maritbet girişmaritbet
Kayseri Talas, 111 tarihi yapı ile kültür turizmine açılıyor

Kayseri Talas, 111 tarihi yapı ile kültür turizmine açılıyor

Kayseri'nin Talas İlçesi'nde yerel belediye tarihsel doku ve kültürel zenginliklerin korunarak, gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla seferberlik başlattı

Talas Belediyesi'nin bu çalışmalarına önce Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan maddi destek geldi. Bakanlık tarafından gönderilen ödeneklerle, ilçedeki tarihi Okutan Konağı restore ettirilerek çok amaçlı kültür merkezine dönüştürüldü. Talas'ta proje kapsamında koruma  altına alınan 111 tarihi yapı bulunuyor. Çoğu konut, konak ve köşk olan bu yapılar arasında, Talaslılar'ın yaptırarak Atatürk'e armağan ettikleri Atatürk Köşkü, eski askerlik şubesi; Zincidere eski polis okulu, eski rüştiye mektebi ile 4 cami, 2 kilise; 4 hamam, 1 kervansaray, 1 han, 1 fırın, 8 çeşme, 1 ticarethane, Kuru Köprü su kemerleri, 1 türbe, 1 kuyu, 1 çardak bir de kapı var. Talas'ta korunacak doğal ve kültürel dokuiçinde falezler de var. Ali Dağı  eteklerinde ilçeye "aşağı" ve "yukarı" tanımlamalı yerleşim zorunluluğu  getiren falezlerin iki yakası, mağara tipi eski devir barınakları, yer altı dinsel yapıları ve su sarnıçlarıyla dolu. Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, geçmişte uygulanan hatalı imar politikaları yüzünden çok sayıda tarihi ve kültürel değerini yitiren  ilçede, kalan değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için herkese, her kuruluşa önemli görevler düştüğünü belirterek, "Kayseri'nin incisi olarak bilinen Talas, Ali Dağı eteklerinde falezler ile ayrılan ve iki bölümden oluşan Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri. Tarihi Kentler Birliği'nin, "7 Bölge 7 Kent" projesinde Orta Anadolu'yu simgeliyor.

Bölgeden Talas'ın seçilerek proje kapsamına alınması, kentin kültürel kimliğinin farklı boyutlarda ele alınarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Çoğunun yitirilmiş olmasına karşın Talas yine de anlamlı bir tarihsel doku ve kültürel zenginliğe sahip. Biz belediye olarak, geçmişi yaşatan, ancak bir süre öncesine kadar kaderine terk edilme talihsizliği ile yüz yüze kalan mahalle ve semtleri, içindeki köşkleri, konakları, mimari özelliklere sahip eski yapılarıyla, gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tarihi Kentler Birliği'ne alınan Talas, şimdi tarihi geçmişine yerel kültürüne sahip çıkıyor. Geçmişin tarihsel dokusunu yeniden canlandırmanın heyecanını yaşıyor" açıklamasını yaptı. Talas'ta kültürel ve sanatsal mekanların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Rifat Yıldırım, "Bir süre önce Osmanlı Kültür Evi'ni yaparak, Talas'ı halkın kültürel ve sosyal alanda kullanabileceği bir mekana kavuşturduk. Osmanlı Evi'ni hemen ardından 950 bin lira harcayarak Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi Projesi'ni gerçekleştirdik. Hayata geçirilen bu projeler belediyemize
'Tabiat ve Kültür Varlıkları'nın Korunması' kategorisinde Yılın Büyükşehir İlçe Belediyesi ödülü getirdi Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Okutan ve Feyzioğlu konakları, Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri Projeleri ile tarihi dokunun önemli bir bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

"Selçuklu Kültür Evi'ni de hizmete açacağız"
Şimdi de Selçuklu Kültür Evi'ni hizmete açmaya hazırlandıklarını aktaran Yıldırım, "Selçuklu Kültür Evi, Mevlana Mahallesi'nde Cengiz Aytmatov Parkı içerisinde inşa edildi. Bu yapı, çevresindeki modern hayatın içinde anlamlı bir tarihi mesajı kurguluyor. Selçuklu Kültür Evi, Karatay Kervansarayı'nın ölçekleri küçültülerek yapılan küçük bir modeli. Yapıda sadece o dönemin mimari çizgileri yansıtılmakla kalmıyor, Selçuklu motiflerinin seçkin örnekleri de yer alıyor" şeklinde konuştu. Hedeflerinin kısa zamanda Talas'ı turizm cenneti haline getirmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Belediye olarak gelecek nesillere sunacağımız en büyük armağan tarihi mirasımız olacak. Bu anlamlı mirası en sağlıklı şekilde bırakabilmek ve Talas'ı taş konakları, yıldız odalı köşkleri, falezleri ve yer altı uygarlıkları ile turizme açabilmek için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.
Mahmut Sabah/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trabzon, Körfez ülkelerinin yeni gözdesi oldu!
  • 18.11.2020 12:11

Trabzon, Körfez ülkelerinin yeni gözdesi oldu!

Sümela Manastırı, Ayasofya, Atatürk Köşkü gibi çok sayıda tarihi ve turistik değ ...

Talas Belediyesi’nden 7.2 milyon TL’ye satılık 2 taşınmaz!
  • 09.03.2018 11:22

Talas Belediyesi’nden 7.2 milyon TL’ye satılık 2 taşınmaz!

Talas Belediyesi, Harami Mahallesi’nde yer alan 2 taşınmazı satışa çıkardı. İhal ...

Trabzon'daki Atatürk Köşkü'ne turistlerden büyük ilgi
  • 15.06.2016 10:34

Trabzon'daki Atatürk Köşkü'ne turistlerden büyük ilgi

Trabzon'un en önemli tarihi ve turistik mekanlarından olan Atatürk Köşkü, yerli ...

Kayseri’ye 50 milyon TL’lik yatırım geliyor!
  • 05.04.2015 16:41

Kayseri’ye 50 milyon TL’lik yatırım geliyor!

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçiml ...

Atatürk Köşkü restore edildi, ziyarete açılması bekleniyor
  • 08.08.2014 17:41

Atatürk Köşkü restore edildi, ziyarete açılması bekleniyor

Trabzon'un en çok ziyaret edilen turizm mekânlarından biri olan Atatürk Köşkü re ...

Kayseri Talas’ta 100 yıllık sokak turizme açıldı
  • 05.03.2014 13:13

Kayseri Talas’ta 100 yıllık sokak turizme açıldı

Osmanlı döneminden kalma 100 yıllık evlerin bulunduğu Ali Saip Paşa Sokağı’nda T ...