maritbet girişmaritbet
Kardemir, 1.4 milyon ton kapasiteli üçüncü haddehaneyi inşa edecek!

Kardemir, 1.4 milyon ton kapasiteli üçüncü haddehaneyi inşa edecek!

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, 2 etap şeklinde planlanan 3'üncü haddehane yatırımına başlayacaklarını belirterek, bu haddehanenin 1.4 milyon ton kapasiteli olduğunu belirtti

 

Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Fadıl Demirel, 2 etap şeklinde planlanan 3'üncü haddehane yatırımına başlayacaklarını belirterek, bu haddehanenin 1.4 milyon ton kapasiteli olduğunu belirtti.

KARDEMİR'de kurulmuş iki büyük haddehane olan Ray ve Profil ile Kontinü Haddehaneleri'ne ek olarak üçüncü bir haddehanenin inşa edileceğini açıklayan Demirel, otomotivde kullanılan çelikler ve kaynak teli çelikleri, sanayide kullanılan ve yurt dışından ithal edilen çeliklerin, KARDEMİR tarafından üretilebileceğine dikkat çekti.

2 etap şeklinde planlanan üçüncü haddehanenin toplam 1.4 milyon ton kapasiteli olacağının altını çizen Demirel, "KARDEMİR ciddi bir yatırım atağında ve kapasitesini 3 milyon ton sıcak madde, 3.5 milyon ton çelik bazına çıkarmanın hedefindeydi. Bu hedefin büyük bölümü de gerçekleştirildi" diyerek, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim büyük haddehane yatırımımız, 2013'ün ikinci yarısında devreye girecek 5'inci yüksek fırın hariç, planlandığı şekilde gerçekleştirilmiş olacak. Çelik üretim kapasitesi 3.5 milyon ton, sıcak metal kapasitesi de 3 milyon tona oturmuş oluyor. Haddeleme kapasitesi şu sıralarda 1 milyon ton dolaylarında. 2 milyon ton açığımız mevcut. Duruma bu şekilde baktığımız zaman haddehane ihtiyacı ortaya çıkıyor. Senelerdir tartışılan; ‘KARDEMİR inşaat çeliğinde çıkmalıdır ve kaliteli çelik tarafına kaymalıdır ve kaliteli çelik haddelemeleridir' sözleri var. Bunu biz de yıllarca istedik. Ama bu kolay bir konu değildi tabii, şimdi biz yönetim olarak aldığımız bir kararla bir haddene kuracağız. Bu haddehanemizin ihalesine çıktık. 2 ay içerisinde teklifleri toplayacağız ve yılbaşından önce de siparişe bağlayacağız. Böylece KARDEMİR çok yakın gelecekte üçüncü haddehaneye kavuşmuş olacak. 700 biner tondan oluşacak 2 etapta haddehaneyi kurmuş olacağız."

‘Haddeleme kapasitesi toplam 2.5 milyon tona ulaşacak'

Yeni haddenin haddeleme kapasitesi artışına neden olacağını kaydeden Demirel; "Toplamda 1 milyon 400 bin kapasiteli haddehane olacak. Bu haddehane 5.5 milimetre ile 100 milimetre arasında yuvarlakları çekecek. Kalite olarak da düşük karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler, düşük ve yüksek alışımlı çelikler, ön verimli beton çelikleri, yay çelikleri, rulman çelikleri, takım çelikleri, otomotivde kullanılan çelikler ve kaynak teli çelikleri, olmak üzere sanayide kullanılan ve yurt dışından şu anda ithal edilen çelikler, bu çelikler KARDEMİR üretiyor olacak. Bu hamlesi ile hem 2.5 milyon ton bir haddeleme kapasitesine kavuşmuş olacak, hem de KARDEMİR artık sanayinin ithal edilen ana ham maddelerini üretir hale gelmiş olacaktır" şeklinde konuştu. Ayrıca, kaliteli çelik tarafına kayacaklarını kaydeden Demirel, "Bu KARDEMİR'i çok iyi bir yere taşıyacak olan projelerden bir tanesi. Karabük'e de önemli açılımlar getirecek. Karabük'te bizden bu yuvarlakları alıp işleyen sanayiye satan yan sanayiler doğmaya başlayacaktır diye inanıyorum" diye konuştu.

Yeni haddehane 2014 yılında devreye alınacak

KARDEMİR'DE ciddi yatırım atakları olduğunu ve kurulacak olan üçüncü haddehanenin de 2014 yılında tamamen tamamlanarak faaliyete geçirileceğini söyleyen KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu haddehanenin yapımı 18 ay civarında realize olursa 2 sene içerisinde 2014 sonlarına doğru bu tesis devreye girmiş olur. KARDEMİR ciddi bir dönüşümü yaşıyor. Bu projelerimizin büyük bir kısmı döşünüm, sadece kapasiteyle ilgili değil, aynı zamanda sosyal alanlarda da, yönetim alanlarında, kalite alanlarında da maliyet alanlarında da, bir sürü noktalarda ciddi ataklar yaptı. Dolayısıyla kapasitemizde bu haddehane ile böyle bir yere taşınmış olacak."

Sabiha Toprak/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

BMW'nin Macaristan'daki fabrikasını KARÇEL yapacak!
  • 06.01.2023 09:25

BMW'nin Macaristan'daki fabrikasını KARÇEL yapacak!

KARDEMİR'in, bağlı kuruluşu KARÇEL BMW'nin Macaristan'da yapacağı fabrika yatırı ...

KARDEMİR'den 3. çeyrekte yaklaşık 2,14 milyar lira net kar!
  • 04.11.2021 09:52

KARDEMİR'den 3. çeyrekte yaklaşık 2,14 milyar lira net kar!

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), bu yılın 3'üncü çeyreğinde yaklaş ...

KARDEMİR'den satış duyurusu
  • 24.09.2021 17:20

KARDEMİR'den satış duyurusu

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), inşaat demiri, kütük, profil, kan ...

Kardemir kârlılıkta tarihinin rekorunu kırdı
  • 07.05.2021 11:49

Kardemir kârlılıkta tarihinin rekorunu kırdı

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir), 2021'de tarihinin en yüksek ilk ç ...

KARDEMİR, ülkenin demiryolu ithalatına son vermeyi hedefliyor
  • 19.03.2021 11:11

KARDEMİR, ülkenin demiryolu ithalatına son vermeyi hedefliyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), demiryolu tekerleğinde ülkenin ih ...

"2023'de yabancı yatırımcıya 15 milyar dolar satış hedefliyoruz"
  • 23.07.2020 08:45

"2023'de yabancı yatırımcıya 15 milyar dolar satış hedefliyoruz"

GİGDER Başkanı Akbal, hedef pazarları içinde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, H ...