maritbet girişmaritbet
Kayseri Hava İkmal Şehir Parkı, Türkiye’nin en büyük parkı olacak

Kayseri Hava İkmal Şehir Parkı, Türkiye’nin en büyük parkı olacak

Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nın yaklaşık 3 milyon 400 bin metrekare arazisine yapılması düşünülen Hava İkmal Şehir Parkı'nın, Türkiye'nin "en büyük parkı" olacağı bildirildi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Belediye Meclis Salonu'nda düzenlediği proje tanıtım toplantısında, Hava İkmal Şehir Parkı projesinin Kayseri'yi dünya ligine sokacağını söyledi.

Dönüşüm projelerinde amaçlarının, eskileri yıkıp yenileri yapmak olmadığını ifade eden Özhaseki, Hava İkmal Şehir Parkı'nın, Kayseri'nin prestij projesi olacağını vurguladı.

Hava İkmal Bakım Merkezi'nin toplam alanının 3 milyon 400 bin metrekare olduğunu belirten Özhaseki, bunun 2 milyon 66 bin metrekaresinin boş görünen alan, yaklaşık 500 bin metrekaresinde lojman, kalan bölümünde ise fabrika bulunduğunu dile getirdi.

Boş görünen alanın bugüne kadar toprak yapısı nedeniyle ağaçlandırılamadığına dikkati çeken Özhaseki, "Bu alanda sel atıkları bulunuyor. Bu yüzden dikilen fidanlar yetişmemiş. Bizim hava İkmal arazisi ile ilgili verdiğimiz dilekçede üç teklifimiz var. Biri, boş olan 2 milyon 66 bin metrekaresini şehir parkı yapmak. İkinci teklifimiz, istenirse yeni fabrika binaları yaparak, buradaki fabrikaları taşımak ve bu alanı da projeye dahil etmek. Üçüncü teklif ise lojmanları da yeni fabrika alanına taşıyarak alanın tamamını projeye dahil etmek" diye konuştu. 

 "Türkiye'nin en büyük parkı"

Bu projeyle amaçlarının, çevresiyle bütünleşmiş bir kent parkını hayata geçirmek olduğunu ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en büyük parkı olacak Hava İkmal Şehir Parkı'nda 160 metre yüksekliğinde seyir kulesi olacak. Bu kulenin, Kayseri'nin simgesi olmasını istiyoruz. Kayseri'nin en yüksek binası olacak. Bir yarışma ile seyir kulesi projesi ortaya çıkacak. Bu kule, üniversitenin karşısında olacak ve altında gençlik merkezi bulunacak. Ayrıca Şehir Parkı'nda dünya mutfaklarından restoranlar düşünüyoruz. Tabi ki Kayseri mutfağı da olacak. Bir kompleks halinde, nikah ve düğün salonu düşünüyoruz. Burada sergiler için gösteri sanatları merkezi bulunacak. Parkın çevresinde 5 bin 600 metre tartan pistten yürüyüş ve koşu parkuru yer alacak. Ayrıca burada tarihi geçmişine uygun şekilde havacılık merkezi olacak. Yamaç paraşütü eğitim alanı, paraşüt kursları, yelkenkanat, planör, radyo kontrollü uçak alanları gibi birimler bulunacak. Tarihi hatırası olan hangarların birini ise havacılık müzesi yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca yeni bir proje de helikopter taksi durağı. Kayseri, helikopter kullanımı için uygun coğrafi konuma sahip. Dünyanın en önemli şehirlerinde bu hizmet bulunuyor. Bunu yapmak isteyen firmalar da var."

Şehir Parkı'nın yeşili bol park olacağını dile getiren Özhaseki, bunun için dikecekleri her fidanın dibinde adeta bir temel açacaklarını ve ağaçlandırmaya uygun olmayan bölgeyi bu şekilde ağaçlandıracaklarını söyledi.

Hava İkmal arazisi ile ilgili yazışmaların başladığını, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokolleri 2-3 ayda tamamlamayı düşündüklerini ifade eden Özhaseki, yıl sonuna kadar uygulama projelerini de yapmayı planladıklarını belirtti.

Projeye 2015'in baharında başlayarak 2 yılda bitirmeyi düşündüklerini vurgulayan Özhaseki, projenin tahmini bedelinin 500 milyon lira olduğunu kaydetti. Özhaseki, Türkiye'de bu büyüklükte bir park bulunmadığını ifade ederek, park tamamlandığında Kayseri'deki yeşil alan miktarının 15 milyon metrekareye ulaşacağını sözlerine ekledi.
AA 

Yorum Yaz