maritbet girişmaritbet
Kars’ta Rasim Kaya’nın müzeye dönüşen evi büyük ilgi görüyor

Kars’ta Rasim Kaya’nın müzeye dönüşen evi büyük ilgi görüyor

Rasim Kaya, hobi olarak başladığı asırlık kılıç, silah, mezar taşı, semaver gibi malzemeleri sergilediği kültür evini müzeye dönüştürdü

Kentte tarihi eşya ve tarım aletlerine olan merakı sayesinde zengin koleksiyona kavuşan Kaya, oluşturduğu kültür evinde Osmanlı-Rus Savaşı döneminden kalan eserleri sergiliyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri tarihi eşyalara, koleksiyon oluşturmaya çok meraklı olduğunu belirterek, Sarıkamış İnönü Mahallesi'nde beş yıl önce kiraladığı 3 odalı eski evinde asırlık malzemeleri topladığını söyledi.

"Sarıkamış Kültür Evi" adını verdiği mekanda ve bahçesinde hobi olarak sergilediği eşyaları turistlerin beğenisine sunduğunu, tarihe ve kültüre çok önem verdiğini vurgulayan Kaya, "Kendi çabalarımla çevre il, ilçe ve köylerden topladığım 100, 150 yıllık madeni paralar, şamdanlar, kılıçlar, silahlar, bakırdan yapılmış kazanlar, tavalar, eski radyo ve plaklar, tepsiler, gaz lambaları ve tarım aletleri gibi birçok objeyi burada sergiliyorum" dedi.

Kaya, sadece Türkiye'nin tarihi ve kültürüne ait eşyaları toplamadığını, Azeri, Rus ve Ermenilere ait eşyaları da toplayarak burada sergilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ben aslında hobi olarak başladığım bu işin bu kadar büyüyüp ilgi göreceğini ummadım. Şu anda bu ev ve bahçesi tam bir müze haline geldi. Ben sadece kendi kültürümüze hizmet etmiyorum. Burada 100 yıl öncesinde yaşayan Ruslardan kalma mezar taşlarından, dikiş makineleri, semaverler, tarihi kılıç ve silahların hem bakımını yapıyorum hem de bunları koruyorum. Bu kültür evini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, çok önemli bir kültür hizmeti yürüttüğümü söylüyorlar, bende mutlu oluyorum. Yalnız ben tek başıma yeterli olamıyorum. Gönül ister ki kültürümüzü yaşatalım. Gelecek nesiller bunları görsün, bunu yaşatalım. Buradan kültür müdürlüğümüze sesleniyorum, kültür bakanlığından, başbakanlıktan bir destek olursa Sarıkamış'a çok güzel bir müze yapabiliriz."

Kültür evini ziyaret eden misafirlerden Murat Aydın da rahat huzurlu bir ortam olduğunu belirterek, son yıllarda otantik ortamlara büyük özlem duyulduğunu, insanın böyle yerlerde rahatladığını vurguladı. Kültür evini ziyarete gelen konuklar için ayrıca yöresel yemek ve içecek ikramı sunuluyor.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kars’ta Rasim Kaya’nın müzeye dönüşen evi büyük ilgi görüyor
  • 12.05.2014 16:59

Kars’ta Rasim Kaya’nın müzeye dönüşen evi büyük ilgi görüyor

Rasim Kaya, hobi olarak başladığı asırlık kılıç, silah, mezar taşı, semaver gibi ...