maritbet girişmaritbet
Kazlıçeşme’nin kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkıyor

Kazlıçeşme’nin kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkıyor

Büyükyalı, Kazlıçeşme’nin bugüne kadar keşfedilememiş tarihi ve kültürel değerlerini yeniden gündeme taşımak için harekete geçti.

Büyükyalı, gerçekleştirdiği “Büyükyalı'yla Adım Adım Kazlıçeşme” turu kapsamında semte adını veren tarihi çeşmeden, geçmişi Ayasofya'dan bile eskiye dayanan yaklaşık 1600 yılllık Studios Manastırı'na kadar, bölgedeki bir çok tarihi eserin keşfedilmesini ve Kazlıçeşme'deki bu kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.

Bölgenin kültür ve tarih birikiminden ilham alan Büyükyalı, Kazlıçeşme'nin zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla İstanbul sevdalısı, deneyimli rehber Şerif Yenen'le birlikte basına “Büyükyalı'yla Adım Adım Kazlıçeşme” turunu düzenledi.
 
Tur kapsamında semte adını veren tarihi Kazlıçeşme, geçmişi Ayasofya'dan önceye 5. yüzyıla dayanan ve İstanbul'un ayakta kalan en eski dini yapısı olan yaklaşık 1600 yılllık Studios Manastırı, Bizans'ın ana giriş kapısı olan “Altın Kapı”, Avrupa'nın en uzun surları olan Bizans surları gibi birçok tarihi eser keşfedildi. Gezide ayrıca günümüzde Yedikule surları olarak adlandırılan ve rönesans mimarisi etkileri taşıyan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan surlar da ziyaret edildi.


 
Bünyesinde bulunan ve restore edilerek yeniden topluma kazandırılan tarihi binaları sayesinde, geçmişin izlerini çağdaş mimariyle buluşturan Büyükyalı'nın, bölgedeki zenginlikleri gündeme getirdiğini ifade eden Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, “Büyükyalı'nın projelendirme aşamasından itibaren, üzerinde bulunduğumuz araziye çok özel bir hassasiyetle yaklaştık. Üniversitelerimizin tarih, arkeoloji, sanat tarihi bölümleri ve orman mühendisliği fakülteleriyle yaptığımız işbirliği sonucunda, arazinin haritasına ve geçmişine uygun bir projelendirme yaptırdık. Bu doğrultuda arazimizde yer alan tarihi nitelikteki tüm binaları koruduk, restorasyon çalışmalarımız halen hassasiyetle devam ediyor. Bu süreçte, çevrede keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olduğunu gördük. Bu geziyi de, Kazlıçeşme'nin tarihi ve kültürel değerlerinin gündeme getirilmesine, bu değerlere sahip çıkılmasına ve gelecek kuşaklara taşınmasına zemin oluşturacağı inancıyla düzenledik. Tarih ve tarihe saygılı çağdaş mimarinin buluştuğu her bölge, dünyanın neresinde olursa olsun bir çekim merkezi haline geliyor. Kazlıçeşme de, dünyadaki birçok benzer örnekte olduğu gibi, İstanbul'un ve ülkemizin çekim merkezlerinden biri olacak. Bölgede yer alan değerler konusunda farkındalık oluşturma çabasının, projemizin ‘boynunun borcu' olduğunu düşünüyoruz. Büyükyalı, konsepti ve kalite anlayışıyla birlikte, bulunduğu bölgede sağladığı değerlerle, önümüzdeki dönemde de dikkat çekmeye devam edecek.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nda sona doğru yaklaşılıyor!
  • 10.04.2023 15:43

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nda sona doğru yaklaşılıyor!

Ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, ...

Hayata açılan renkli kapı: Büyükyalı
  • 27.10.2021 16:29

Hayata açılan renkli kapı: Büyükyalı

Deniz semti Büyükyalı’da, İstanbul’u huzurla ve eğlenerek yaşamak mümkün. Şehrin ...

Hayata açılan renkli kapı: Büyükyalı
  • 27.10.2021 16:15

Hayata açılan renkli kapı: Büyükyalı

Şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek yerine; yaşamın tadını tarihi atmosferde ç ...

Büyükyalı, 5 dakikada yaşamın her alanına dokunuyor
  • 21.10.2021 16:28

Büyükyalı, 5 dakikada yaşamın her alanına dokunuyor

İstanbul’un eski semt ruhu Büyükyalı’da yeniden canlandı. ‘İyi Yaşam’ mottosunu ...

"Yıldızlı Evler'i fiyat avantajları ve ödeme kolaylıklarıyla sunuyoruz"
  • 10.10.2018 18:16

"Yıldızlı Evler'i fiyat avantajları ve ödeme kolaylıklarıyla sunuyoruz"

Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, “Yıldızlı Evler” olarak adlandırdığımız d ...