler üretiyoruz, ama aynı zamanda bu yapılarda da yaşıyoruz. Bugün dünyadaki kentsel dönüşüm başarı hikayelerini hepimiz görüyoruz. Buradan çıkacak çalışma sonrası belki dünyaya örnek olacak bir projeye imza atacağız. Buraya kentsel mimarimizin özgünleştirilmesi, kentlerimizin yerel kimliklerinin öne çıkarılması, sürdürülebilir kentsel estetik bütünlüğe ulaşılması için neler yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız bunları konuşmaya geldik. Çalıştayımızın hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum” diyerek başladı.

Kentsel Estetik Çalıştayı

‘YAŞANABİLİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR, KALİTELİ KETSEL MEKANLAR'

Açılış konuşmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşmasıyla devam etti. Öztürk konuşmasında “Nitelikli mimariden uzak, rant kaygısıyla üretilen her yapı ve her kentsel alan çözümü, kültürel ve estetik değerlerden yoksun, sağlıksız ve kimliksiz yaşam yerleri anlamına gelmektedir. Hızlı kentleşmenin sonucu olarak ülkemizde de bu anlamda sıklıkla çarpık ve düzensiz yapılaşmalar oluşmaktadır. Bu itibarla yaşanabilir, sürdürülebilir, kaliteli kentsel mekanların belirli bir düzende veya planda gerçekleştirilmesi gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir. Bu doğrultuda, doğal, kültürel ve yapılı çevresiyle kendine özgü estetik bir çekiciliğe ve kentsel imaja sahip yerleşmelerin oluşturulması, aynı zamanda kentin sosyo-kültürel kimliğinin sürekliliğinin sağlanması adına neler yapılabileceğini tartışmak, ortaya yeni fikirler koymak adına Kentsel Estetik Çalıştayı'nı gerçekleştirmek amacıyla burada toplandık” dedi.

‘TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER KORUNMALI'

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Aytek İtez konuşmasında “Kentlerin bir kimlik kazanması ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde aktarılması amaçlı kent dokusuna özgü, mimari ve şehircilik açısından değer taşıyan yapıların korunması önem arz etmektedir. Bu şekilde tarihi ve kültürel değerler kentlerin kendine özgü kimliklerini kazanmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Tüm bu değerler korunurken yeni yapılacak yapıların kentsel estetik bütünlüğünü bozmayacak, fakat taklit gibi gözükmesini de engelleyecek yaklaşımlar doğrultusunda ele alınması gerekmektedir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk Serbest Mimarlar Derneği 2. Başkanı Önder Kaya Kentsel Mimarinin Özgünleştirilmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Y. Mimar Hilal Tatar ise Kimlikli Şehirler ve Kadim Şehirler konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE ÇALIŞMA

Şehirlerin daha estetik ve kimlikli olması, bunun korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla ortak bir yol haritası belirlemek üzere düzenlenen Kentsel Estetik Çalıştayı'nda ortaya çıkacak değerli fikir ve önerilerin gelecek nesillere taşınması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda çalıştay katılımcıları “Planlama ve Proje/Tasarım Kriterleri, Malzeme, Standartlar ve Mevzuat, Finans/Teşvik, Uygulama ve Proje Yönetimi, Sorumluluk/Denetim, Ülkemizdeki Yerel, Bölgesel, Mimari Kimliklerin Belirlenmesi” konularında çalışma gruplarına ayrılarak sorunlar ve çözüm önerileri üzerine çalışma yürüttüler. Çalışma gruplarında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda, belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, mimarlık ve müşavirlik ofislerinden, müteahhitlik firmalarından ve sektör paydaşı kurumlardan temsilciler yer aldı. Çalışma gruplarında, belirlenen konularda genel olarak bina cephelerinde yapılan hatalar tespit edilerek, yaşanan sorunlara çözüm önerileri getirildi. Çalıştayın sonunda ise en önemli sorunlar ve bunların çözüm önerileri konusunda çalışmalara başlanması kararlaştırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül
  • 28.03.2023 13:18

Kaleseramik'e Türkiye İMSAD'dan 2 ödül

Kaleseramik, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Gelec ...

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı
  • 05.10.2022 15:41

İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 34,78 milyar dolarla rekor kırdı

İnşaat malzemeleri ihracatı ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 a ...

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi
  • 03.08.2022 09:59

İnşaat malzemeleri ihracatı yıl sonu için rekor sinyali verdi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) her ay hazırladığı ...

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi
  • 21.07.2022 17:15

İnşaat malzemeleri ihracat siparişleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, h ...

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi
  • 20.07.2022 16:15

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi haziranda 74,76'a geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, mayıs ayı sonrası 0,05 puanlık sınırl ...

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı
  • 08.07.2022 10:21

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme yavaşladı

Türkiye İMSAD’ın her ay düzenli olarak açıkladığı Aylık Sektör Raporu’nun hazira ...