maritbet girişmaritbet
Kayseri Kültepe'de 4 bin yıllık küpler bulundu

Kayseri Kültepe'de 4 bin yıllık küpler bulundu

Karum Höyüğü'nde devam eden kazı çalışmalarında büyük bir sürpriz yaşandı.

Türkiye'nin en önemli kazı alanlarından Kayseri'nin Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'ndeki çalışmalarda 4 bin yıl öncesine ait 1 metre 80 santimetre ve 2 metre boylarında 130 santimetre çapında dev küpler bulundu.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut kazı alanının güneyinde daha erken tabakalara inebilmek için başlattıkları kazı çalışmalarında yan yana konulmuş farklı büyüklüklerde içerisine 6-7 kişinin rahatlıkla girebileceği dev küp bulduklarını söyledi.

Küplerin ikisinin baş kısımlarına kadar olan bölümü toprağın altından çıkardıklarını, üçüncü küpün çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Kulakoğlu, Kültepe'deki kazılarda her yıl yeni bir sürprizle karşılaştıklarını aktardı.

Daha önce de Kültepe'de çok sayıda küp, çanak gibi tarihi eserin bulunduğunu ancak yıllardır devam eden kazılarda ilk defa bu kadar büyük küplerle karşılaştıklarını anlatan Kulakoğlu, şunları kaydetti:

"Saray olarak adlandırdığımız alanın güney çaprazında küçük bir kazı alanı başlattık. Burada saray döşemesinin karşısında 3 tane çok büyük ebatlara sahip küplerin varlığını tespit ettik. 4 bin yıl öncesi koloni çağına ait boyları 2 metreyi bulan ve 2,5-3 ton kapasitesi olduğunu tahmin ettiğimiz küpleri koruma altına aldık. Küplerin ikisini baş kısmına kadar çıkardık. Üçüncü küp çok fazla tahrip edilmiş olması nedeniyle ilk etapta onun üzerindeki toprağı kaldırmak istemedik. Diğer iki küpün de baş kısmında kırıklar olduğunu, parçalarının da küplerin içine düştüğünü belirledik. Bu parçaları düzenli bir şekilde çıkartarak numaralandırdık. Çalışmamalarımız tamamlandıktan sonra aslına uygun şekilde parçaları birleştirmeye çalışacağız." 

Yaptıkları ilk incelemede küplerin içinde kurşun köprülerin olduğunu belirlediklerini dile getiren Kulakoğlu, zarar görmesine rağmen küplerin atılmak yerine 4 bin yıl önce kırılan parçalarının kurşunla tamir edildiğini belirlediklerini vurguladı.

Kulakoğlu, küplerin yerinde tamir edilmiş olmasının da önemli olduğunu ifade etti.

Yaptıkları ilk incelemede küplerin tahıl saklamak için kullanıldığını belirlediklerini aktaran Kulakoğlu, küplerin içinden toprak numuneleri aldıklarını ve arkeobotani uzmanlarının yüzdürme tekniğiyle bunları ayrıştırarak içerisinde tam olarak ne saklandığını belirleyebileceklerini söyledi.

  - Küplerin yerinde yapıldığını düşünüyoruz

Dev küplerin başka bir yerde yapılıp bu alana getirilmesinin çok mümkün görülmediğini belirten Kulakoğlu, şöyle devam etti:

"Saray yönetimine ait depolama biriminde olduğunu tespit ettiğimiz küplerin yerinde yapılmış olduğunu düşünüyoruz. Küpleri bulduktan sonra günümüzde bu işin merkezi olarak bilinen Nevşehir'deki ustalarla görüştük. Onlar da bulunduğu bölgede bir çark üzerinde birkaç gün içinde yapılmış olabileceğini söyledi. Bizim de incelemelerimizde küpün tek parça değil, parça parça yapılarak birleştirme tekniğinin kullanıldığını tespit ettik."

Kazı Heyeti Başkanı Kulakoğlu, küplerin imal edildiği yerin hemen etrafında oluşturulan fırın benzeri bir teşkilatla pişirildiğini düşündüklerine vurgu yaparak, "Böylesi devasa küplerin yapımı bugünkü teknolojik imkanlarla bile oldukça güç olmasına rağmen 4 bin yıl önce bunların yapılmış ve belki de yüzyıllar boyunca çok fazla zarar görmeden kullanılmış olması çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Kulakoğlu ayrıca, Kültepe'de kazı çalışmalarında çok daha farklı sürprizlerle karşılaşmayı ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayseri Kültepe'de 4 bin yıllık küpler bulundu
  • 23.09.2015 09:11

Kayseri Kültepe'de 4 bin yıllık küpler bulundu

Karum Höyüğü'nde devam eden kazı çalışmalarında büyük bir sürpriz yaşandı. ...