maritbet girişmaritbet
Kastamonu’daki bu köy taşınmak istiyor!

Kastamonu’daki bu köy taşınmak istiyor!

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Karapürçek Köyü sakinleri yol ve arazi şartlarından dolayı köyün yerinin değiştirilmesini istiyor.

Karapürçek Köyü'nde vatandaşlar kış aylarında yaşadıkları olumsuzluklar, yolların ulaşıma elverişsiz olması ve heyelan riski nedeniyle resmi makamlara müracaat ederek köylerinin başka bir alana taşınmasını istedi.

Sokaklara itfaiye giremiyor 

Tosya ilçesine yaklaşık 9 km mesafede bulunan 80 bin metrekare alandaki düz araziye taşınmak isteyen 40 hanelik köy, her an üzerlerine toprak kayacak endişesi ile yaşıyor. 50 yıl önce köyde çıkan yangında itfaiyenin dar yollardan geçemediği için bir çok evin küle döndüğünü bildiren köylüler, aynı durumla bir defa daha karşılaşmak da istemiyor.

Susuzluktan ağaçlar kurudu 

Yıllarca geçimlerini ceviz üreterek sağlayan köylü ayrıca, suların çekilmesi ve su deposunun yokluğu sebebiyle de risk altında yaşıyor. Köylü, su yetersizliğinden ceviz ağaçlarının kurumaya başladığından yakınıyor.

Cevizli köyü olarak ta bilinen Karapürçek Köyü sakinlerinden bir kişi "Bizim köyümüz bundan kısa bir süre önce Tosya'nın ceviz ihtiyacını karşılıyordu. Fakat şu anda gördüğünüz gibi köyde sulama depomuz olmadığı için ceviz ağaçlarının bir çoğu kurudu. Eğer köyümüze bir su deposu yapılırsa, köyümüz tekrardan Tosya'nın ceviz ambarı olur" diye konuştu.

Resmi raporlar da 'buradan yaşanmaz' diyor 

Yaptıkları resmi müracaatın ardından Kastamonu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden gelen heyetin köylerinde inceleme yaptığını ve mevcut yerleşim yerlerinin iskan için uygun olmadığı yönünde rapor verdiğini ifade etti. Köy sakinleri ayrıca gelen heyetin köyün acilen yerinin değiştirilmesi yönünde rapor tuttuklarını dile getirdi. Köy sakinleri tutulan rapor doğrultusunda mevcut yerinin alt kısmında bulunan 80 bin metrekare alana taşınmayı istedi.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kastamonu’daki bu köy taşınmak istiyor!
  • 18.05.2015 11:23

Kastamonu’daki bu köy taşınmak istiyor!

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Karapürçek Köyü sakinleri yol ve arazi şartlarınd ...