maritbet girişmaritbet
Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temeli atıldı

Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temeli atıldı

Van'ın İran'la bağlantısını sağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesini sağlayacak projenin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay'ın da katıldığı Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni gerçekleştirildi.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temel atma töreninin önemine işaret ederek, "Bakanlık görevime geldikten sonra ilk temel atma törenimiz. İnşallah kapılarımızı bir bir modernize hale getireceğiz" diye konuştu.

Bu kapının modernize edilmesinin Van halkı için tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Bu kapı halkları da yakınlaştıracak, kardeş hale getirecek. Gönül köprülerini artıracak bir girişim olarak görüyorum. İran ile 560 kilometre olan sınırın yaklaşık 300 kilometresi Van ilinin sınırlarında. Ambargonun kalkmasıyla beraber 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan önemli bir kapımızdır" ifadelerini kullandı.

Bülent Tüfenkci, Van'ın, Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olduğuna işaret ederek, burayı bir dünya şehri ve Türkiye markası yapmak için çalıştıklarını belirtti. 

İran'la ihracat ve ithalatın sürekli artarak devam ettiğini belirten Tüfenkci, kapıların bu anlamıyla da modernize edilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tüfenkci, Kapıköy kapısının sadece temelinin atılmasının ardından burada bir ticaret bir merkezi oluşturmayı istediklerini dile getirerek, "Bu ticaret merkezi Van ve çevre ilçelerle entegre olsun istiyoruz." diye konuştu.

Van'ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle bitirdi:

"Biz bir yandan terörle mücadelemizi yaparken, bir yandan da Türkiye'nin kalkınması, insanların işini aşını büyütmek için gece gündüz çalışacağız. Terör örgütleri bu ülkeyi içine kapatmaya çalışsalar da biz bu kapılarla Van'ı da Türkiye'yi de dünyaya açıyoruz." 

"Burası Anadolu'nun İran'a ve Orta Asya'ya açılan kapısı olacak"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da bir yerde ticaret varsa paranın, para varsa zenginliğin olduğunu vurgulayarak, "Bizim hayalimiz, ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmektir. İşte Kapıköy'de şimdi bu hayali gerçeğe çevirmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Burası Anadolu'nun İran'a ve Orta Asya'ya açılan kapısı olacak. Van zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek" dedi.

Van Gölü'nü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak hep bu vizyonlarda hareket ettiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ihracatın yaklaşık yüzde 40'ının karayoluyla gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik. İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik" diye konuştu.

"Kapıköy için 70 milyon lira yatırım harcaması yapacağız"

Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yenilediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş işlemi 4 katına çıktı. Bütün bunları yapmak için, oda-borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Kapıköy için 70 milyon lira yatırım harcaması yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kompleks 63 bin metrekare alanda hizmet sunacak. Van ve bölgenin İran'la ticaretinde önemli geçiş noktası olacak komplekste, gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları yer alacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Van'a büyük yatırım: Kapıköy Gümrük Kapısı
  • 01.07.2018 13:48

Van'a büyük yatırım: Kapıköy Gümrük Kapısı

Van'ın, İran'la bağlantısının sağlandığı Kapıköy Gümrük Kapısı'nda 100 milyon li ...

Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temeli atıldı
  • 25.08.2016 09:25

Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temeli atıldı

Van'ın İran'la bağlantısını sağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmes ...

Kapıköy Gümrük Kapısı modernize ediliyor
  • 23.08.2016 08:53

Kapıköy Gümrük Kapısı modernize ediliyor

Van'ın İran'la bağlantısını sağlayan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmes ...